Alexander Wennberg.Foto: Brent Clark/CSM/REX

Med 13 assist och 14 poäng på tolv matcher är Alexander Wennberg NHL:s assistkung och poängbäst bland svenskarna just nu. Hockeysverige.se tog en pratstund med Columbus Blue Jackets genombrottsman om spelsinnet som gör att han har placerat sig i ligans riktiga finrum.
– Jag tror att första instinkten för mig är att leta en passning, finns den där så finns den, säger Wennberg. 

Vad har den nya storstjärnan Connor McDavid och svenske Alexander Wennberg gemensamt? Jo, båda har svarat för 13 assist och delar med det ledningen i NHL:s assistliga. Nu är det inte så sensationellt som det kan låta att Columbus Blue Jackets-svensken ligger med i toppen. Den 22-åriga centern med Boo IF som moderklubb svarade redan förra säsongen för 32 assist på 69 matcher och var med det bästa framspelare i Columbus. Nu toppar han dessutom hela lagets poängliga med ett mål och totalt 14 poäng.

Att säsong efter säsong leverera så pass många framspelningar tyder på ett bra spelsinne, men vad bottnar det i hos Wennberg? Hockeysverige.se fick en intervju med honom och inledde med just den frågan.
– Jag har nog varit en spelare som alltid letat efter passningar. Jag försöker läsa av spelet och hitta passningar utifrån det. Att jag sedan fått utdelning som den här säsongen då jag har fått spela med bra lirare som (Nick) Foligno och (Brandon) Saad gör att det blir det ännu lättare att få poäng eftersom dom sätter varje puck dom får.
– Det är kul att det ramlar in lite poäng och genom det få lite självförtroende redan från början av säsongen helt enkelt.

Kan du beskriva hur du läser banan och spelet för att hitta dom här framspelningarna?
– Det är i stundens hetta när det kommer lägen. Det går så pass fort så det gäller bara att läsa av. Jag vet inte hur jag ska förklara det på ett bättre sätt.
– Jag tror att första instinkten för mig är att leta en passning, finns den där så finns den. Det är jättesvårt att sätta ord på det där. Jag tror att det mer bara är, som sagt var, att läsa av spelet när jag är ute på isen.

Det ser ut som du ligger före i tanken, kan du känna igen dig i det?
– Det är jättesvårt att svara på den frågan, men jag skulle kunna påstå att jag försöker läsa vad som ska hända och ta beslut efter det så man inte blir chockad av situationen.
– Det handlar om att förutspå vad som skall komma och det kanske kan vara så att jag ligger före i tanken där. När det gäller assist och mål är det så att ibland ramlar pucken in och ibland har man medstuds. Det är mycket tillfälligheter på sådana grejer också.


Foto: Jason Mowry/Icon Sportswire

FRÅN MÅLSKYTT I SHL TILL PLAYMAKER I NHL: ”EN ANNAN INSTINKT”

Det är framför allt i NHL och i den internationella hockeyn som Alexander Wennberg klivit fram och samlat poäng på sina framspelningar. Senaste säsongen i SHL, 2013/14, svarade han exempelvis ”bara” för fem assist på 50 matcher. Då gjorde han å andra sidan 16 mål jämfört med 13 mål på drygt två säsonger i NHL.
– Jag skulle säga att skillnaden är att spelarna jag spelar med här är snäppet bättre. NHL är trots allt världens bästa liga så det är dom bästa spelarna i världen som jag har runt omkring mig här. När dom lirarna väl får lägena så smäller det ganska ofta.
– Anledningen till att jag gör fler assist än mål är att den amerikanska mentaliteten med att gå på mål och sådana grejer är något jag fortfarande måste jobba på. Att ha tanken att skjuta först för det är då man gör mer mål. Det är flera i laget som har den instinkten mer än vad jag själv har.
– Det är en av delarna i mitt spel som jag vill förbättra så att jag blir mer ett hot och göra fler mål. Det kanske jag inte har fått ut i NHL-hockeyn.

Hade du ens tänkt tanken att du skulle toppa assistligan efter tolv spelade matcher?
– (Skratt) Det är alltid väldigt svårt att förutspå något sådant. Självklart vill jag alltid göra så bra ifrån mig som möjligt.
– Att det gått så pass bra som det gjort i början av säsongen och även för laget, vi har haft en bra start även om vi torskade i går (läs torsdag), och även att det rullat på bra för min del och att jag fått gjort poäng och är med i toppen där var nog väldigt svårt att förutspå.
– För min del ändrar det ingenting. Jag försöker spela samma hockey varje dag. Det spelar ingen roll om jag toppar ligan eller inte. Ska jag vara helt ärlig är det enda jag tänker på är att vara så bra som möjligt när jag är där ute.

Wennbergs framgångar har, enligt honom själv, inte uppmärksammats speciellt stort av media i Columbus. Något som passar honom bra.
– Jag tror ändå att det har flugit lite under radarn med tanke på alla stora namnen som också är där uppe. Samtidigt tror jag inte att det är alltför många som vet vem jag är, men för mig fungerar det perfekt.
– Folk kanske blir förvånade över att jag är med där uppe, men med tanke på hur jag är som spelare och vilka jag har runt omkring mig är jag själv inte jätteförvånad. Jag försöker bara spela mitt spel och det fungerar bra just nu. Det är kul att mitt spel ger utdelning. Om folk sedan tvivlar på vem jag är så är det bara att använda det som bränsle och visa att jag är bättre än vad dom tror.


William Karlsson. Foto: Getty Images/Harry How

EN ANNAN ROLL FÖR WILLIAM KARLSSON: ”GÖR ETT BRA DEFENSIVT JOBB”

Inför säsongen trodde dom allra flesta att Columbus skulle bli ett bottengäng, men efter tolv spelade matcher har laget hängt med bättre än förväntat.
– Förra säsongen var en stor besvikelse och jag tyckte att vi kom lite ifrån mentaliteten att vi ska vara ett aggressivt lag som kör stenhårt. (John) Tortorella är en coach som vill att vi blockar mycket skott, åker mycket skridskor och egentligen spelar en ganska enkel hockey.
– I början av den här säsongen har vi kommit tillbaka lite till den här mentaliteten som vi har pratat om. Vi har också en stor fördel med att han (Sergej) Bobrovskij i mål som gör fantastiska räddningar och står på huvudet ibland så vi kan vinna matcher.
– Vi var ganska kritiserade innan säsongen och det var många som inte trodde på oss över huvud taget. Men för vår egen del så tror vi på den här gruppen och tvekar inte en sekund på att vi kan vara ett slutspelslag. Säsongen är 82 matcher lång så det är bara att gnugga på och se hur långt det kommer att räcka.

Hur stort är hockeyintresset i stan?
– Jag tycker fansen är bra här borta. Collegefotbollen är det stora i stan och det drar det största lasset här. Ändå tycker jag att det är ett bra snack om hockeyn runt omkring här samtidigt som det blir bättre och bättre för varje säsong.
– Senaste två säsongerna har vi missat slutspel så det skulle vara bra för staden om vi skulle kunna spotta upp oss den här säsongen.

I Columbus spelar även William Karlsson som Alexander Wennberg känner väl från juniorlandslaget och stockholmshockeyn.
– Jag tycker att han har gjort det väldigt bra. Han och jag har lite olika roller. Han har fått en mer defensiv roll, är den som startar mest i egen zon av alla centrar, spelar mycket ”PK” (penalty killing) och allt sådant. Han gör ett riktigt bra jobb i det defensiva.
– William och (Matt) Calvert är dom som drar det stora lasset defensivt och har också den typen av roll i laget. Båda dom har haft en riktigt bra start på säsongen. Början är bara positiv från våran sida, avslutar Alexander Wennberg som med sitt Columbus möter St. Louis hemma i natt svensk tid .