Bert Robertsson.
Skellefteå AIK

”Tror grabbarna är frustrerade och missnöjda över att poängen inte trillar in”

ANNONS

De har varit svensk ishockeys stora maktfaktor de senaste sex åren, men nu är Skellefteå långt ifrån toppen och sin femte raka serieseger. Men än finns ingen anledning till oro, menar assisterande tränare Bert Robertsson.
–  Vi tycker inte spelet kuggat i tidigt på säsongen föregående säsonger heller. Där har vi fått jobba tålmodigt för att få saker och ting att sitta, säger han till hockeysverige.se.

Skellefteå har varit ett självskrivet lag i toppen av SHL/elitserietabellen under en rad av säsonger. Men efter 14 spelade matcher ligger just nu Skellefteå ”bara” på en nionde plats. För många är det givetvis något som man lyfter på ögonbrynet för. Bert Robertsson är assisterande tränare i Skellefteå sedan 2011. Hockeysverige.se frågade honom om hur han ser på lagets inledning av SHL säsongen 2016/17.
– Inledningen har varit okej, men inte mer. Vi tycker att poängskörden har varit för skral. Däremot tycker jag spelet har stämt stundtals men stundtals inte. Det är mer en jämnhet i spelet som vi inte har lyckats få till.

Du har varit med ett tag i Skellefteå, kan du peka på varför det har blivit så den här säsongen?
– Jag tycker inte spelet varit så olikt tidigare säsonger som jag har varit här. Däremot har vi inte fått poäng med oss och det kanske är utropstecknet så här långt. Vi har tidigare lyckas kriga till oss jämna matcher på ett sätt som vi kanske inte har lyckats med den här säsongen.
– Vi har varit ganska ojämna i spelet tidigare säsonger också men ändå har lyckats få med oss poäng. Det tycker jag vittnar mer om en större jämnhet i ligan då det gäller framförallt försvarsspelet.

Upplever du att spelarna känner en press eller stress över att det förväntas att Skellefteå alltid ska vara ett topplag, kan det bli ett ok att bära på?
– Pressen har vi levt under ganska länge. Nej, jag tycker inte att det ska vara ett ok. Jag tror grabbarna mer är frustrerade och missnöjda över att poängen inte trillar in då vi har jobbat extremt hårt, än att det ska vara någon form av favorittryck som vi just nu inte lever upp till. Där tycker jag att vår största besvikelse ligger.
– Det är ändå ingen konstig situation för oss. Vi tycker inte spelet kuggat i tidigt på säsongen föregående säsonger heller. Där har vi fått jobba tålmodigt för att få saker och ting att sitta. Det kommer vi få göra även den här säsongen.

BB150401BB037

Skellefteå har genom åren tappat många av sina drivande spelare, men det ser inte Bert Robertsson som något unikt eller konstigt.
– Jag tycker att det har inneburit att vi fått hålla uppe vår nivå. Vi har fått vara extremt noggranna med att hålla igång våra system, att ”vana” in nya spelare i våra system som vi försöker sätta. Det tycker inte jag är någon skillnad mot tidigare säsonger.
– Att vi har tappat spelare alla säsonger som jag har varit här är en vana. Det som kanske hänt den här säsongen är att vi haft en större andel spelare som inte är vana att spela det spelet vi har varit så framgångsrika med. Det vill säga att vara kreativa med pucken och våga spela trots att man hamnar i pressade situationer.
– Vi har i princip spelat med två hela juniorkedjor under hela säsongen. Plus då en hel del nya killar som kommer från andra föreningar. Då blir det också en test för oss att ha ännu större tålamod med att sätta våra system, även när vi inte får poängen med oss och folk ifrågasätter saker och ting runtomkring. Att vi trots det har fortsatt tålamod och tro på det vi gör. Den största utmaningen kanske är att stå emot pressen som är utifrån.

Skellefteå är en hockeystad, upplever du att det är en stor press på er från folket i stan?
– Folket bryr sig väldigt mycket om ishockey så det är klart att det snackas runtomkring och ställs frågan, precis som du gör, om varför. Det är ett tecken på att folk bryr sig och det är så man måste se det.
– Sedan finns det folk som har sina lösningar, men vi i Skellefteå AIK har vår lösning och det är att tålmodigt jobba vidare, vara noggranna på träningarna och försöka få det att stämma i matcher. Som jag sa tidigare så känner vi att vi tidigare säsonger inte heller haft ett fulländat spel för än sent på säsongen. Det är också vad som ger oss en tilltro och tålamod till vår verksamhet. Det har inte förändrats någonting överhuvudtaget.

Är tålamodet nyckeln till att Skellefteå ska börja klättra i tabellen?
– Ja, absolut. Tidigare säsonger kanske vi inte har fått poäng med oss, men vi har fortsatt vara tålmodiga och byggt vårt självförtroende inifrån vår grupp. Vi har inte brytt oss så mycket vad som händer utanför. Så kommer vi jobba även nu. Om vi ska se det i långa perspektivet så har vi fått möjligheten att spela in och ge tid till väldigt många unga spelare som vi kommer ha nytta av i framtiden.
– Det är en jätteviktig del av vår verksamhet att visa tålamod och ge spelare chansen att spela. Jag ska inte säga att jag är nöjd med att vi inte tagit så många poäng som vi velat för det handlar om att vinna hockeymatcher. Däremot har jag och alla som jag jobbar med en väldig tilltro till vår verksamhet och vårt system.

Känner du själv en oro eller stress över tabelläget?
– Nej, ingen press av tabelläget, men återigen en liten gnutta av irritation över att vi inte fått betalt i poäng av det hårda jobb som vi lägger ner.
– Vi har jobbat på samma sätt tidigare säsonger då vi blivit hyllade. Jag hoppas att folk förstår vilket hårt jobb vi lagt ner även då så situationen att jobba hårt och var tålmodig är den samma. Sedan kanske tabelläget är något nytt för många runtomkring, men det tar inte ifrån oss tilltron till det jobb vi lägger ner.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-29-kl-20-35-48

Roger och Bert.

Bert Robertsson hamnade nyligen på en presskonferens i en ordväxling med en provocerande Frölundatränare i form av Roger Rönnberg. Hockeysverige.se passade på att fråga Robertsson om hur hans relation med Rönnberg egentligen är.
– Jag och Roger Rönnberg har haft en bra relation tidigare. Någonstans på resans gång då vi har stått på olika sidor av vinster och förluster så har det blivit någon form av rivalitet mellan lagen vi har företrätt. Sedan har det kanske utmynnat i någon form av ordväxling här och där.
– Roger Rönnberg uttryckte att vi hade en icke-relation tidigare. Det håller jag inte med om. Jag och Roger Rönnberg har pratat väldigt mycket hockey genom åren. Det är synd att det ska bli någon form av konflikt av det här och att vi ska vara ovänner, men sådan är kanske idrottsvärlden lite grann. Vi är två stycken vinnarskallar som krigar om samma sak. Då kanske man hamnar i konflikt med varandra. Det är killar som har spelat i samma hockeylag som också hamnar på olika sidor av samma mynt när man går skilda världar. I vår värld där vi lever är inte det här något ovanligt.

Är det lätt att det här uppstår i samband med en presskonferens när fortfarande stridens hetta ligger kvar i luften?
– Uppenbarligen sägs det saker som inte faller väl hos den andra personen. Det är väl vad som händer. Sedan är varken jag eller Roger sena på att replikera. Både Roger och jag är måna om att våra respektive lag ska må bra. Sedan kanske vi är lite olika i hur vi hanterar en del saker.
– Men min relation till Roger… Som jag sa så tycker jag att vi tidigare år haft en bra relation och jobbat hårt för ishockeyn. Det tycker jag ska respekteras och inte när tillfälle ges försöka svartmåla varandra. Där har både jag och Roger hamnat lite fel i vår relation. Att vi i offentliga situationer tar tillfället att hacka på varandra. Det tycker jag inte är lustigt, konstig och inte hedervärt i slutändan. Där får både jag och Roger se oss själva i spegeln, det tycker jag.
– Jag kan tycka att det borde vara mer fokus på andra profiler i ligan, alltså killar som verkligen sliter väldigt hårt och offrar väldigt mycket ute i hockeyrinken. Sedan är jag och Roger en del av våra hockeylag och sliter också väldigt hårt. Klart att vi då blir känslomässigt engagerade och försvarar våra lag så gott vi kan. Är det någon som börjar hacka på exempelvis Jimmie (Ericsson) så är inte jag sen på att försvara honom. Det är inga konstigheter, man står upp för sina lagkamrater.
– På presskonferenserna blir allt så tydligt eftersom allt filmas och analyseras. Sedan görs det någon form av grej av det där. Där får jag ge Roger cred för han är mer slipad där än vad jag är (skratt). Jag får lära mig med åren. Däremot tänker jag aldrig bli någon skådespelare utan jag säger ofta vad jag tycker. Om det sedan faller väl i öronen har jag faktiskt, tyvärr, inte lagt särskilt mycket vikt vid.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 april
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games