Sep 26, 2016; Edmonton, Alberta, CAN; Calgary Flames defensemen Rasmus Andersson (54) skates during warmup against the Edmonton Oilers during a preseason hockey game at Rogers Place. Mandatory Credit: Perry Nelson-USA TODAY Sports *** Please Use Credit from Credit Field *** IBL …
Nyheter

Ratades i JVM – nu gör han succé i AHL: ”Självklart tänker jag på NHL”

ANNONS

Han ratades i Rikard Grönborgs trupp till junior-VM. En besviken Rasmus Andersson har sedan dess utvecklats spikrakt uppåt. Nu imponerar han i AHL.
– Självklart tänker jag på NHL när jag nu spelar i AHL, men när jag är här nere måste jag bara fokusera på vad jag ska göra varje dag, säger han till hockeysverige.se.

Rasmus Andersson 20, Malmötränaren Peter Anderssons grabb, lämnade Sverige och åkte över till Kanada redan 2014. Sedan dess har det blivit två lyckade säsonger för Barrie Colts i OHL. Den här säsongen plockades han upp till Stockton Heat i AHL, Calgarys Flames farmarlag. Där har framgångarna fortsatt. På 15 matcher har han svarat för två mål och totalt tio poäng. På det är han lagets poäng starkaste back.

Trots framgångarna ”over there” har inte vägen varit spikrak. Bland annat blev både han och många med honom överraskade när han inte kom med till förra årets Junior-VM.
– Från mitt perspektiv borde jag ha varit med. Nu när jag ser hur det gick för dom tycker jag också att jag borde ha varit med, men det var inget som låg i mina händer utan i (Rikard) Grönborgs. Han tyckte inte att jag skulle vara med och det var bara att respektera det, säger Rasmus Andersson när hockeysverige.se får en intervju med honom under tisdagen.
– Jag tycker att jag hade två jättebra säsonger i Barrie och jag gjorde allt jag kunde för att få vara med, hade mest poäng av alla backarna, hade jättebra plus/minus och allting, men det var något som han inte gillade i mitt spel och det är bara för mig att respektera.

Vet du vad det var som gjorde att du inte kom med i truppen?
– Han sa ingenting till mig om det. När Grönborg var över och såg mig spela sa han att han gillade det han såg, men inget mer än så. Det var bara att acceptera och gå vidare och ingenting jag tänker på idag.

Du valde att åka över till Kanada när du bara var 16 år, varför tog du det beslutet just då?
– Det var dags för mig att kolla på något nytt. Jag hade kört fast lite i Malmö samtidigt som jag inte fick spela så mycket andra säsongen i A-laget. Då hade vi ett lite bättre lag, vann serien och jag var sjunde back mest hela säsongen.
– Jag var, precis som du säger, ganska ung och behövde få spela för att ta nästa steg i min karriär. Barrie hörde av sig och draftade mig, efter det gick allt ganska snabbt.

bb161001zr018

Peter Andersson.

En viktig person i valet av att flytta över till Barrie är pappa Peter Andersson som själv spelat i New York Rangers och Florida Panthers.
– Allt som handlar om hockeyn snackar jag med pappa om eller min agent, Micke (Johansson). Än så länge har dom gett mig hyfsade råd i alla fall, säger Rasmus Andersson med ett lätt skratt.

När intervjun landar på första dagarna i Barrie skrattar Rasmus Andersson samtidigt som han berättar:
– Jag kom dit en vecka för tidigt. Nu när jag tänker på det så skulle jag inte ha gjort det eftersom ingen från laget var där. Alla bodde runt om i Torontoområdet och det var bara en timme från Barrie så spelarna kom dit en dag innan.
– Det här gjorde att jag var ensam i stan en vecka, hade ingen bil och dessutom hade jag lite problem med min första familj som jag flyttade till. Jag trivdes inte riktigt med dom, men andra månaden och framåt var allting verkligen jättebra. Jag bytte till en jättefantastisk familj som dessutom var och hälsade på mig i somras. Dom var riktigt bra och snälla mot mig.
– Jag kommer ihåg mina första matcher, allting gick mycket snabbare även fast jag hade erfarenhet från att spelat i Hockeyallsvenskan under två säsonger. Dessutom var det här första gången jag spelade på liten rink. Jag fick verkligen vara vaken hela tiden och att jag har fått ha dom här två första åren har hjälpt mig i min karriär nu när jag ska ta nästa steg, att få vara hemifrån, bo i ett annat land, prata ett annat språk och spela i en mindre rink.

Calgary Flames v Edmonton Oilers

20-åringen med Lugano som moderklubb gör två fina säsonger i Barrie där han på 131 matcher svarar för 21 mål och totalt 124 poäng från sin backplats.
– Framförallt under min första säsong kände jag att jag utvecklades mycket som hockeyspelare. Andra säsongen, jag märkte det i efterhand, blev jag lite för bekväm både på och utanför isen. Det är sådant man får ta lärdom av när man är ung.

GettyImages-462034784

Foto: Getty Images

Var Calgary Flames på dig under den här perioden och markerade vad som gällde om du vill ta dig hela vägen till NHL?
– Ja, lite så var det. Framförallt i somras. Dom sa till mig rejält att jag var tvungen att höja mig, jobba hårdare och en massa sådant. Som jag så var jag lite för bekväm i Barrie.
– Men, som sagt var, man lär sig när man är ung. Nu när jag varit i AHL under två månader har jag verkligen fått jobba hårt för att vara bra varje dag, vilket är bra för mig, säger Andersson självkritiskt.

Hur har du upplevt steget upp till AHL den här säsongen?
– Nu har vi bara spelat 15 matcher så det är fortfarande ganska tidigt på säsongen. Första matcherna var jag lite för försiktig i mitt eget spel. Jag är en offensiv back som ska följa med upp i anfallen och skjuta mycket.
– Jag blev mer en passande spelare och spelade på säkerhet i tre, fyra första matcherna. Efter det släppte det lite och jag kom in i mina egna rutiner, hängde med upp i anfallen och sköt mycket, mycket mer vilket också har gett utdelning.

I Stockton spelar även svensken Oliver Kylington som redan förra säsongen fick testa på NHL-spel med Calgary.
– Vi har spelat några byten tillsammans i varannan match, men mer än så har det inte varit. Jag tycker att han sett bra ut så här långt, är lätt, rör sig bra, har bra passningar, bra avslut och så vidare.
– Vi umgås lite då och då vid sidan av, men jag bor med en annan kille som jag spelade med i Barrie, (Andrew) Mangiapane. Men jag och Oliver umgås ibland, bland annat då våra flickvänner var över hit. Vi har även varit ute och käkat tillsammans några gånger.

Rasmus Anderssons framgångar i AHL har givetvis uppmärksammats uppåt i Calgarys led, men han har ännu inte hört det viskats något om han inom en snar framtid ska få chansen i NHL.
– Det där är inget som man säger till mig. Självklart tänker jag på NHL när jag nu spelar i AHL, men när jag är här nere måste jag bara fokusera på vad jag ska göra varje dag. Jag kan inte gå runt och tänka på att jag ska bli uppkallad.
– Jag kan bara gå in här i AHL ochta varje dag som den kommer och hela tiden göra mitt bästa. Förhoppningsvis, i framtiden, kanske jag får chansen. Om jag får den så gäller det att jag tar den. Självklart är NHL en dröm och gör man det bra i AHL så blir man uppkallad, så är det, avslutar Rasmus Andersson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL