160914 Panterns mŒlvakt Tex Williamsson under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Pantern och Vita HŠsten den 14 september 2016 i Malmš. Foto: Christian …rnberg / BILDBYRN / Cop 166 …
Nyheter

Succémålvakten tänkte lägga av – sen vände allt: ”det var inte riktigt vad jag hade förväntat mig”

ANNONS

För två år sedan motade han puckar i division två mot lag som Mjölby, Nässjö och Lund. Nu fäller han storheter som Modo och Södertälje i Hockeyallsvenskan och karriären går som på räls. Men så har det inte alltid varit för den 25-årige burväktaren Tex Williamsson.

Den lilla orten Alvesta, milen utanför Växjö, är kanske mest känd för att vara en järnvägsknut. Förutom det har klubbens hockeylag producerat två ishockeyspelare som gjort avtryck på den stora scenen, Johan Lindbom och Robert Rosén. Nu är en tredje Alvestaprodukt med stormsteg på väg mot toppen. Målvakten Tex Williamsson ligger just nu tvåa i Hockeyallsvenskans målvaktsliga med en finfin räddningsprocent som visar över 94. Detta under sin riktiga debutsäsong i serien.
— Det var inte riktigt vad jag hade förväntat mig, berättar målvakten för hockeysverige.se innan han fortsätter.
— Det är min första säsong från start i allsvenskan och jag har kommit in i det riktigt bra. Det kan inte kännas så mycket mer än bra.

Men hockeylivet har inte alltid lekt så som det gör just nu för målvakten. Så sent som förra säsongen gick han i tankar om att avsluta karriären.
Men vi tar allt från början: Tex spenderade sin juniortid i Växjö Lakers och gjorde en match för klubbens A-lag, som då var ett topplag i allsvenskan, mot Sundsvall. Han gjorde en helt okej match och trodde att han skulle få chansen fler gånger.
— Jag körde på i Växjö men hörde ingenting från dem, när säsongen tog slut så drog jag ner till Limhamn och gjorde ett seniorår där istället.

NOBBAD X2

En säsong i division två blev det, sen hörde Olofström från Hockeyettan av sig och ville nyttja målvaktens tjänster. Tanken var att Williamsson skulle ”se och lära” år ett i Blekingeklubben för att kunna ta över förstaspaden år två. Men så blev det inte. Olofström valde att bryta kontraktet redan efter en säsong och ny klubbadress blev istället Gislaved. Men dessförinnan hann han med att att få nobben av Västervik, då i Hockeyettan. En klubb han gjorde två seriematcher för.
— Jag hade en kontakt som hjälpte mig att komma in i Västervik. Jag var med och tränade och spelade två matcher. Jag tycker det gick bra där och efter sista matchen borta mot Vita Hästen, där jag gjorde en bra match,  ville sportchefen prata med mig och då tänkte jag att jag skulle få vara kvar.
Men det var inga positiva besked sportchefen kom med till den try-outande målvakten.
— Han sa att han inte tyckte att jag höll som en förstemålvakt och jag fick lämna dagen efter. Jag kände mig lite lurad, för de värvade in en ”jänkare” strax efter och vad jag fattade det som var det honom de hade väntat på hela tiden.

Istället för spel i Västervik gjorde han två säsonger i Gislaved. Där fick han speltid och förtroende. Efter år två hörde Tyringe av sig, en klubb som storsatsade på att ta sig tillbaka till Hockeyettan.
— Jag hade Magnus Rahm som tränare där och fick jättemycket speltid, det var roligt, vi hade ett underbart lag och vi lyckades ta oss upp till ettan.
Men i serien högre upp började det inte bra för målvakten och tankarna på att lägga av och göra något annat började infinna sig.
— Jag hade det lite tungt i början av säsongen. Jag var 24 år då och jag började bli trött på hockeyn. Eller det livet man lever i division två och ett, det är inget lyxliv direkt utan det är upp sju på morgonen, dra sig till jobbet och knega och sen ska man hem och försöka äta något innan träningen. Du har absolut ingen fritid, men du måste ändå lägga lika mycket tid på hockeyn som du gör högre upp.

SKILDA VÄRLDAR

Målvakten berättar att det är skilda världar nu jämfört med hur det var för bara några månader sen när det kommer till träning och återhämtning nu när han inte har jobb vid sidan av.
— Från att knappt veta vad man heter på träningarna  efter att ha varit på jobbet en hel dag till att kunna lägga all fokus på hockeyn. Nu kan jag ta det lugnt efter träningen och tänka vad som gick bra eller mindre bra istället för att tänka ”vilka föräldrar kommer ringa mig idag”.
Det där sista kräver en förklaring. Tex jobbade som elevassistent och fritidspedagog under tiden i Tyringe.
— Föräldrarna ville koll och ringde för att fråga om någon elev hade bråkat och vad som hänt och så vidare. Det är tiotusen olika saker som händer i skolan med barnen och det är inget barn som ljuger för sina föräldrar, absolut inte, då är det vi som ljuger, konstaterar han ironiskt och skrattar.

Men det skulle vända för Tex och efter jul var han given mellan stolparna. Han vann målvaktsligan för Hockeyettan södras vårserie och nykomlingen Tyringe var endast en ynka poäng från att ta sig vidare till kval uppåt när serien summerades. Men för Tex skulle säsongen fortsätta ett litet tag till.
Joakim Tillgren (sportchef i IK Pantern. reds.anm) ringde och ville ha med mig i Pantern då Viktor Andrén (nu i Växjö) hade lite skadeproblem och sen har det egentligen bara flutit på. Jag hade tankar på att lägga av och nu är jag där jag är idag. Det var verkligen en tvärvändning.

”PANTERN KÄNDES SOM ETT JÄVLIGT BRA ALTERNATIV”

I Pantern stod han säsongens sista match mot AIK på Hovet. En betydelselös match för bägge lagen då AIK var klara för kval uppåt och Pantern hade redan säkrat sitt allsvenska kontrakt.
— Det var en tuff men rolig match och det var lite nervöst innan. Det är lite mer publik på Hovet än i en match hemma på Malmö isstadion.
Pantern vann matchen och Tex gjorde bra ifrån sig mellan stolparna. Målvakten var bara på lån i Malmöklubben, som nu ville göra om det till en permanent lösning.
För att Tex skulle lämna Tyringe ville han komma till en klubb där han skulle få speltid och förtroende.
–Jag hade ett bra snack med Tillgren efter säsongen och det kändes som att jag skulle kunna få mycket speltid här. Det är inte lätt att bara hoppa in och få förtroende. Jag menar, skulle jag gått till Modo eller de här större klubbarna som har lite andra namn och lite andra förutsättningar, då kändes Pantern som ett jävligt bra alternativ. Det kändes som att jag skulle få den speltiden och det förtroendet jag behöver.

160816 Panterns mŒlvakt Tex Williamsson rŠddar under trŠningsmatchen i Ishockey mellan Pantern och Malmš Redhawks den 16 augusti 2016 i Malmš. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 35231

Tex Williamsson räddar under träningsmatchen  mellan Pantern och Malmš Redhawks under försäsongen. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

I Pantern konkurrerar Tex Williamsson med Oscar Malm och han tycker att de bägge målvakterna har ett utmärkt samarbete.
— Det funkar klockrent. Han och jag kommer jättebra överens och hjälper varandra samtidigt som vi tävlar på träningarna. Det är oftast dagen innan match vi får reda på vem som ska stå. Det är en bra konkurrens och det är väl lite det som gjort att det gått bra också, man kommer inte till träningen och bara ”är”, utan det gäller att slåss varje dag.
Intressant i sammanhanget är att Jonas Gunnarsson, förra årets genombrottsmålvakt i SHL, inledde förra säsongen i IK Pantern på lån från Malmö innan de sistnämnda fick skador på målvaktssidan och kallade tillbaka Gunnarsson, som sedan var given förstemålvakt mellan stolparna i Redhawks. Frågan man ställer sig är ju om Tex Williamsson kan få chansen i Malmö om det skulle uppstå skador på deras målvakter.
— Jag har inte hört något om det och det är ingenting jag riktigt lagt fokus på. Det är ju klart att det hade varit drömmen att få komma till Malmö och prova på det där, men nu lägger jag mitt fokus på Pantern och blir det något annorlunda är det bara en bonus.

HJÄLTE SENAST

Röster runt om i hockeysverige har viskat om att Tex Williamsson borde vara ett namn i SHL nästa säsong. Själv låter han nästan chockad när frågan kommer på tal.
— Oj, jag vet faktiskt inte. För två år sedan var jag nere i Tyringe i tvåan och harvade så liksom… skulle det hända så… jag vet faktiskt inte och har nog faktiskt inte tänkt så långt, säger han och verkar ha svårt att finna orden innan han samlar sig.
— Nu är jag bara glad över att försöka etablera mig i allsvenskan och skulle jag ta mig högre upp så är en dröm i livet ett steg närmare.

Tex Williamsson stod för en riktig hjälteinsats i Panterns senaste match på hemmaplan mot Björklöven där han räddade motståndarlagets samtliga 46 skott på mål i 4-0-segern. Han säger att det är hans bästa match för säsongen.
— Det måste jag nog faktiskt säga att det var. Det var en skön match och jag fick en bra start med inte jättesvåra lägen som gjorde att jag kom in i det. Sen hade vi ett bra försvarsspel också där många slängde sig och täckte skott, de hade ju inte 46 svåra lägen utan de ville egentligen bara skjuta mycket puckar. Det är svårare när vi har en match där vi trycker på och så får motståndarna ett friläge efter fem minuter när man stått och halvsovit lite.

MÅLET ÄR TOPP ÅTTA

Pantern ligger just nu femma i Hockeyallsvenskan och målvakten tror att laget kommer fortsätta hålla sig i toppen. Han säger att det faktum att laget har ny tränare (Håkan Åhlund), många nya spelare och ett nytt spelsystem gör att det tagit ett tag för alla att komma in i det hela.
— Vi har haft lite svårt framåt med 2-1-vinster och 1-2-förluster och såna saker. Men målskyttet börjar lossna nu och det börjar bli bättre och bättre. Det har tagit ett tag innan det har klickat för alla och jag tror att ju längre säsongen går, desto bättre kommer vi bli, förklarar Tex Williamsson och berättar samtidigt att lagets mål är topp åtta, vilket innebär fortsatt spel efter grundseriens slut.
— Jag tror vi kommer hålla oss runt där vi är nu, jag har svårt att se att det blir en sämre placering, slår målvakten fast.

Nästa match för Pantern är imorgon då Tingsryd tar emot i Nelson Garden Arena. En speciell match för Tex då det är hans hemtrakter.
— Jag kommer ha mycket publik med mig i alla fall, säger han och skrattar innan han utvecklar sina tankar om matchen.
— Tingsryd är rätt mycket upp och ner. När de var nere hos oss var det nästan spel mot ett mål från vår sida, men hemma har de varit bra och jag tror på en tuff match.

Avslutningsvis måste vi reda ut hur det kommer sig att Tex heter just Tex. Det är inte Sveriges vanligaste namn om man säger så och det visar sig att det var en ren slump att namnet blev hans.
— Jag blev ju inte förvånad över att jag fick den frågan, skrattar han innan han ger förklaringen.
— Det var inte meningen från början, men min pappa hade kollat på en krigsfilm, Plutonen heter den. Jag är född den 1 januari och var den i Småland som föddes först på året 1991. Jag var med i tidningen och de frågade min mamma vad den lille skulle heta och då sa hon: ”Han får heta Tex så länge då innan vi hittat ett riktigt namn”, men hon verkar inte ha hittat något än. Så jag är fast med detta, säger han och skrattar återigen.

bb160215pa098

Tex Williamsson Foto: Bildbyrån

 

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch