Carl Klingberg hoppas få återvända till NHL.
Schweiziska ligan

Ser Schweiz-äventyret som språngbrädan tillbaka till NHL: ”Är min förhoppning”

ANNONS

Han slog sig aldrig in i NHL, utan vände till Europa för spel i KHL och nu i Schweiz. Nu hoppas Tre Kronor-forwaren Carl Klingberg på en ny NHL-chans, efter att ha gjort det bra i Alplandet.
– Klart att det är en bra språngbräda, säger Klingberg till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Förra säsongen tillbringade Carl Klingberg i KHL med spel för Torpedo Nizhny Novgorod. En säsong som inte gjorde något större avtryck i hockeyvärlden. Nu blev inte den 25-åriga forwarden från Lerum kvar där den här säsongen. Ny klubbadress blev istället Zug i NLA. Flytten blev ett lyft för Klingberg som ganska snabbt kom med i Tre Kronor. När hockeysverige.se träffar Klingberg har han just avslutat ett träningspass på Hovet inför Channel One Cup.
– Skillnaden mellan KHL och Schweiz? Det är lite som natt och dag. Först och främst är det hockeymässigt väldigt annorlunda spel men det är en hög nivå i båda ligorna. KHL är lite mer tillbakadraget och med mer skicklighet. I NLA är det mer full fart framåt och kanske inte strategiskt perfekt, men det är en väldigt frejdig hockey och väldigt offensiv. NLA är en väldigt rolig liga att spela i, säger Carl Klingberg samtidigt som Viktor Fasth trampar förbi bakom ryggen på honom just intervjuad av Mattias Ek på Expressen.

Vilken hockey passar dig bäst?
– Jag skulle nog NLA, men egentligen passar jag allra bäst i Nordamerika. I NLA får jag komma fram och forechecka lite mer, vilket jag är ganska bra på. I KHL blir det mycket att ställa upp och åka baklänges, men jag tycker det är skönast att få åka framlänges hela tiden, säger Klingberg med ett leende och fortsätter:
– Vid sidan av så är Ryssland, Ryssland. Nizhny Novgorod är egentligen en bra stad med ryska mått mätt. Jag trivdes helt okej, men i Ryssland är det Moskva och St. Petersburg som är dom internationellt trevligaste städerna. Inget ont om Nizhny Novgorod men det blev lite kaos med tränaren (Peteris Skudra) där. Jag spelade inte mycket i slutet utan det var mycket fjärdekedja sista halvan av säsongen så jag kände att jag behövde röra på mig.

Blev det lite av en kulturkrock att komma till KHL och Nizhny Novgorod från Nordamerika?
– Ja, lite kanske. Nu visste jag lite redan innan hur ryssarna är, men det är såklart vissa saker som jag höjde på ögonbrynen otroligt mycket om, utan att säga för mycket. Samtidigt är det något som alla går igenom.
– Som svensk är ryssarna lite mer lika européerna mot vad dom är nordamerikanarna. Det är inte helt olika för oss svenskar, men det är nog värre kulturkrock för en nordamerikan.

BB160221ZF012

Möjligheten fanns också får Carl Klingberg att stanna i KHL.
– Ja, jag hade ett erbjudande. Av olika anledningar, som jag inte vill gå ut med allt för mycket, kände jag att det var bättre att vänta ut något annat erbjudande från KHL. Annars var det Schweiz som gällde.
– Jag hade nog kunna stannat, men samtidigt behövde jag en förändring med tanke på att det var ganska tufft för mig förra säsongen både spel och självförtroendemässigt. Det gick okej i den rollen jag hade, men jag har mer i mig och det vill jag gärna få ut. Det kändes som för att kunna få ut det så behövde jag komma till rätt lag i KHL. Nu fick jag inte det erbjudandet och då kändes det helt rätt att komma till Zug.

9

Carl har även tillhört Winnpeg.

Carl Klingberg tillhör New York Rangers organisation. Trots möjligheten att återvända dit valde han spel i Schweiz.
– Det fanns chansen att åka till Rangers, men det kändes inte riktigt rätt. Jag hade i så fall velat se att jag hade en bra chans att spela i NHL, känna att dom tror på mig.
– Nu fick jag vibbarna att om det blir några skador så kanske… Ska jag åka dit så vill jag ha en bra chans redan från början. När jag nu ser tillbaka på det så känns det helt rätt att jag åkte till Schweiz. Det har inneburit att jag fått vara med i landslaget och utvecklats på det sättet. NHL får jag kanske ta senare när jag blir ”unregistered player”. Allt beror på vad Rangers kommer med i sommar, men jag tror inte det blir allt för mycket. Vi får se vad som händer, men jag trivs väldigt bra i Zug just nu.

På 29 matcher i Zug den här säsongen har Carl Klingberg svarat för nio mål och totalt 18 poäng. Själv är han också nöjd med första halvan av säsongen.
– Jag tycker att det har gått bra för mig hela säsongen egentligen. Det började trögt poängmässigt och när det går trögt för en import poängmässigt är det ”ah, han är så dålig”.
– Det var mycket sådant, men jag spelade som jag alltid har gjort med en bra forecheck och skapade en del. Samtidigt hade jag det väldigt svårt att få in puckarna eller göra assists. Det kändes ändå bra hela tiden och jag kom med i landslaget för första gången. Grönborg såg ”han spelar ju bra så vi ska ge honom chansen”.
– Sedan jag kom tillbaka från landslaget har det gått väldigt bra poängmässigt också samtidigt som jag fortsatt spela som jag gjorde innan.

16-1-25672602

I NHL spelar Carl Klingbergs lillebror John. Enligt ”expertisen” har inte han uppfyllt förväntningarna så här långt, men storebrorsan vill tona ner det där.
– Jag har inte sett någon match. Matcherna går så pass sent och vi tränar tidigt på mornarna. Man vill ju ha lite fritid också och inte bara hockey hela tiden, säger Carl Klingberg med ett leende och fortsätter:
– Av det jag har förstått är det mycket media och fans som är på honom samtidigt som laget, Dallas, går trögt. Det är tråkigt men det jag får en känsla av är att John spelar som han alltid gör och han gör en del poäng. Kollar du på hans poängsnitt ligger han runt 50 procent, vilket är bra för en NHL-back. Ändå är folk på honom. Det handlar kanske mer om vissa ”turn overs” och sådant.
– Nu är inte John fullt utvecklad som hockeyspelare ännu. Det handlar om att gå igenom både tuffa och goda sidor för att bli så bra som möjligt.

7

Brodern John.

Vad säger han till dig, finns självförtroendet kvar där trots kritiken?
– Ja, ja (Skratt). Det går ingen nöd på honom, han är lugn. Klart att det är störande när laget går dåligt. För honom handlar det egentligen bara om att vara sig själv, minimera misstagen och se till att laget går bra. Sedan kommer det att vara hur lugnt som helst, precis som innan. Det är så allt känns i alla fall.
– Han ska inte ändra för mycket och gör fortfarande sin grej, men det är småsaker som blir väldigt tydliga och som han kan förfina. Det där är en utvecklingsprocess. Jag tror att det är hur lugnt som helst och han kommer fortsätta vara en världsback. Självklart handlar det också om hur Dallas går som lag. Förhoppningsvis vänder Dallas runt det och börjar spela bättre.

För egen del Carl, ditt kontrakt går ut efter säsongen, ser du Zug som en språngbräda tillbaka till NHL?
– Ja, och jag tror att det är många som kollar på folket som spelar i Schweiz. Klart att det är en bra språngbräda, men jag tror att är samma sak oavsett vart i Europa du spelar.
– Jag känner att jag kommit till rätta i Zug och i schweiziska ligan. Jag vet hur jag kan spela och göra det där lilla extra. Klart att kan det synas både på pappret och i spelet så är det verkligen kanon. Min förhoppning är att göra det så bra som möjligt här och sedan, någon gång i framtiden, ta chansen i NHL igen, om den kommer.
– Just nu är det bara att ”kötta” på i Schweiz och ha jäkligt roligt för jag trivs riktigt bra med livet just nu både vid sidan av och hockeymässigt. Samtidigt är jag skitnöjd att få komma hit och vara med i Tre Kronor. Det är inte mycket som känns fel just nu utan det är goa tider, avslutar Carl Klingberg med ett stort leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL