STÖRSTA ÖVERRASKNINGEN. John Dahlström sticker ut bland spelarna som tog sig in i den svenska JVM-truppen, tycker Chris Härenstam.
Nyheter

Chris Härenstam om JVM-truppen: ”En superöverraskning”

ANNONS

Tomas Montén bjöd på en del överraskningar när han presenterade sin bruttotrupp till JVM på måndagen. SVT:s kommentator Chris Härenstam tittar närmare på truppen och finner en svensk ”superöverraskning” i den kanadensiska juniorligan WHL.
– Han skulle kunna bli den mest spektakulära svenska spelaren, säger han till hockeysverige.se om forwarden John Dahlström.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Under eftermiddagen presenterade Tomas Montén den trupp som ska representera Sverige i Junior-VM. Turneringen spelas som bekant i Montréal och Toronto mellan 26 december och 5 januari. Givetvis kommer hockeysverige.se vara på plats.

En annan som nästan blivit synonym med turneringen är SVT:s kommentator Chris Härenstam. Hockeysverige.se bad honom syna truppen lite närmare.
– Det är en del namnkunniga spelare som saknas, vilket kanske förvånar stora delar av hockeysverige. Förbundskapten Montén återkommer frekvent till ett ord under presskonferensen och det är ”karaktär”. Det är också väldigt många rollspelare som han har plockat ut. Han pratade bland annat om spelare som är bra i ”pk”, det vill säga boxplay men även om spelare som har en bra personkemi.
– Egentligen är jag inte förvånad över att spelare som (Erik) Brännström, (Timothy) Liljegren, (Jesper) Bratt, (Marcus) Davidsson och (Oskar) Steen saknas, men det är säkert en del namn som förvånar många.

Rasmus Dahlin.

En av överraskningarna i truppen är Frölundas Rasmus Dahlin. Han är född år 2000 och har möjligheten att spela ytterligare tre turneringar.
– Jag har kommenterat TV-pucken 13 år i rad och förra året blev han utnämnd till turneringens bästa back. Då spelade han för Västergötland. Redan då presenterades han som en exceptionell talang när jag pratade med dom olika tränarna.
– Jag pratade även med Roger Rönnberg, huvudtränaren i Frölunda, och han sa att det här är en kille som vi kommer att lyfta fram i A-laget ganska tidigt. Han sa också att man ville vänta eftersom han inte bara kan spela en massa matcher då han är med i så många olika landslag, han måste träna också. Nu kunde Frölunda inte vänta eftersom han är så himla bra. Det går inte att hålla honom utanför Frölundas A-lag eller U20-landslaget för han är så pass bra.
– Vad är det då som utmärker honom? Jo, framför allt lugnet, att han har ett enormt spelsinne och är bra offensivt så väl som defensivt. Men i första hand är det lugnet på isen och att han är väldigt mogen i sitt spel. Här har svensk hockey fått fram en oerhörd talang samtidigt som han är väldigt kul att se ute på isen.


Jonathan Dahlén. Foto: Bildbyrån/Mathias Bergeld

TJÄNAR PÅ ATT SPELA I HOCKEYALLSVENSKAN

Två spelare som har stuckit ut mycket i Hockeyallsvenskan och som är med i truppen är Timrås Elias Pettersson och Jonathan Dahlén, två spelare som Chris Härenstam tycker ska bli spännande att följa under turneringen.
– Man kan fråga sig om det är bra att spela fem, sex minuter i SHL eller frekvent 15-20 minuter i Hockeyallsvenskan? Jag kanske inte är mannen att bedöma det, men om jag gör en amatörmässig gissning tror jag att det sistnämnda är bäst.
– När jag började kommentera JVM, 1987-kullen, då var det nästan inte någon som spelade i högsta serien. I dag är det ovanligt att man plockar med någon som spelar i J20-serien. Nu spelar killarna i Hockeyallsvenskan eller SHL och har framträdande roller där, eller i någon av juniorligorna borta i Nordamerika.

Vilka överraskningar ser du i Tomas Monténs trupp?
– Om vi ser till målvakterna så var alla tre ganska väntade. Bland backarna var Jacob Moverare en liten överraskning, i alla fall för mig. Kristoffer Gunnarsson var en back som det talades om inför och han blev uttagen. Samma sak med David Bernhardt.
– Bland forwards så kom Sebastian Ohlsson med. Det var ett namn som på gränsen för många. Där var Tomas Montén tydlig med hans roll i det defensiva spelet. Samma sak med Tim Söderlund och Andreas Wingerli. Han sa till mig efteråt att han funderar på att låta dom tre spela tillsammans eftersom dom känner varandra. Jens Lööke var en överraskning trots att han gjort två JVM tidigare. Sedan har vi en superöverraskning i John Dahlström. Han skulle kunna bli den mest spektakulära svenska spelaren. Det är en publikfriare och artist som är rolig att titta på när han har pucken, en spelare som det sprakar om. Det är kul att han kom med.

Chris Härenstam tycker också att vi ska ha ganska stora förväntningar på det här laget även om en så pass kort turnering som ett JVM är alltid är svårtippat.
– Jag tycker alltid att man ska ha förväntningarna på Sveriges JVM-trupp att det ska bli medalj. Men vilken valör är väldigt svårt att säga. Guld vore fantastiskt men det är ingen förväntning. Silver absolut, men tar man brons så har laget gjort det bra.  
– Du som har följt hockeyn lika länge som jag vet att det är så svårt att svara på. Det handlar om känslor, mognad, gruppkemi, vilka spelare är i form under så få dagar samtidigt som det gäller att inte prestera som bäst i gruppspelet, vilket faktiskt Sverige har gjort och då haft lite energiläckage och slut på bränslet i slutspelet. Det gäller att toppa formen och en bronsmedalj tycker jag att vi ska kunna utgå ifrån. Kanada är storfavorit, USA andrahandsfavorit och sedan delar Sverige och Ryssland på tredjehandsfavoritskapet. 
– Regerande världsmästarna blir en outsider, men Finland saknar dom blytunga namnen (Patrik) Laine och (Sebastian) Aho men kanske får man med sig (Jesse) Puljujärvi.

Du ska själv dit och jobba för SVT, vilka förväntningar har du personligen på inramningen kring turneringen?
– Jag tycker att det är en ynnest att få jobba med Junior-VM. Vi vet också på Sveriges Television hur tittar siffrorna är. Det här har en enorm popularitet så mellan den 26 december och 5 januari kommer tittar siffrorna vara bra både i TV4 och SVT.
– Jag är väldigt glad över att så pass många matcher sänds i dom olika kanalerna. Det är bara att gratulera det svenska folket och även mig själv som får åka på ett JVM igen, avslutar Chris Härenstam med ett stort leende.

Här är truppen i sin helhet: http://www.hockeysverige.se/2016/12/05/har-ar-den-svenska-truppen-infor-jvm/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL