SHL

Hockeystjärnorna öppnar upp sig i nya boken: ”Väldigt jobbigt att säga till FBK att jag skulle flytta”

ANNONS

I den tredje boken i Ronnie Rönnkvists Old School Hockey-serie möter vi profiler som Rickard Wallin, Tomas Forslund och Daniel Alfredsson. Nu kan du beställa boken via hockeysverige.se.

Ronnie Rönnkvist har genom åren gjort flera hundra Old School Hockey-intervjuer som har publicerats på hockeysverige.se. Där har han träffat och intervjuat många av historiens största hockeyprofiler för att få dem att berätta om sina karriärer. Intervjuserien har dessutom utmynnat i tre böcker utgivna via Idrottsförlaget. Den senaste kom så sent som härom månaden och innehåller intervjuer med flera tunga hockeynamn.

Bland annat berättar tidigare Färjestadsikonen Rickard Wallin om hur han överraskande fick en ny NHL-chans vid 29 års ålder och ångesten det innebar att behöva delge FBK:s klubbledning det beskedet.
– Jag kände hela tiden att jag skulle velat få en andra chans i NHL, men när jag hade hunnit bli så pass gammal hade jag egentligen gett upp den tanken. På den sommaren fick jag reda på att det fanns ett intresse. Jag hade gjort tre VM i rad och dessutom hade jag en bra säsong i Sverige bakom mig. Så för mig var det ingenting att tveka på när jag nu fick chansen. Jag kunde inte säga nej och hade jag gjort det hade jag förmodligen ångrat mig.
– Det kändes väldigt jobbigt att säga till Färjestad att jag skulle flytta eftersom jag hade ett långt kontrakt med dom samtidigt som Jörgen Jönsson, Peter Nordström med flera slutade i föreningen. Men jag såg det som en drömchans att få se och uppleva Toronto, vilket det inte är alla som får göra.

Vi träffar också Leksands legendariske målspruta Tomas Forslund, som berättar den tokroliga historien om hur det kom sig att Tre Kronor bjöd på allsång i ett omklädningsrum i Norge under en landskamp.
– Jag tror att det var inför VM 1994 som vi spelade mot Norge och lyset slocknade i hallen. Vi gick in i omklädningsrummet för att vänta på att strömmen skulle komma tillbaka. Vi tände några stearinljus så vi kunde se varandra. Det var ju lite dämpad stämning så jag föreslog att vi skulle sjunga lite för att lätta upp stämningen. Jag drog igång med ”En kulen natt”. Alla skrattade först men då Curre Lundmark och Pelle Mårts kom knallande utanför omklädningsrummet undrade dom vad som föregick eftersom hela laget sjöng ”En kulen natt, natt, natt, min båt jag styrde”, haha…
– Vi låg under när strömmen gick men sen gick vi ut och kvitterade och det tror jag var sångens förtjänst.

Daniel Alfredsson tar oss också med till sin omtumlande rookiesäsong med Ottawa Senators i NHL 1995/96 när han själv spelade så bra att han blev utsedd till årets rookie, men där laget var överlägset sämst i ligan.
– Det var en väldigt turbulent säsong. Det var lite samma sak när jag kom till Ottawa som när jag kom till Frölunda, jag försökte bara spela hockey samtidigt som det hände mycket i klubben. Jag hade tre olika tränare och två olika general managers under min första säsong. Vi vann inte mycket matcher, men samtidigt när jag tittar tillbaka på det så kände jag det inte så turbulent i själva laget. Dom som hade varit i NHL och laget innan tog ruggigt bra hand om mig. Speciellt när det var tufft, frustrerande och vi förlorade mycket.
– En av killarna, Sean Hill, sa till mig: Alfie, this experience that you been through this year, you will never experience again”.
– Det här är något som jag kommer ihåg väldigt starkt. Vi hade en bra attityd fast vi var så pass dåliga. Jag lärde mig oerhört mycket av den här säsongen, fick spela mycket matcher och i alla situationer. Tittar jag tillbaka så var det den perfekta starten på resten av karriären.

Dessa tre och ytterligare 37 spelare finns intervjuade i boken, däribland profiler som Mats Sundin, Sanny LindströmMarkus Näslund, Chris Nilan och Reijo Ruotsalainen.

OLD SCHOOL HOCKEY 3 kan du förbeställa i formuläret här nedan.

Boken kostar 395 kr + frakt på 79 kr, alltså totalt 474 kronor.

framsida-osh3

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch