Joel Eriksson Ek.
SHL

Eriksson Ek blir kvar i NHL – passerar viktig kontraktsgräns i kväll

ANNONS

Joel Eriksson Ek har matchats sparsamt av Minnesota Wild under säsongsinledningen, men trots det står det nu klart att han blir kvar i klubben tills vidare. Kvällens möte med Ottawa Senators blir hans tionde NHL-match och han passerar därmed den gräns som gör att årets säsong räknas av från kontraktet.

Juniorer kan spela nio NHL-matcher under en säsong utan att året räknas bort från deras rookiekontrakt. Men har de väl spelat den tionde matchen kommer de en säsong närmare en omförhandling.

Joel Eriksson Ek spelade sin nionde match för Minnesota Wild natten mot söndag då han fanns med på isen när det blev förlust med 2–3 mot Philadelphia Flyers. I natt kommer han att finnas med på isen när man ställs mot Ottawa Senators på bortais. Därmed kommer han att spela match nummer tio, skriver Minnesota Star-Tribune.

General managern Chuck Fletcher har sagt att han inte bryr sig om att man bränner ett år på rookiekontraktet. Vad som kan bli desto mer intressant att se är vad som händer om 19-åringen närmar sig 40 matcher längre fram under säsongen.

40 MATCHER – EN INTRESSANTARE GRÄNS

Om en junior spelar 40 matcher under sin rookiesäsong kommer han ett steg närmare möjligheten att kunna bli unrestricted free agent efter sju år i ligan. Det är en gräns som general managers tycks ta allvarligare på i dessa dagar, vilket inte minst märktes när William Nylander dominerade i AHL i fjol, men ändå fick vänta till februari innan han kallades upp till NHL av Toronto Maple Leafs.

Chuck Fletcher har inte velat avslöja sin plan för den svenske junioren, som kan bli tillgänglig för JVM i december om Wild väljer att släppa honom. Tanken är att han ska spela SHL-hockey för Färjestad om han inte får speltid i Minnesota, men det har inte varit aktuellt än så länge.

Joel Eriksson Ek spelade bara drygt sex minuter mot Philadelphia, men det berodde till på att han skadade sig när han fick en puck i ansiktet redan i sitt första byte. Han kom tillbaka i spel i andra perioden.

På nio matcher har den i Färjestad fostrade centern svarat för fem poäng (2+3).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM