Oscar Engsund.
SHL

”Folk önskar mig skadad för resten av min karriär”

ANNONS

Oscar Engsund har varit en av säsongens mer omskrivna SHL-spelare på grund av sin opolerade spelstil. I Norrbottens-Kurirens program Eftersnack berättar den nyblivna Luleåbacken om de ilskna reaktioner han har fått på grund av sina omdebatterade tacklingar på isen.
– Folk önskar mig skadad för resten av mitt liv och att de vill att jag lägger av helt enkelt, att jag är värdelös och sådana grejer, säger Engsund.

Det har varit bråda dagar för Oscar Engsund. För en vecka sedan höll han på att dela ut en knätackling på Malmös Frederik Storm, vilket fick till konsekvens att han petades internt från Frölundas möte med Rögle. Då hette det att Frölunda skulle arbeta med honom för att undvika framtida incidenter.

Så långt hann man inte komma. Redan på lördagen stod det klart att den 23-årige backen från Oskarshamn var klar för spel i Luleå. Sedan dess har han hunnit med att göra två matcher för den nya klubben.

I Norrbotten-Kurirens program Eftersnack berättar Engsund om det snabba klubbytet, men framför allt om de tuffa reaktionerna från allmänheten efter de tacklingar som rönt så stor uppmärksamhet i hockey-Sverige. Han berättar bland annat att han fått motta en del hot och mindre trevloiga budskap på sociala medier.
– Det är aldrig roligt när det står dåliga grejer om en och man får en massa på Twitter, Facebook och allt det här. Då mår man inte så bra. Man försöker att inte läsa det, men det är svårt när folk skriver till en direkt, berättar Engsund i programmet efter Luleås 2–1-seger mot Djurgården.
– Jag vill inte gå in på vad de skriver, men det kan vara hot, att folk önskar mig skadad för resten av mitt liv och att de vill att jag lägger av helt enkelt, att jag är värdelös och sådana grejer.

I nya klubben Luleå spelar Johan Forsberg som är äldre bror till Tobias Forsberg i Leksand. Det är samma Forsberg som Engsund skadade med en bentackling som kostade honom själv en avstängning på fem matcher. Om första mötet med storebror Forsberg säger han:
– Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig där. Jag har ju också en bror så jag hade varit lite arg, men han kom och hälsade glatt och välkomnade mig, så det kändes bra.

Frölunda meddelade att de skulle jobba med Oscar Engsund så att han blev bättre på att tajma sina tacklingar. Det är ett arbete som kommer att fortsätta i Luleå, är det tänkt.
– Jag hade ett bra snack med ”Osten” och tränarna så att jag inte hamnar i de här klumpiga situationerna, där jag råkar slänga ut ett knä eller allt vad som händer. Det går så fort därute att hamnar man lite fel kan det gå riktigt illa.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch