Victor Ejdsell.
Nyheter

Öser in poäng – nu bekräftar succéforwarden SHL-intresse: ”Jag har inte bestämt mig för någonting”

ANNONS

BIK Karlskoga har överraskat de flesta med sin topplacering i Hockeyallsvenskan med mer än halva säsongen spelad. En faktor till lagets framgång stavas Victor Ejdsell, en 21-åring som tagit en något udda väg till topphockeyn. En väg som nu är på väg att ge honom ett SHL-kontrakt.
– Jag gjorde det jag kände var rätt för mig, berättar han för Hockeysverige om valet som 15-åring.

Victor Ejdsell gör sin första säsong från start i Hockeyallsvenskan och med sin andraplats i poängligan kan man inte säga annat än att 21-åringen gör det med bravur. Forwarden har gjort 28 (13+15) poäng fram tills nu och orsaken till det säger han är förtroende från ledarstaben.
– Jag har fått förtroende och det gör att jag vågar göra fel och ligga på gränsen med farliga passningar som i slutändan kan leda till något bra. Det är såna saker som gör att jag blir väldigt bekväm, berättar han för hockeysverige.se.
– Det är klart att de (ledarstaben) vill att man ska göra som de säger, men man känner ändå att man vågar göra saker och vara kreativ.

Victor Ejdsell valde inte riktigt samma väg som de flesta andra efter TV-pucken när det handlar om att söka sig till olika hockeygymnasium. Efter en säsong med moderklubben Vikings A-lag, där han debuterade redan som 15-åring, valde han att stanna kvar på hemorten, trots att de degraderats till division tre.
– När det var dags att välja när jag var 15 år kände jag helt enkelt att jag inte var redo för det där. Det var mycket snack fram och tillbaka med farsan. Men division två/tre och J18 Elit är inte så stor skillnad tror jag i alla fall. Jag gick på magkänsla och gjorde verkligen det jag kände var rätt för mig.
Han gjorde en säsong med Viking i trean och gjorde mäktiga 50 poäng på 16 matcher – som 16-åring – men hans lag missade avancemang till division två.

59 POÄNG PÅ 32 MATCHER

Han inledde säsongen 2012/2013 i moderklubben, men bytte bort division tre mot division två redan efter 13 matcher och 34 poäng. Ny adress blev istället Sunne i tvåan.
– Jag hade väl lite tur där egentligen och fick spela med Anders Skoog (Nu i Tranås AIF i Hockeyettan, reds anm.) som center.
Du säger att det är tur. 59 poäng på 32 matcher är väl inte enbart tur?
– (skratt) Nää, det är väl klart att det gick bra. Men jag hade otroligt bra spelare runt mig som sagt och det hjälpte mig en bra bit på vägen.

Som 18-åring blev det till slut Färjestads BK och Superelit för den 195 centimeter långe och 97 kg tunge vänsterforwarden.
– Jag kände jag att om jag ville vidare så behövde jag ta det steget.
Han berättar att det höga tempot i den nya serien var tufft till en början.
– Det var en tuff förstasäsong för mig. Jag var van vid division två där det var äldre snubbar som var sega och starka. I Superelit var det tvärtom och spelarna var otroligt snabba och mindre starka. Det tog ett tag innan jag blev van vid det.

Ishockey, Shl, Skellefteå - Färjestad

Victor Ejdsell i Färjestads tröja 2015. Foto: Bildbyrån

Under sina två säsonger som junior i Karlstad hann han med att landslagsdebutera i U19-landslaget där han står noterad för fyra matcher och ett mål. Dessutom gjorde han tolv matcher för klubben i SHL sitt sista juniorår och betalningen blev ett A-lagskontrakt till säsongen efter.
– Det var väldigt många bra forwards på kontrakt, väldigt bra forwards och det var svårt för mig att ta en plats. När man är junior tänker man mer på vad man inte ska göra än vad man ska göra. Man är så rädd för att göra fel, berättar han.

NYTTIG TID I TIMRÅ

Det blev endast nio matcher i SHL förra säsongen. Han tyckte själv att han vuxit ur juniorkostymen och kände att speltid i Superelit inte var något för honom. Därför kom utlåningen till Timrå IK i allsvenskan mycket välkommen.
– Jag fick speltid och fick känna på seniorhockey på en bra nivå, berättar han om de 20 matcherna i Timrå.
Efter säsongen hade han en dialog med Färjestad och sin agent. Alla tre parter tyckte att ytterligare en säsong i Hockeyallsvenskan skulle göra gott för Hagforspöjken och inget nytt SHL-kontrakt skrevs. Istället blev det BIK Karlskoga.
– De var mest på och visade att de verkligen ville ha mig, förklarar han klubbvalet.

Hans fina första halva av säsongen har väckt intresse från andra klubbar berättar han.
– Jag vet att det finns intresse från olika håll men jag har sagt till min agent att vi tar sånt efter säsongen. Jag vill lägga mitt fokus här och nu på BIK Karlskoga och vill inte tänka så långt framåt.
Men det finns SHL-intresse för dig?
– Ja, det finns det, svarar han kort.
Vad vill du helst inför nästa säsong? Färjestad eller annan SHL-klubb?
– Jag har inte bestämt mig för någonting. Jag är så ung så och vill framåt, så jag tänker mer på vart jag får bäst möjlighet än var någonstans det är.

TRIPPELT KARLSKOGA I TOPP

Carl Persson, Victor Ejdsell och Alex Lavoie innehar just nu de tre översta platserna i den allsvenska poängligan. Trion spelar endast ihop i powerplay, i spel fem mot fem spelar Ejdsell och Lavoie just nu tillsammans med Carl Berglund, men det har varierat under säsongen. Ejdsell hyllar samarbetet med sin kanadensiska lagkamrat.
– Vi har spelat ihop hela säsongen sen han kom till Sverige. Man trivs ju liksom och man lär sig hur polaren funkar, vart han ligger i banan och allt sånt där. Det är lite som att man vet vart han ska innan han har kommit dit.

BIK Karlskoga har gått över förväntan i Hockeyallsvenskan och leder just nu. Det är inte bara folk runt omkring som är överraskade över det. Inte heller Victor Ejdsell trodde på den utdelningen och är också han lite överraskad.
— Jo, men det är jag. Det har varit en riktigt positiv överraskning. Man blir ju lite tveksam när man hör experter tippa oss så långt ner som de gjort. Men samtidigt så blir man ju ännu mer taggad av det, det blir lite bränsle av det hela. Det har gått bättre än vad vi trodde även om vi visste att vi var ett bra gäng.
— Vi sa innan säsongen att topp åtta var utgångsläget. Samtidigt så är vi en bra grupp som jobbar otroligt hårt för varandra. Vi släpper in väldigt få mål som gör att vi vinner många matcher. Vi kommer att kriga för att ta oss så långt som möjligt, absolut.

Det återstår att se hur långt det kommer bära för Victor Ejdsell och BIK Karlskoga resterande del av säsongen. Men får vi inte se klubben i SHL nästa säsong lär vi nog alldeles säkert få se 21-åringen från Hagfors där.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch