• Publicerat 28 november, 2016
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
DÖDSSTÖTEN! Derek Ryans första NHL-mål den här säsongen resulterade i att Gerard Gallant fick sparken.Foto: James Guillory-USA TODAY Sports

Derek Ryans första NHL-mål för säsongen fick konsekvenser i natt. Det tog inte bara Carolina Hurricanes till en 3–2-seger mot Florida Panthers, det resulterade även i att Panthers coach Gerard Gallant fick sparken.

Florida Panthers genomgick en hel del förändringar inför den här säsongen, då bland annat general managern Dale Tallon fick lämna sin post för ett annat uppdrag i klubben. Under nye general managern Tom Rowes ledning har Panthers bytt attityd och satsat på att bygga upp lagledning som jobbar mer analytiskt än någon annan klubb i NHL.

Coachen Gerard Gallant har inte varit helt nöjd med besluten som lagledningen har tagit i sin nya inriktning, där man bland annat trejdat i väg två av hans personliga favoriter, tuffe backen Erik Gudbranson till Vancouver och slitvargen Logan Shaw till Anaheim. Under ytan har missnöjet puttrat från båda sidor och när Florida Panthers i natt tappade en 2–0-ledning till förlust med 2–3 mot Carolina Hurricanes kom beskedet att Gallant får lämna sin tjänst som huvudtränare med omedelbar verkan. Detta bara ett halvår efter att ha lett laget till sin bästa säsong i klubbens historia då man plockade 103 poäng i grundserien.

Gallant avslöjade beskedet för nhl.com när han lämnade PNC Arena i Raleigh i en taxi alldeles efter matchen.
– Jag har fått sparken, sade han kortfattat innan han hoppade in i taxin och försvann.

Det sista Gallant fick se på isen var hur hans lag föll samman i den andra perioden och släppte in tre mål inom loppet av 3.28 när Carolina vände underläget till seger. Viktor Stålberg sköt 1–2 och Victor Rask spelade fram Jeff Skinner innan tidigare poängkungen i SHL, ex-örebroaren Derek Ryan, prickade in 3–2-målet som gav Hurricanes två poäng – och gjorde Gerard Gallant arbetslös.

Tills vidare tar general managern Tom Rowe över Panthers. 60-åringen har tidigare coachat i AHL, KHL och även haft jobb som assisterande coach i Carolina Hurricanes. Han senaste coachjobb var som huvudcoach i Panthers tidigare farmarlag San Antonio Rampage och Portland Pirates i AHL.

Carolina – Florida 3–2 (0–2, 3–0, 0–0)
Carolina: Viktor Stålberg (4), Jeff Skinner (9) (Victor Rask), Derek Ryan (1).
Florida: Jonathan Marchessault (10), Aaron Ekblad (6).