TVÅ SKADOR SOM ÖPPNAR UPP. Jonathan Granströms och Tomas Zaborskys skador har gett junioren Linus Ölund en drömchans.
SHL

Stjärnskadorna som ställer JVM-dörren på glänt: ”Har fått världens chans”

ANNONS

Tre tunga forwardsskador i Brynäs har gett Linus Ölund en drömchans. Inte bara att slå sig in i Brynäs – utan även att ta en plats i Tomas Monténs trupp till junior-VM.
– Att få spela JVM är mitt största mål den här säsongen, säger Ölund till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Han har visserligen spelat fem juniorlandskamper under säsongen, men så sent som för en vecka sedan var det nog inte många som hade Linus Ölund i sin trupp till junior-VM. Hans speltid i Brynäs A-lag har varit närmast obefintlig, och när AIK tappade ett par spelare till juniorlandslagen valde man att låna in Ölund under ett par matcher. Nu är situationen en helt annan.

Efter fyra raka SHL-matcher utan speltid kastades han nämligen in i lagets förstakedja, som center mellan Nick Johnson och Daniel Paille, mitt under Brynäs match mot Linköping. När Jonathan Granström fick en klubba i ögat och tvingades utgå var det Ölund som stod näst på tur. Efter matchen hyllades han av sportchefen Stefan Bengtzén.
– Linus gjorde det fantastiskt senast när han kom in, så det känns bra. Och bra för Linus att få komma in i förstakedjan med bra folk runtomkring sig och få mycket speltid. Jag har stor tillit till honom, sade han till Gefle Dagblad.

Ishockey, SHL, BrynŠs - Hv71

Tomas Zaborsky.

Brynäs har tre långtidsskadade forwards/centrar. Utöver Jonathan Granström är även Tomas Zaborsky och Sebastian Enterfeldt utanför laget. Det har gett Linus Ölund en drömchans.
– Det är jättetråkigt för de som blivit skadade, och de behövs i laget. Absolut. Samtidigt är det så det är i den här branschen. Det kommer alltid några skador under en säsong. Jag har kämpat varje träning, varje vecka, hela säsong och till slut dyker chansen upp. Man kan inte påverka att det blir skador. Jag kan bara tänka att jag ska ta chansen nu när den dyker upp, säger Ölund till hockeysverige.se.

Tycker du att du har tagit chansen, så här långt?
– Jag är nöjd så här långt. Det har bara blivit en och en halv match ungefär, men det känns bra.  Jag vet att jag har fått världens chans. Nu är det bara upp till mig att förvalta den.

Tidigare har Ölund mest fått chansen i en väldigt undanskymd roll i Brynäs, som fjärdecenter eller forward i fjärdekedjan. Att han nu spelar i det som, på pappret, står som förstakedja är inget som påverkar honom.
– Jag försöker spela på som vanligt. Jag kan inte ersätta Granström, så det ska jag inte försöka göra. Vi är två helt olika spelare. Jag försöker bara fortsätta spela mitt spel, och inte anpassa det så mycket. Jag är van att ha en ledande roll i både J20 och J18. Det får jag försöka ta med mig nu.

Ishockey, SHL, HV71 - BrynŠs

Hur stora chanser den IK Huge-fostrade 19-åringen har att faktiskt slå sig in i JVM vet han inte. Men han hymlar inte om att det vore en dröm.
– Det är svårt att säga hur stora chanser jag faktiskt har. Både 97:orna och 98:orna är två starka årgångar. Nu har jag som sagt fått chansen att visa upp mig och spela i Brynäs, så möjligheten att komma med är större nu än den var för någon vecka sedan.
– För min egen del är JVM det största målet den här säsongen. Det har varit något jag kämpat för de senaste åren.

BB151210BB976

Förbundskapten Montén.

Är det extra motiverande att komma med när turneringen går i Toronto och Montréal?
– Nej, det skulle jag inte säga. Visst, det är hockeyns två huvudstäder, men för mig är JVM otroligt stort ändå. Att det går i Kanada är egentligen bara en bonus.

Hittills är Linus Ölund poänglös i SHL under säsongen, men han känner själv att han utvecklas mycket bara att få vistas i den miljön.
– Jag har sagt till mig själv att jag ska ta vara på den istiden jag får, och att jag får vara runt ‘Granis’ (Jonathan Granström), Ryan Gunderson och de här grabbarna som varit med och vunnit förut. De vet verkligen vad som krävs om man ska lyckas. Jag utvecklas bara av att få vara runt dem.

Vad tror du om Brynäs chanser att fortsätta vara ett topplag?
– Vi har en riktigt stark trupp, som verkligen kan mala ned motståndarna. Mot Örebro var vi inte alls med i förstahalvan av matchen, men vi jobbar oss tillbaka och hittar ett sätt att vinna. Det är en jäkla styrka, och visar vilken bra moral vi har.
– Först och främst ska vi ta oss till slutspel. Sen får vi se därifrån vad vi kan lyckas göra…

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch