Rasmus Asplund.
Nyheter

Drömmer om att knäcka Kanada i en JVM-final: ”Deras spelare är lite radiostyrda”

ANNONS

I fjol in på en Nylander-hjärnskakning och genombrottsman. Till årets JVM är Rasmus Asplund en uttalad nyckelspelare – redo att skaka om hemmafavoriten Kanada.
– De är lite radiostyrda. När spelet inte klickar kan det låsa sig för dem, säger Asplund.

Efter en snabbvisit i föräldrahemmet i Filipstad är det dags för Rasmus Asplund, och de andra i JVM-truppen, att förbereda sig för årets turnering på allvar. När Hockeysverige.se når honom är han på väg till samlingen i Stockholm. Och med sig från Värmland har en god hockeyhöst i bagaget. Tre mål och åtta assist och över 17 minuters speltid per match visar att Asplund är en spelare Färjestad nu anförtror stora uppgifter.
– Det har gått väldigt bra, måste jag säga. Jag får stort förtroende från Färjestad och försöker att ta tillvara på det på bästa sätt. Inför säsongen hade jag som personligt mål att göra 0,5 poäng/match. Och det är ungefär där, runt det snittet, jag har nu i halvtid. Jag tycker själv att jag vågar ta fram mitt offensiva spel, som funkat genom juniorlag och andra sammanhang, på ett bättre sätt den här säsongen.

Det börjar dra ihop sig mot JVM. Hur ser du på era chanser?
– Vi har en bra medaljchans, absolut. Vi är ett lag med klara, tydliga, roller som kan utmana de allra bästa. 

Vilka är de allra bästa, som du ser det?
– Det är klart att Kanada och även USA blir farliga. Men jag skulle nog säga att båda de lagen, och deras spelare, är lite lätt radiostyrda. De har väldigt tydliga ramar som de följer till punkt och pricka. Men när det inte klickar tycker jag att det ibland kan låsa sig för dem. Vi har också betydligt mer erfarenhet av seniorspel i vår trupp. Jag tror därför att vi samlat på oss smartness i fler matchsituationer som de kan sakna. Sedan är det alltid mycket snack på kanadensarna. Det är liksom deras image. Det gäller för oss att inte gå i den fällan. Då har vi goda chanser.

Du fick, sent omsider, en stor roll i fjolårets turnering när William Nylander gick sönder. Nu förväntas du vara en av nyckelspelarna. Hur ser du på det?
Jag tror jag har stor nytta av att jag fick anta den rollen i fjol. Nu vet jag vad som krävs. På den här nivån finns alltid press och förväntningar så det är något du måste klara av att hantera.

Vilka blir annars era viktigaste spelare?
– Utöver Alex (Nylander) och Joel (Eriksson Ek) skulle jag säga Timrågrabbarna (Jonathan Dahlén, Elias Pettersson och Jens Lööke). De har sett oerhört vassa ut i klubblaget och är viktiga för vår offensiv.

Ifjol utvecklade du fin kemi med Alexander Nylander. Vad säger du om ert samarbete?
Han är otroligt skicklig och en målskytt precis som Joel (Eriksson Ek). Så min roll är ganska lik när jag spelar med de båda. Det gäller att förse dem med pucken i rätt läge. Det kändes väldigt bra när vi spelade ihop i fjol, som du säger, och jag tror nog att vi kommer att få chansen ihop nu också. Vi hängde ihop en del under Buffalos camp i somras och har en bra relation även utanför isen. Det drar vi nytta av när vi spelar tillsammans också.

Tomas Montén har tagit över efter Rikard Grönborg. Påverkar det spelsättet något?
Jag skulle säga att det är samma. Båda följer spelidén som gäller genom alla juniorlandslag. Sedan är de olika personligheter. Grönborg är mer verbal medan Montén är lite lugnare. Båda är väldigt bra på att få ihop gruppen och att få laget att verkligen bli just ett lag.

Turneringen spelas i Montreal och Toronto. Med det kommer också ett medialt och publikt tryck som heter duga. Hur hanterar du det?
Det är bara att försöka njuta. Att få spela ett JVM i Montreal och Toronto är verkligen få förunnat. Och då vore det tråkigt att inte kunna släppa loss. De flesta av oss har också spelat tuffa och täta tävlingsmatcher med mycket folk på läktarna i SHL och Allsvenskan. Även om det inte är helt jämförbart har många av oss ändå varit i liknande situationer.

Hur går det?
– En vinst mot Kanada i finalen låter rätt bra, va? Vi säger 3-2 efter förlängning. Jag får väl säga att jag avgör också (haha).

DAVID KVICKLUND
david.kvicklund@gmail.com

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL