Mikael Tellqvist.
SHL

Hösten från helvetet: ”Det här brejket kommer jättelägligt för oss”

ANNONS

Åtta raka förluster, förbannade och besvikna fans och ett självförtroende som lyser med sin frånvaro. Djurgårdens säsong har fått en milt sagt tuff start. Just därför kommer landslagsuppehållet med bästa möjliga tajming för stockholmarna.
– Jag önskar att det hade kommit en vecka tidigare, säger målvakten Mikael Tellqvist till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Buropen efter slutsignalen viner mot isen likt ett regn av vassa pilar. Hemmafansen på Hovet har stöttat sitt lag genom ännu en jobbig förlustmatch, men i den tredje perioden blir frustrationen påtaglig och när matchen är över tar den ut sin rätt.

Åtta raka förluster, nästjumbo i SHL med sju poäng upp till nästa lag och ett självförtroende nedkört i botten. Det som såg så ljust ut till en början i torsdagens match mot Rögle slutade med ännu mer besvikelse. Efter en bra första period med 13–6 i skott och en hel del puckinnehav i offensiv zon brast det när misstagen började komma. Det är ett så välbekant tema att det börjar likna en trasig LP-skiva som hoppar tillbaka till samma ställe om och om igen.
– Det börjar riktigt bra, men sedan vet jag inte vad som händer… Skivan blir ännu mer trasig, höll jag på att säga.

Mikael Tellqvist suckar. Han stred tappert mellan Djurgårdens stolpar, svarade för en magisk räddning – Felix Schütz hade öppet mål, för bövelen! – i slutet av första perioden, men föll i slutändan offer för en hel del misstag.
– Det känns som vi öppnar upp oss för mycket, de har fyra eller fem frilägen. På den här nivån får det inte hända, för då kommer det att straffa sig – och det gjorde det två gånger, konstaterar han.

Varför blir det så? 
– När det går så tungt vill man så himla mycket och då får man tunnelseende. Det blir lite som skygglapparna på hästarna för att de ska titta rakt fram. Det funkar inte riktigt i hockey. Man måste vara med och se vad som händer runt omkring också.

Matchen mot Rögle var den avslutande inför det stundande landslagsuppehållet. Att gå in där med den ruskiga förlustrad som Djurgården har är allt annat än roligt, men den 37-årige veteranmålvakten ser positivt på möjligheten att få trycka på reset-knappen.
– Det här brejket kommer jättelägligt för oss. Jag önskar nästan att det hade kommit en vecka tidigare, säger han och konstaterar att laget behöver .
– I grund och botten går det ut på att skicka in en gummipuck i ett mål. Mer än så är det inte, det är inte liv och död. Vi måste tillbaka till att hitta glädjen i något annat för att komma tillbaka.

Hur mycket av era problem sitter mellan öronen just nu?
– Det sitter bara mellan öronen. Den här sporten är 85 procent mentalt. Det märks så väl, för får man lite flyt i början av säsongerna så brukar det rulla på, men kommer det grus i maskineriet blir det tufft.

Uppehållet blir en tid för rannsakan, reflektion och återuppbyggnad för Tellqvist och hans lagkamrater.
– Vi får försöka ta bort de där skygglapparna och kämpa på. Det är en tuff sits vi satt oss i, men det är mycket hockey kvar och det är inte slut än.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch