HOPPAS PÅ BÄTTRING. Mikael Karlberg i Leksands sportråd hoppas att spelarna inte förlorar för mycket självförtroende av förlusterna.
SHL

”Vi saknar spelarna som gör mål och poäng i parti och minut”

ANNONS

Bara en seger på tolv matcher och solklar jumboplacering i SHL. Även om ingen är förvånad över Leksands kräftgång är sportrådet Mikael Karlberg rädd att spelarna får sig en mental knäck av alla nederlag.
– Det är något man sett förr genom åren och jag har själv varit med om när vi legat i botten att självförtroendet får sig en törn, säger Karlberg till hockeysverige.se.

Leksand har inlett årets SHL ungefär som förväntat, med andra ord genom att ligga sist efter tolv spelade matcher. Men kanske hade man ändå hoppats på bättre utdelning än de ynka fem poäng laget spelat in så här långt. I skrivande stund har man sju poäng upp till tolfteplatsen, där Rögle parkerar. Djurgården som ligger på trettondeplats ligger tre poäng före Leksand.

Hur stressat är det i Leksand? Hockeysverige.se ringde upp sportrådets Mikael Karlberg och frågade hur pressad han känner sig över tabelläget.
– Ingenting faktiskt. Vi hade hoppats att vi skulle ligga högre upp, men vi har gått in i det här med vetskapen om att det kommer bli tufft. Att vi ligger där nu ändrar ingenting på vårt sätt att jobba eftersom vi har haft med oss att det kan bli så här.
– Däremot jobbar vi stenhårt för att förbättra oss och jag tycker ändå att vi har gjort det. Om vi ser till hur det såg ut i början, på försäsongen men även hur det såg ut förra säsongen i Hockeyallsvenskan, så tycker jag att vi mer och mer börjar bli ett SHL-lag och närmar oss dom andra.

Mikael Karlberg ser dock en lite risk i att det mentala kan ta stryk hos killarna i laget när förlustraden börjar bli ganska lång.
– Det är vad jag är lite rädd för, att man tappar självförtroendet lite för mycket. Det är något man sett förr genom åren och jag har själv varit med om när vi legat i botten att självförtroendet får sig en törn.
– Vi pratar nästan varje dag om det här och jobbar hårt med dom bitarna så vi hoppas att det inte ska vara någon fara.

Vad saknas för att ni riktigt ska vara med och slåss om en plats i slutspelet?
– Vi saknar kanske dom här riktiga spetskillarna, spelarna som gör mål och poäng i parti och minut. Vi är mer ett jämt lag rakt över. Kanske är det så att vi hade behövt en riktigt vass målskytt eller en riktigt vass center för att kunna hota ännu mer.

Är det här något ni letar efter just nu?
– Egentligen har vi tittat efter det från dag ett. Som jag sa så ändrar inte själva tabelläget hur vi jobbar. Vi har våra kontakter där ute samtidigt som vi själva tittar lite överallt. Det viktiga är att om vi tar in någon att det blir rätt och inte att vi är snabba på det.
– Vi jobbar vidare exakt med den plan vi hade från början där vi har ett ungt lag och spelar med juniorer precis som vi har sagt att vi ska göra. Vi är bara några poäng kortare än vad vi hade hoppats på.

Det ska enligt styrelsen ha frigjorts pengar för tänkbara värvningar, hur ser du på den möjligheten i dagsläget?
– Jag vet inte om vår ordförande (Åke Norström) sa så. Överskriften var egentligen ”värre” än vad han sa. Intervjun sa egentligen inte så mycket mer än vad vi har sagt tidigare.
– Styrelsen har velat, som vi har sagt hela tiden, ta ett steg i taget och vara försiktiga med hur vi sköter föreningen. Som det ser ut så har man skött föreningen bra så det kan bli pengar över längre fram, men det är ingenting som vi har fått reda på något om ännu.

Med tanke på klubbens bakgrund senaste säsongerna hur viktigt är det att man både internt och utåt sett sköter dom här bitarna riktigt och med tydlighet?
– För oss är det livsviktigt. Många av dom som hör av sig och som jag har pratat med är positiva till hur vi jobbar och vad vi gör. Sedan finns det alltid folk som har åsikter och tankar, vilket man måste få ha. Vi vill vinna matcher vi också samtidigt som dom allra flesta tycker att vi ska stå på oss och fortsätta med det vi gör för att få ut något på sikt.
– Om vi ser till hela föreningen så ser det positivt ut. Vi har ett J18-lag som inte har förlorat en match ännu, J20 går som tåget och vi har ett ungt SHL-lag i den här lilla byn. Det gäller att ha tålamod och, det låter kanske tjatigt, men vi måste stå på oss och jobba så bra vi kan på daglig basis. 


Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

Mikael Karlberg var på sin tid mycket skicklig i powerplayspelet, men för Leksands del har det inte fungerat fullt ut. Bara 13,6 procents utdelning i powerplay räcker inte om man ska vara ett lag som slåss om slutspelsplatserna.
– Vi möter så jäkla bra spelare hela tiden vilket gör att vi inte får så mycket tid. Nu gjorde vi mål mot HV71, (Johan) Porsberger dammade in ett, men det är egentligen där som i övriga spelet. Det tar tid att bli bra på den här nivån likväl som att har du inte tidigare spelat som spelare i SHL så tar det tid att bli en bra spelare på SHL-nivå. Det sker oftast inte över en natt. Speciellt om över halva laget aldrig spelat i SHL. Ge oss lite tid och tålamod så kommer det här bli bra.

Ser du någon speciell detalj som fattas i powerplay?
– Jag tycker att vi har varit lite omständliga i uppspelsfasen. Där kan vi bli bättre, vilket vi pratar om också. Annars är det bara att nöta på. Powerplay är en sådan sak där det inte går att ändra och vrida om för mycket jämt. Det gäller att tro på någonting och jobba vidare på det.

Leksand har släppt i 46 mål så här långt vilket är mest i SHL. Hur ser du på målvaktsspelet så här långt?
– Vi spelar den målvakt som är bästa för dagen helt enkelt. Nu har vi kört Atte (Engren) länge och han har fått en massa tuffa matcher, Frölunda borta och Skellefteå hemma. På så vis har han haft en tuff sits. Nu tänkte vi att det var läge att köra ”Hauke” (Henrik Haukeland) igen.
– Som målvakt, oavsett vem som står, blir det alltid mentalt tufft när man förlorar med än man vinner. Det vi har sagt är att det är viktigt för oss att ha två målvakter igång.

Mattias Ritola sägs vara aktuell för Leksand, hur gärna vill du se honom tillbaka i Leksand?
– Klart att vi inte skulle tacka nej till honom. Det tror jag inte att någon SHL-klubb skulle göra. Tyvärr har han ett och ett halvt år kvar nere i Fribourg så han blir kvar där och eftersom han är fast i ett avtal. Annars hade vi självklart tackat ja till Mattias.

Tre spelare finns i dag på Leksands skadelista. Ingen av dessa tros finnas med i helgens matcher mot Färjestad.
– Jon Knuts har fått någon infektion i armbågen så han får inte anstränga sig för då sväller den upp. Jag tror inte att han är med och spelar i helgen. Det ser inte så ut i alla fall.
– Tommi Paakkolanvaara, där handlar det om knäet. Han är inte heller med i helgens matcher.
– Jag tror faktiskt inte heller ”Tobbe” Forsberg är spelbar i helgen. Vi hade hoppats på det tidigare i veckan, men det ser inte så ut nu. Det blev en tuff smäll på honom men det var samtidigt tur att han fick upp benet så han inte hade kvar benet i isen för då hade det kunnat gå illa. Vi hoppas att ”Tobbe” är tillbaka nästa vecka.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL