REDO ATT SLÅSS OM EN PLATS. Rasmus Dahlin ser bara möjligheter, inga hinder inför JVM.Foto: Ronnie Rönnkvist

Han debuterade i division 3 som 14-åring, utsågs till TV-puckens bästa back 2015 och blev svensk J18-mästare med Frölunda i våras. Den här säsongen har supertalangen Rasmus Dahlin tagit nästa steg på vägen och slagit sig in i SHL. Nästa steg: att säkra en biljett till JVM – som 16-åring.
– Får jag chansen så tar jag den, säger han till hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
För bara två säsonger sedan spelade Rasmus Dahlin division 3-hockey hemma i Lidköping. Sedan dess har resan gått fort framåt för 16-åringen. Den här säsongen har han debuterat och näst intill etablerat sig i SHL för Frölunda och nu närmast väntar U20-VM i Montréal.

När hockeysverige.se träffar Dahlin inför avresan till Kanada är han ödmjuk och tacksam över den utbildning han fått under Frölundas vingar.
– Allt har gått väldigt snabbt och i stort sett har jag levt min dröm. Det har verkligen varit häftigt, säger Frölundabacken med ett leende och fortsätter med att berätta om det ganska stora steget som han tagit från att spela J18-hockey förra säsongen till att spela i SHL den här säsongen.
– Jag tycker att laget är så pass ungt uppe i A-laget så jag tror att det där steget hade varit större om jag hade spelat i en annan klubb. Självklart är spelet och så vidare annorlunda, men det är inte en så stor skillnad på själva omgivningen i laget. Men visst är det jättestort att ta det här steget.

Vad har varit den svåraste biten med att kliva in i SHL?
– Det var väl fysiken, att spela mot dom stora, starka killarna, men även att kunna spela mitt spel. Samtidigt har jag fått mycket bra hjälp till att göra det.

Hur hanterar du det här så du får spela ditt spel även på den här nivån?
– Jag får ta till lite småknep som att ta pucken i stället för att tackla. Jag får väl norpa åt mig pucken på något annat sätt, säger Dahlin med ett leende och fortsätter:
– Sedan är det väl upp med huvudet som gäller.

Den 22 oktober kom att bli ett minnesvärt datum för Rasmus Dahlin. Det var då han debuterade i SHL. Hans Frölunda mötte Skellefteå borta och vann med 3–2. Efter matchen hyllade Roger Rönnberg den första spelare född på 2000-talet som fått speltid i SHL:
– Jag misstänkte att han skulle se ut så här. Lugn, kall och väldigt, väldigt spelskicklig. Han läser situationer på ett sätt som bara de allra bästa spelarna klarar av.


Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

”MITT MÅL VAR ATT TA EN PLATS I J20”

Dahlin själv minns också debuten som lyckad.
– Det var en pirrig dag och jag tänkte väl egentligen bara ”wow” (skratt). Det var egentligen bara det jag hade i huvudet. När jag sedan kom ut på isen släppte allt. Jag trodde att det skulle vara värre än vad det var.
– Jag hade tränat med A-laget kanske tio gånger innan den här matchen så jag var lite varm i kläderna redan innan debuten.

Joel Lundqvist är kapten i Frölunda och samtidigt en av flera i laget som har tagit hand om rookien som utsågs till TV-puckens bästa back förra året och dessutom vann J18-SM-guld med Frölunda.
– Såklart jag får hjälp av honom, men jag får hjälp av alla egentligen. Jag känner mig redan som en i laget. Jag har spelat mest med Matt Donovan, Jonathan Sigalet och Henrik Tömmernes, tre rutinerade grabbar.

Hur mycket snackar du och exempelvis Henrik Tömmernes inför en match om hur ni ska spela?
– Vi har ganska bra koll och snackar ganska mycket om vårt spel. Det är mer att följa det systemet som vi går efter. Vi vet vad ni ska göra.

Hur mycket tillåter Roger Rönnberg att ni båda pratar ihop och kör ert race där ute?
– Det tillåter han inte. Vi i laget har satt upp ett system och det är så vi ska spela, säger Dahlin som nyligen blev tilldelad ett A-lagskontrakt med Frölunda.
– Det var kul. Det kommer att bli lite annorlunda, men det är bara positivt. Jag hade inte alls räknat med det så det var absolut en överraskning. Mitt mål var att försöka ta en plats i J20 innan säsongen så jag hade inga tankar på A-laget.

För ett par veckor sedan fick Rasmus Dahlin beskedet av förbundskaptenen Tomas Montén att han skulle åka med till Junior-VM i Kanada – trots att han aldrig har spelat i U20-landslaget.
– Jag trodde inte på det i början och hade heller aldrig haft någon tanke på det, men när jag väl får chansen ska jag ta den.
– Jag förväntar mig att det kommer gå snabbare. Nu är det dessutom på mindre rink så det kommer gå ännu snabbare, men jag ser det som ett riktigt spännande äventyr.

En back ska bort ur truppen, är det här något du är funderar mycket kring?
– Jag ser det mer som att får jag chansen så tar jag den.

Vilken medalj kommer du hem med från Junior-VM?
– Vi försöker alltid ta guld vilket också är det jag har i huvudet.

Nu skrivs ny historia – se framtidens stjärnor på C More