Oliver Kylington
Nyheter

Kylingtons sköna revansch efter fjolårets petning: ”Det är det jag drömt om”

ANNONS

För två år sedan blev han skadad och i fjol ratades han av Rikard Grönborg. I och med gårdagens uttagning i JVM-truppen ser det ut att bli tredje gången gillt för Oliver Kylington. Och han är fylld av revansch efter de tidigare missarna.
– Jag vill verkligen åka dit för att vinna ett guld och inte åka dit för upplevelsen, säger han till hockeysverige.se.

Är det äntligen dags för Calgarys Oliver Kylington att få debutera i JVM? För två år sedan skadade han sig inför turneringen och förra året kom han inte med i Rikard Grönborgs trupp. Men när Tomas Montén presenterade sin första JVM-trupp på Hotell Anglais mitt emot Kungliga Biblioteket invid Humlegården i Stockholm fanns Kylington med som en av åtta backar. En av backarna kommer sedan falla bort innan turneringen tar sin början 26 december.
– Det var såklart kul att få höra att sitt namn är med i truppen. Jag kände att det här var min sista chans att få vara med och vinna ett JVM-guld. Det är också vad jag har tänkt på och drömt om, att förhoppningsvis komma hem med ett guld, säger Oliver Kylington till hockeysverige.se.

Känner du någon form av revanschkänsla?
– Lite så känns det. Första året blev jag skadad. Då var jag mest besviken och tyckte synd om mig själv, säger Kylington med ett leende och fortsätter:
– Jag känner att jag hade kunnat vara med och bidragit förra året, men då valde Rikard att inte ta med mig. Nu i år känner jag, precis som du säger, ett riktigt revanschsug. Jag vill verkligen åka dit för att vinna ett guld och inte åka dit för upplevelsen. Jag vet hur bra vi kan få ihop det om alla drar år samma håll, tar i och är där för att spela en bra hockey i två veckor. Turneringen är så pass kort att du aldrig kan slappna av.

När Oliver Kylington, som är inne på sin andra säsong med Calgary Flames farmarlag Stockton Heat i AHL, tittade igenom laguppställningen då han vaknade på måndagsmorgonen kunde han konstatera att det var ett bra lag som Montén ställer på benen.
– Jag tror att vi har rätt bra skillade forwards så jag tror vi kan få ihop två bra spetslines. Vi har killar som kan göra mål och killar som kan passa fram folk så jag känner att det är bra kombinationer som Tomas har tagit ut.
– På backsidan har vi tyngd, spelare som kan spela pucken, rörliga backar som kan göra jobbet både hemåt och framåt. Jag tror att vi har ett bra lag och en bra mix av folk.

Kylington känner sig även trygg med den målvaktsuppsättning som Tomas Monén har plockat ut.
– Felix (Sandström) känner jag till bra. Han är en väldigt duktig målvakt, snabb i sidled och läser spelet bra. Adam (Werner) har jag spelat med i Färjestad. Han är storväxt, står rätt i målet och täcker mycket yta. Filip (Gustavsson) har jag inte spelet med men som jag har hört bra grejer om, en 98:a.

En ny bekantskap för Kylington är 16-åriga Rasmus Dahlin, som under hösten blev den näst yngsta målskytten i SHL-historien. Allra yngst? Det är fortfarande Kylington själv.
– Jag vet faktiskt inte så mycket om honom. Jag har bara sett lite korta klipp med honom. Han kan nog bidra med sina ”skills” som jag sett i klippen. Han verkar vara rätt skön med pucken och rätt storväxt för att vara 00:a. Det ska bli kul att se honom.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur ser du på din roll i det här laget?
– Jag har fått min roll ganska klar för mig efter det att jag hade ett långt snack med Tomas när han var och hälsade på mig här. Jag ser min roll på samma sätt som jag gör här i AHL och Stockton. Det är bara att spela som jag gör här.
– Jag ser mig som en offensiv tillgång, göra det jag är bra på framåt, men samtidigt vara pålitlig hemåt och spela viktiga minuter både framåt och bakåt.

Kanada och USA är favoriter enligt Chris Härenstam på SVT, men hur ser du på era möjligheter att gå hela vägen?
 Jag tror verkligen att vi kan vinna guld för 97-gruppen, som jag spelat med länge, är rätt starka och har en bra sammanhållning. Vi känner varandra sedan tidig ålder.
– När det väl har dragit ihop sig tidigare har alla i gruppen gjort det dom ska. Kanske var 95 och 96-grupperna lite med ”skillade”, men jag tror att vi kan göra något utöver det vanliga och vinna. Chanserna till det är ganska stora och vår enda utmaning är oss själva. Vi måste verkligen förstå att vi är där för att spela hockey och alla måste göra det man är uttagen för, göra det vi gör i våra klubblag, vara avslappnade och spela vår bästa hockey. Det är en kort turnering så vi måste samtidigt ha lite flyt också.

På presskonferensen där truppen presenterades pratade förbundskaptenen Tomas Montén om Kylingtons utveckling och mognad.
– Många hemma i Sverige har väl inte sett mig på ett tag. Jag tror att ni kommer få se samma offensiv, även om jag utvecklat den delen också. Men defensiven har blivit mycket bättre. Jag har blivit positionssäkrare i defensiven och spelar smartare i egen zon. 
– I anfallszonen gör jag det jag ska göra, skapa ytor åt både mig själv och andra, spela fram folk och så vidare. Jag har blivit mer komplett. Jag ska inte säga att jag var opålitlig förut, men jag ta ett mer ansvar med pucken och är mer mogen i mitt spel.
– I dag vet jag vad jag kan göra och inte kan göra. Visst, jag måste spela mitt spel. Det kan ibland vara lite risktagande och jag kan göra lite ovanliga grejer, men jag minimerar misstagen och vet vart på isen jag kan göra mina grejer. 

Oliver Kylington spelade en NHL-match med Calgary förra säsongen och nu börjar han känna sig mogen för att prova på NHL-spel mer frekvent.
– Ja självklart, vilket jag också hade på känn under campen. Dom var väldigt nöjda med mig där och det känns som att dom tycker att jag börjar bli NHL-redo på riktigt.
– Calgary resonerar att man har veteranbackar som är inne på sina sista år så man ville skicka ner mig så jag inte skulle sitta där uppe och inte spela någonting. Jag förstår resonemanget. Jag behöver få spela, utvecklas och fortsätta lära mig så jag är redo när jag får chansen. Jag köpte det resonemanget och det har gått bra för mig i Stockton i början av säsongen. Det är bara att gnugga på så kommer nog chansen i NHL igen.

Om nu Calgary vill kalla upp dig innan Junior-VM, kan det innebära att du missar turneringen?
– Det var så lite mina managers sa när Sverige ringde och frågade, att dom hade tänkt att kalla upp mig, så jag vet inte. Vi får se vad som händer och jag vet inte hur dom tänker. Jag vet att Calgary har sagt att dom är villiga att låna ut mig, men man vet aldrig vad som händer sedan. Jag hoppas att få spela JVM, vilket är vad jag vill.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL