Johan Ryno.
SHL

Nu kan Johan Ryno le igen: ”Var inte i närheten av den nivån förra säsongen”

ANNONS

Första året i Färjestad var ett misslyckande och många ifrågasatte värvningen av Johan Ryno. Efter att ha fått ordning på kroppen under sommaren har 30-åringen kommit tillbaka starkt och spelar nu SHL-karriärens bästa hockey.
– Jag tränade väldigt, väldigt hårt i somras. Jag kände att jag kunde få ut mer än vad jag fick förra säsongen. Det här gav lite extra motivation till sommarträningen, säger han till hockeysverige.se om vad som legat bakom förvandlingen. 

Johan Ryno, 30, tycks ha hittat tillbaka till storformen i sitt Färjestad. Förra säsongen blev delvis misslyckad på grund av att förberedelserna inte var optimala. Då blev det ”bara” fem mål och totalt 17 poäng på 44 matcher efter att han under sina två tidigare SHL-säsonger svarat för 33 (10+23) respektive 38 (14+24) poäng för Leksand. 

Den här säsongen har centern från Hallsberg redan gjort sju mål och totalt 16 poäng på 19 matcher under coachen Leif Carlssons ledning.

Hockeysverige.se fick en intervju med Ryno på väg till träning i Löfbergs Arena inför roadtripen till Växjö och Karlskrona. Vi passade på att fråga honom om vad som skiljer den här säsongens Johan Ryno mot den förra.
– Tre, fyra månaders träningstimmar på sommaren, säger Johan Ryno och fortsätter:
– I fjol funkade inte kroppen helt hundra under säsongen, men självklart är träningen den största orsaken. När man sedan känner att man är i form får man självförtroende av det också, även mentalt. För mig är det nog nyckeln.

Hur vill du sammanfatta dig fjolårssäsong?
– Klart att jag inte alls var nöjd med säsongen, inte på något sätt. Varken för min egen del eller lagets som inte nådde dit vi ville. Det var en tung säsong och det är alltid tråkigt när man inte spelar på den nivå som jag ville spela på.

I Leksand säsongerna dessförinnan hade du en väldigt stor roll, blev det spelmässigt en stor skillnad för dig att komma till Färjestad?
– Jag tror att jag hade kunnat få samma roll i Färjestad om jag hade kunnat spela på samma nivå som jag gjorde i Leksand senaste två säsongerna. Av olika anledningar var jag inte i närheten av den nivån förra säsongen. Då kan jag inte förvänta mig att jag ska få en sådan roll heller. Jag tror att rollen fanns där för mig men jag kunde inte ta den.

Hur upplevde du flytten socialt från Leksand till Karlstad?
– Jag tycker att det har gått bra. Jag var i Leksand under fyra år och trivdes väldigt bra där. Samtidigt har jag bott i större städer tidigare och inte haft några problem med det. Jag har inte haft några som helst problem med det nu heller.
– Karlstad är en jättebra stad och jag tycker att vi har kommit in Färjestad, alltså klubben, och Karlstad som stad.


Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

”ATT BYTA SPELSYSTEM ÄR EN LITEN PROCESS OCKSÅ”

Johan Ryno har aldrig gjort sig känd som en speedkula på isen, men om det är någon del i hans spel som står ut i år jämfört med i fjol är det att han är rappare på rören.
– Jag tränade väldigt, väldigt hårt i somras. Jag kände att jag kunde få ut mer än vad jag fick förra säsongen. Det här gav lite extra motivation till sommarträningen.
– Sedan tycker jag att när det väl funkar och kroppen mår bra att det är fantastiskt kul att träna även sommarträning. Jag har inga som helst problem att lägga ner tid på den när jag väl kan. Att jag gjorde ett bra jobb i somras är också den största anledningen till att säsongen börjat bra och jag har fortsatt och ska fortsätta hålla i det hela säsongen.

Det har redan blivit sju mål från Rynos klubba men framför allt visar han mer och mer att han är en toppspelare som kan skapa offensivt både åt sig själv men även för sina lagkamrater.
– Säsongen har varit helt okej. Som lag har det också varit okej. Vi förlorade några matcher men sedan vann vi många matcher på rad. Just nu är vi inne i en liten svacka, men jag tycker att vi spelmässigt spelar betydligt fartigare och roligare hockey än förra säsongen.
– Sedan är det vissa matcher vi inte kommer 100 procent rätt, men att byta spelsystem är en liten process det också. Det sker inte på en vecka eller två utan det är en lång process som vi jobbar med varje dag. Jag tror och hoppas verkligen att vi kommer bli att räkna med framåt våren.

Om du ska vara lite mer konkret vad skiljer Leif Carlssons hockey jämfört med förra säsongens tränare, Tommy Samuelssons, hockey?
– Vi sätter press lite mer än vad vi har gjort tidigare. Förra säsongen spelade vi lite mer traditionellt där vi ställde upp lite mer i mittzon och försökte vinna pucken i mitten någonstans.
– Nu åker vi mer skridskor, åker mer framåt samtidigt som backarna är mycket mer involverade i offensiven. Det har gjort att vi skapar lite mer målchansen än vad vi gjorde förra säsongen. Nu skapar vi mer på egen hand jämfört med förra säsongen. När motståndarna gjorde misstag då ställde vi om och skapade därifrån. Nu tycker jag att vi är mer spelförande, vilket också gjort det betydligt roligare att spela.

Har din roll också förändrats i och med Leffe Carlssons hockey?
– Ja, det har den gjort precis som för alla andra, till det bättre.

Vad är det som skiljer där?
– Att man kommer med lite mer fart, även i defensiven. Att man inte kommer på hälarna. Tidigare var det mycket mer att man försökte backa hem i mittzonen och styra åt något håll runt röd eller blålinjen.
– Nu får jag vara lite mer alert. Om forwards får fast backarna i pressen så får jag se till att hinna fram dit, men spelar dom förbi måste jag vara med hemåt. Det gäller att läsa spelet och vara mer aktiv.

Du sa själv att du trivs väldigt bra i Karlstad, hur viktigt är den biten för dig på det gäller din prestation?
– För mig är det jätteviktigt, men det är säkert olika från person till person. Jag har familjen här, fru och barn, som trivs bra. Då är det lättare för mig att prestera också.

Hinner du åka hem till Hallsberg ofta?
– Jag skulle inte säga att det blir så ofta. Vi åkte hem emellanåt även då vi bodde i Leksand. Det är ungefär lika långt. Det är mer då vi behöver hjälp med barnvakt eller något.

Vad har annars IFK Hallsberg som klubb betytt för dig?
– Jättemycket. När jag var yngre, fick vara med och spela med dom som var äldre utvecklades jag väldigt mycket. Det fanns alltid istider och jag kunde vara där och spela med flera lag, träna och spela matcher. Jag fick även chansen i A-laget ganska tidigt.
– Jag tillbringade mina första 17 år i Hallsberg så det är klart att det var där jag lade grunden, avslutar Johan Ryno.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL