Veckans Lag …
Veckans Lag

Veckans lag #8

ANNONS

Luleå tog tre raka segrar, Djurgården gick mållösa i 125 minuter, SHL:s målvakter höll åtta nollor – och en back var veckans bästa poängplockare. Det hände med andra ord både mycket och lite i SHL under förra veckan. Här tar Uffe Bodin ut Veckans lag och väljer ut de mest minnesvärda sekvenserna från veckan.

Linus Söderström, HV71
Den tidigare JVM-hjälten har snabbt blivit varm i SHL-kostymen och utmnar nu på allvar Fredrik Pettersson Wentzel om speltid i HV71. Svarade för två riktigt vassa insatser under veckan då han räddade 49 av 51 skott i mötena med Färjestad (3–1) och Skellefteå (0–1).

Henrik Tömmernes, Frölunda (2)
Veckans kung! Henrik Tömmernes fortsätter att dominera från sin backplats och hade en väldigt produktiv vecka för Frölunda då han svarade för sex assist på tre matcher. Nu är han tvåa i poängligan med sina 20 poäng och etta i assistligan med sina 17 målgivande passningar. Tillsammans med Karlskronas Mattias Karlsson är han dessutom den som snittar mest speltid (23.45) i ligan. Kan Tömmernes vara på väg mot en David Rundblad/David Petrasek-säsong?

Christian Jaros, Luleå
Luleå hade en förlösande vecka med tre raka segrar efter fem raka förluster. Det finns fortfarande många besvikelser i laget, men även ett par fina utropstecken. Unge slovaken Christian Jaros har i omgång efter omgång visat att han har tagit fina steg i sina utveckling. Tar för sig bra på isen, är fysisk och bidrar samtidigt med en del poäng, vilket 1+2 på tre matcher i veckan bevisar.

Johan Ryno, Färjestad
Färjestad tog bara en av no möjliga poäng efter tre väldigt ojämna prestationer. I bedrövelsen lyckades Johan Ryno ändå visa prov på sin höga högsta-nivå genom att svara för tre mål och en assist. Ryno var en dominant kraft i framför allt powerplay och låg bakom alla tre målen i mötet med Frölunda. Efter det tunga fjolåret, när det bara blev 17 poäng på 44 matcher, är Ryno på väg att revanschera sig rejält. Tolv poäng på 16 matcher så här långt.

Broc Little, Linköping (3)
Nej, inget verkar kunna stoppa Little den här säsongen. För tredje gången på åtta försök tar den amerikanske snipern plats i Veckans lag efter en ny produktiv vecka med fem poäng (2+3) på tre matcher. Nu toppar han poängligan med sina 22 poäng och ingen skulle vara förvånad om han är den som är i topp även efter 52 omgångar. Littles offensiva explosion har starkt bidragit till att Linköping verkar vara på väg att vakna ur sin tidiga dvala.

Petter Emanuelsson, Luleå
Många av Luleås nyförvärv har floppat så här långt, men det gäller verkligen inte Petter Emanuelsson. 25-åringen från Kiruna har hunnit göra tio mål på 19 matcher, varav tre kom den gångna veckan när norrbottningarna radade upp tre raka vinster.

Veckans

… måltorka: Djurgården inledde veckan med en tung 4–2-seger i hemmamötet med Skellefteå, men gick sedan torkade offensiven totalt. 0–3 mot Örebro följdes upp av 0–0 efter 65 minuters spel mot Malmö. Måltorkan till trots fick Djurgården med sig två poäng i Malmö efter att Emil Johansson avgjort med sitt straffmål. Djurgården har bara gjort mål på 6.44 procent av sina skott. Det är en procent som kommer att stiga över tid, men stiger den tillräckligt mycket för att laget ska kunna undvika kval?

… kontrovers: Karlskronas Marcus Paulsson tappade fattningen när han spearade Leksands János Hári när han stod i båset. Det var emellertid inte Paulssons snedsteg och den efterföljande avstängningen på två matcher som skapade debatt – utan Háris mindre väl valda ord i samband med incidenten. Att kalla en motståndare ”jävla hora” upprepade gånger känns inte speciellt mycket 2016. Robert Pettersson summerar hockeyns stora problem med så kallat ”trash talk” på ett ypperligt sätt här: http://www.hockeysverige.se/robert-pettersson/?p=8477. Läge för SHL och hockeysporten i stort att slita huvudet ur sanden och ta det här på allvar.

… 180-gradersvändning: För en vecka sedan var det ilskna toner bland Luleå Hockeys supportrar efter fem raka förluster och dessutom 0–9 på de två första matcherna efter landslagsuppehållet. Efter tre raka vinster den senaste veckan är situationen lite mer stabil, men Luleå har fortfarande en hel del att jobba på när det gäller jämnheten.

… vem var’e som måla? Petter Emanuelsson gav målet till Jan Sandström och Sandström gav målet till Emanuelsson. Det var helt enkelt ingen som vill ta på sig det matchvinnande 1–0-målet när Luleå besegrade Örebro i lördags. Officiellt landade målet slutligen hos Emanuelsson, vilket starkt bidrog till en plats i Veckans lag. Kanske borde Sandström ha haft den platsen i stället?

… hattrick: Inför säsongen hade han svårt att hitta ett nytt hockeyjobb i SHL. Efter att ha fått chansen i Rögle har veteranen Daniel Widing fått ett skönt lyft i karriären. I lördags sköt han skåningarna till en lika skön som viktig seger mot Färjestad med ett hattrick. För det får han ett hedersomnämnande här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL