Erik Brännström.
SHL

”Ger mig bättre utveckling att spela 25 minuter i J20 än fem minuter i A-laget”

ANNONS

I en tid när 16- och 17-åringar har blivit vardagsmat i SHL går en av landets största backtalanger mot strömmen. HV71:s Erik Brännström dominerar i J20 SuperElit, men har bara gjort en handfull matcher i SHL. Det är en lösning som har passat den JVM-aktuelle 17-åringen utmärkt.
– Det ger mig bättre utveckling att spela 25 minuter, spela alla spelformer och så vidare, än att bara spela fem minuter i A-laget, säger han till hockeysverige.se.

Det är bara en spelare född 1999 med i Tomas Monténs trupp till fyrnationersturneringen för U20-landslag i Göteborg i veckan. Det handlar om HV71:s back Erik Brännström, som blev 17 år förra månaden. De flesta som är aktuella för Junior-VM senare i år brukar spela kontinuerligt i SHL eller Hockeyallsvenskan, men då det gäller Brännström har det bara blivit fyra A-lagsmatcher i SHL den här säsongen. Däremot har han imponerat stort från sin backposition i J20. Där har han svarat för åtta mål och totalt 17 poäng på 16 matcher.
– Det har gått väldigt bra den här säsongen i J20 och flutit på där, säger Brännström till hockeysverige.se..
– Sedan har jag varit med i A-laget några matcher. Jag fick inte så mycket speltid i början, men jag har fått spela lite mer på sistone. Under den speltid som jag har fått tycker jag att det har gått väldigt bra. Det gäller att ta chansen när jag får den igen. I alla fall är det så jag känner.

Känner du en stress över att inte få mer speltid i SHL med tanke på det stundande Junior-VM?
– Inte riktigt. HV 71 har en riktigt bra backuppsättning. Jag känner mer att så länge jag gör det bra i J20 så ser folk mig. När jag kommit upp i SHL känner jag inte att jag har gjort bort mig och har också kunnat spela mitt spel.
– Jag känner inte jättemycket stress och blir det någon skada eller liknande kan det bli så att jag får spela mer och mer. Det är bara för mig att ta chansen när den kommer och bevisa att jag ska vara där.

Tankar har också funnits både hos Erik Brännström och HV 71 om en utlåning till ett lag i Hockeyallsvenskan för att få speltid mot seniorer, men för tillfället är inte det aktuellt.
– Jag har haft tanken lite på det, men jag tränar med A-laget och det är lika bra att träna här hemma. Det är väl annars främst för att man vill spela seniorhockey, men det är ingen brådska med det utan jag får ta den biten om det kommer.
– Det är mer om HV 71 tycker det är bättre för min utveckling som jag rättar mig efter, men självklart hade det varit kul att testa på. Det har varit lite på tal, men det är främst med agenten Peter Nilsson.


Foto: Bildbyrån/Russel Hons

”DET UTVECKLAR MIG MER ATT SPELA MER HOCKEY”

Förbundskaptenen Tomas Montén sa följande om Erik Brännström i en intervju med hockeysverige.se:s Uffe Bodin:
– Han är outstanding i varje match i J20 och som jag ser det är det bättre och mer utvecklande för honom att spela 25 minuter i J20 än fem minuter i SHL.
Brännström är själv inne på samma linje.
– Ja, jag läste den intervjun. Tomas Montén och jag snackade lite om det där efter någon match. Jag håller med honom. Det utvecklar mig mer att spela mer hockey. Det är inte så kul att bara sitta på bänken i SHL eftersom jag vill visa vad jag går för.
– I A-laget blir det bara spel fem mot fem. Det ger mig bättre utveckling att spela 25 minuter, spela alla spelformer och så vidare, än att bara spela fem minuter i A-laget. Det är i alla fall så jag känner och jag tror att det är så många känner.

Hur mycket funderar du redan nu kring det stundande JVM:et?
– Det hade varit riktigt coolt att åka över dit och spela. Det kommer att vara mycket folk på läktarna och allt sådant.
– Det gäller att göra det bra i HV 71 för att få chansen, men även göra det bra i den här turneringen som vi ska spela nu. Men självklart hade det varit riktigt roligt att komma med där.

Vad skulle det betyda för din utveckling att komma med dit, dessutom är det stora chanser att du kommer draftas i sommar?
– Det hade varit stort att få visa vad jag går för och tävla mot dom bästa i ett Junior-VM. Att verkligen bevisa vilken spelare jag är. Det är så jag känner.

Vilka förväntningar har du på helgens turnering i Göteborg?
– Det ska bli kul och lärorikt. Jag har inte varit med i J20 så det ska bli kul att få mäta sig med dom bästa 97:orna. Det är många av spelarna som spelar i SHL här hemma i Sverige så det blir lite se och lära från dom också.
– Jag ska inte ha för mycket respekt för spelarna i dom andra lagen och det gäller att spela mitt spel och visa vad jag går för. Sedan får jag hoppas att komma med till JVM.

Du är yngst i det här laget, hur ser du på din roll i gruppen?
– Vi får se hur rollen blir. Jag var med vid U18-VM innan så jag känner många killar sedan tidigare. Sedan får vi se hur Montén vill ha mig i laget. Jag får se när jag kommer dit.

Erik, du jämförs med Kimmo Timonen, hur ser du på den jämförelsen?
– (Skratt) Det är riktigt roligt. Han var en riktigt bra spelare så det är kul att jag jämförs med honom.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch