Christián Jaroš
SHL

Mötet med stjärnorna stärkte Luleås backlöfte: ”NHL är inte så långt borta”

ANNONS

Han flyttade till Luleå från Slovakien redan som 17-åring och har steg för steg växt ut till en synnerligen intressant back. Men det var en upplevelse i våras som fick Christián Jaroš att inse att han kommit längre i karriären än han anat.
– I mitt första byte mot Kanada på VM hade jag Brad Marchand, Connor McDavid och Corey Perry emot mig. Jag hoppade in på isen och tänkte ”Åh herregud!”, säger 20-åringen till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Luleå har haft en ojämn start på säsongen där man blandat höga toppar med djupa dalar om vart annat. Man har därmed inte klarat av att etablera sig i toppen av SHL-tabellen som planerat.

Men mitt bland alla frågetecken kring misslyckade importer och ojämna prestationer har det funnits ljusglimtar. Som slovaken Christián Jaroš, till exempel. Den nu 20-årige backen gör sin fjärde säsong i Luleås organisation efter att ha flyttat till Sverige som 17-åring och står noterad för åtta poäng (3+5) på 19 matcher så här långt.
– Jag är inte så nöjd… säger han något överraskande när hockeysverige.se träffar honom på Hovet efter tisdagens strafförlust mot Djurgården.
– Det har börjat okej, men jag vet att det kan bli bättre. Vissa matcher spelar jag bra, men i andra har jag fallit igenom. Jag vill spela mer stabilt.

Som hela Luleå med andra ord…
– Varje match lever sitt eget liv och varje motståndare är unik med ett eget system, men jag måste ändå hitta en stabilare nivå i mitt spel för att ta nästa steg.

Okej, kanske inte läge att prata framsteg, utveckling och framtidstro när man just har åkt på en sur förlust. Men Jaroš kan ändå peka på en specifik sak som har gjort att han blivit en säkrare back på seniornivå. I våras blev han överraskande uttagen att spela VM för Slovakien. Chansen att ta på sig landslagströjan i Sankt Petersburg kom som en blixt från klar himmel och fick honom att inse att han hade kommit längre än han anat.
– Det betydde mycket för mig. Jag hade startat säsongen i Hockeyallsvenskan (Asplöven) och hade inte en tanke på att få chansen i landslaget. Sedan fick jag chansen i Luleå, blev omskriven och så de ringde mig och sa att de ville testa mig i de sista matcherna inför VM och sedan kom jag med, säger han.
– Det var en viktig erfarenhet. Jag fick spela med några NHL-spelare, bland annat bildade jag backpar med Andrej Sekera från Edmonton Oilers, en av de bästa backarna i ligan. Det lärde mig mycket om hur man agerar som professionell spelare.


Foto: Getty Images/Denis Pajot 

”LULEÅ ÄR EN FANTASTISK KLUBB…”

Jaroš sköt två mål på de fem VM-matcher han spelade, men det var främst erfarenheten av att möta spelare i världsklass som stärkte honom.
– I mitt första byte mot Kanada hade jag Brad Marchand, Connor McDavid och Corey Perry emot mig. Jag hoppade in på isen och tänkte ”Åh herregud!”, skrattar han.
– Men sedan börjar man anpassa sig och inser att det inte är så märkvärdigt. Man får självförtroende genom att spela mot sådana killar när man ser att man klarar av det.

Att spela VM som junior är anmärkningsvärt vilken nation man än representerar. Christián Jaroš är på många sätt tacksam mot Luleå Hockey för att han tagit sig så långt på vägen.
– Jag är glad att jag fick den här chansen att flytta hit. Luleå är en fantastisk klubb med bra coacher och bra möjligheter att utvecklas, säger slovaken som kom till Norrbotten 2013 och känner att det har hjälpt honom att växa både som spelare och människa.
– Man gör det när man får rå om sig själv. Hemma hade man mat på bordet, tvättade kläder i garderoben och ett städat rum. När jag kom till Sverige var jag 17 år och fick ta hand om mig själv en hel del. Visst, Luleå har hjälpt till med mycket, men det har varit ett bra sätt att mogna som människa att flytta hit.

Efter att ha etablerat sig i SHL och till och med spelat VM är NHL nästa mål för 20-åringen. Han lämnades orörd i draften 2014, men plockades sedan av Ottawa Senators i femte rundan som 139:e spelare året därpå.
– Om man är ung drömmer man inte om att spela i Sverige, Finland eller Schweiz, man drömmer om att spela i NHL. Det är så jag tänker också. Förhoppningsvis får jag chansen en dag, säger han.
– Jag tycker inte att NHL är så långt borta i och med att jag spelade mot NHL-spelare på VM och fick den erfarenheten med mig. Men jag har mycket hårt arbete framför mig innan jag besannar drömmen.

Blir det en flytt till Nordamerika redan nästa säsong?
– Det är svårt att säga. Allt beror på hur säsongen artar sig. Om det går bra för mig vet jag att jag är redo att åka och slåss om en plats i NHL-laget. Men först måste jag hjälpa Luleå att vinna matcher här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 12 maj
12:20 Finland - Storbritannien VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
måndag 13 maj
16:20 USA - Slovakien VM
tisdag 14 maj
20:20 Kanada - Österrike VM