Fredrik Warg.
Nyheter

Experten om Modos krisstämpel: ”Är en stor mental anspänning att dra på sig Modotröjan”

ANNONS

Förra säsongens SHL-lag Modo har haft en tung start i HockeyAllsvenskan. Defensiven har havererat, och man ligger inte bättre än tia. Den tidigare Modospelaren Fredrik Warg är oroad över klubbens start.
–  Ska vi vara helt krassa så är det faktiskt under några år nu som det inte har fungerat, säger C More-experten till hockeysverige.se.

Modo har så här långt inte rosat marknaden i Hockeyallsvenskan. I skrivande stund ligger Per Svartvadet och klubbens bygge på en blygsam tiondeplats med bara en poäng ner till sistaplatsen. Varför får inte Modo till det och vad är det som inte kuggar i varandra i den nya unga Modo? Fredrik Warg är tidigare spelare i Modo och idag expertkommentator på C More. Hockeysverige.se bad om hans syn på Modos prestation så här långt i serien.
– Såklart att jag tänker att Modo haft en svag inledning. Det brukar bli en reaktion hos lagen som ramlar ur och att man startar ganska svagt. Men nu tycker jag att Modo har startat väldigt svagt, vilket förvånar mig lite grann, säger Warg till hockeysverige.se.

Av det du har sett vad ligger bakom den här ojämnheten i matcherna?
– Jag tycker att dom är riktigt bra offensivt när man väl kommer dit, alltså långt fram i banan. Problemet är defensiven som har sett väldigt virrig ut. Man släpper in mål vid fel tillfällen och känns inte alls stabila defensivt.

Kan du peka på vad det är defensivt som inte fungerar?
– Det där är jättesvårt att peka på något konkret när man inte är insatt till 100 procent hur dom vill att allt ska vara.
– Jag ser en viss tendens på att man spelar lite annorlunda nu jämfört med fösta omgångarna då man satte press över banan hela tiden. Matchen mot Timrå tycker jag att Modo gjorde det riktigt bra som stängde igen mittzonen, men i matchen mot Almtuna verkade dom ha problem igen. Det är, som sagt var, defensiven som ser alldeles för svajig ut.

Fredrik Warg hade ganska höga förväntningar på det här laget innan säsongen och tippar att laget ska sluta på den övre halvan av tabellen.
– När jag inför säsongen kollade på laget tyckte jag att Modo har materialet för att vara topp fyra. Nu är det inte slut ännu och Modo fick en skada på centern Pär Edblom som man hade byggt ganska mycket kring som framförallt den ledare och person han är i den gruppen man har, men det är ändå helt klart en svag start.
– Känslan som jag har fått på deras hemmamatcher är att det är en stor mental anspänning att dra på sig Modotröjan och glida ut i Fjällräven Center eller vara i ”Ö-vik” i huvud taget eftersom inte Modo har varit på den här nivån på 40 år. Självklart är det en stor press mentalt och det tycker jag har märkts.

bb160917bb933

Trots att Modo åkte ur SHL med Andreas Johansson och Fredrik Olausson valde klubben att behålla duon som coacher även den här säsongen.
– Det kan väl se lite konstigt ut att tränarna är kvar då laget åker ur, absolut. Samtidigt var Modo i situationen där man hamnade efter med lagrekryteringen och allting.
– Samtidigt är hela sportsliga ledningen en så pass tajt kärna med (Per) Svartvadet och (Niklas) Sundström som känner Andreas och Olausson bättre än vad någon annan gör. Känner dom att man vill bygga vidare på det så ser jag det som att det var helt rätt beslut.

Hur ser du på det lag sportchefen Per Svartvadet fått ihop?
– Som jag sa så innan säsongen hade börjat såg laget helt okej ut. Man hade kvar Byron (Ritchie) och Oscar Hedman som båda är viktiga spelare. Självklart är det även många yngre som har kommit upp. Det är inte lätt som junior att gå direkt upp från J20 till att dominera i Hockeyallsvenskan. Där möter man trots allt vuxna män och riktigt bra hockeyspelare. Där kanske man har haft en lite övertro på hur yngre kilarna ska prestera.
– Yngre spelarna kommer mer och mer under säsongen och får mer rutin på att spela i Hockeyallsvenskan. Att ha en yngre spelare som nyckelspelare under första säsongen i seniorhockeyn tycker jag är att sätta en onödig press på en så pass ung kille.

erik-hanses-6-kopia

Erik Hanses.

Målvaktsfrågan har varit en springande punkt i Modo under inledningen av säsongen. Trots bra insatser har Jonathan Bjurö fått en hel del kritik för sitt spel. Förra veckan valde klubben att sajna Erik Hanses som tidigare under säsongen fått lämna Skellefteå.
– När det gäller målvaktsfrågan sätter jag ett frågetecken hur man tänkte. Bjurö är en bra målvakt men däremot tycker jag att hela försvarsspelet har havererat. Han har trots allt räddat Modo långa stunder även om han tappat in någon enkel puck vid något tillfälle, men det är också så det fungerar. Det är ingen målvakt som står på huvudet en hel säsong.
– Sedan har Modo Markus Olsson som är en stor talang men som varit skadad och som på Hockeyallsvensk nivå har han inte spelat speciellt mycket. Med facit hand skulle Modo kanske haft ett lite mer rutinerat målvaktspar från början, säger Fredrik Warg som också tycker att värvningen av Erik Hanses är bra.
– Nu tycker jag att Modo har ett jättebra målvaktspar. Hanses har inte fått det att stämma i SHL och helt klart är det anledningen till att han inte står där. Men han är en jättebra målvakt på Hockeyallsvensk nivå. Återigen är det försvarsspelet som måste göra det här tillsammans med målvakterna.

Vilka måste upp och leda det här laget defensivt?
– Leda laget måste ledarna göra, att hitta en spelidé som fungerar defensivt för grabbarna utefter det materialet man har. Det är den vägen jag tycker att man måste gå.

Ska Modo känna en press och stress över tabelläget eller kan man sitta lugnt i båten ett tag till?
– Sitta lugn i båten är svårt att göra med en poäng från sistaplatsen. Jag är säker på att det jobbas febrilt varje dag och minut med att försöka hitta en trygghet i spelet.
– Vad man sedan ska göra det måste den inre kärnan känna, ta reda på vad felet beror på. Det är lätt att sitta utanför och ha en massa åsikter om att byta ut folk och grejer, men självklart är det något som inte stämmer när det inte fungerat för Modo på ett par år. Ska vi vara helt krassa så är det faktiskt under några år nu som det inte har fungerat. Det är lätt att peka på spelarna och säga att deras prestation inte är tillräcklig, men jag tycker också att man ska titta lite mer högre upp i leden och hur prestation varit där.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga