Lias Andersson.
Nyheter

Lias fick stopp på Juniorkronornas kollaps – sänkte Finland på övertid

Juniorkronorna hade stundtals lekstuga och ledning med 3-0 mot Finland i slutet av den andra perioden. Just när funderingarna vandrade iväg till hur stora segersiffrorna skulle bli kom en oväntad svensk kollaps, där det till sist skulle krävas ett övertidsavgörande från Lias Andersson för svensk seger.

I två perioder fanns det i stort sett bara ett lag på banan i mötet mellan Juniorkronorna och Finland. Det svenska laget var fullkomligt överlägset och radade upp chanser framför den finska kassen. Timrås supertalang, Elias Pettersson, öppnade målskyttet i slutminuten av öppningsperioden och fortsatte sedan att övertyga i mittenakten.

Först fyllde han själv på till 2-0 och sedan spelade han fram Carl Grundström, tvåmålsskytt i går mot Tjeckien, till 3-0-målet i numerärt överläge. Juniorkronorna fortsatte sedan skapa lägen för både ett fjärde och femte mål, men i stället för en punktering av matchen skulle det komma en oförklarlig kollaps.

En sen reducering av Emil Oksanen i den andra perioden gjorde det svenska laget handlingsförlamat – och i den tredje perioden var det Finland för hela slanten. Det svenska lag som hade 27-10 i skott efter de inledande två perioderna hade svårt att komma ur egen zon och finländarna kunde både reducera och kvittera.

I slutändan skulle det dock bli en svensk seger, men det skulle krävas övertid innan Lias Andersson avgjorde med en läcker individuell prestation i spel tre mot tre. HV-forwarden vände läckert bort sin back och sköt distinkt in den svenska 4-3-pucken i vad som ändå var en välförtjänt seger.

I och med de två poängen toppar Juniorkronorna fyrnationsturneringen inför den avslutande matchen mot Ryssland i morgon. En match som nu blir en ren final efter att ryssarna besegrat Tjeckien med 3-2 på lördagen.