EN FICK STANNA HEMMA. Marcus och Jonathan Davidsson fick inget gemensamt JVM-äventyr.
SHL

”Det var han som fick trösta mig när han inte kom med”

ANNONS

Storebror får åka på JVM, lillebror får stanna hemma. För Djurgårdens forward Jonathan Davidsson var det blandade känslor när JVM-truppen presenterades och lillebrorsan Marcus Davidsson inte fanns med i truppen.
– Det var mer så att han fick trösta mig för att han inte kom med, säger Davidsson den äldre till hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Oskiljaktiga både på och utanför isen. Bröderna Davidsson är sällan långt ifrån varandra vare sig de spelar hockey eller vandrar omkring på Hovet. För utöver att vara kedjekamrater i Djurgården är de bästa vänner och bollplank åt varandra vare sig det handlar om hockey eller privata spörsmål.

Just därför uppstod det en hel del motsägelsefulla känslor när endast Jonathan Davidsson, 19, den äldre av bröderna, fick plats i Tomas Monténs bruttotrupp inför JVM. Marcus Davidsson, 18, var också en stark kandidat till att ta en plats, men tvingades se storebror åka hemifrån utan honom i släptåg.
– Jag vet att ”Mackan” har framtiden för sig. Jag spelar med honom varje dag i Djurgården och vet hur bra han är. Han kommer säkert med nästa år, säger Jonathan Davidsson till hockeysverige.se.

I slutändan var det storebror som sörjde och lillebror som gladdes över Monténs val att bara ta med en av bröderna till JVM-lägret i Kingston.
– Han är bara glad för min skull och jag var lite ledsen för hans skull. Men han rankas jättehögt inför NHL-draften till sommaren, så han är inte ledsen på något sätt. Det var mer så att han fick trösta mig för att han inte kom med, skrattar Jonathan Davidsson när han inser det bisarra i situationen.

Ni har spelat ihop en hel del i både J20 och i SHL, känner du att ni har en speciell kemi på isen som bröder?
– Det vet jag att vi har. Vi pratar knappt med varandra på isen, men jag vet precis var jag har honom och han vet var han har mig. I båset är det samma sak, jag kan bara kolla på ”Mackan” så vet han vad han borde ha gjort i stället för vad han gjorde. Så det finns definitivt något där och det är väldigt speciellt.

Kemin bygger på mer än bara gener. I familjen Davidsson pratar man en hel del ishockey över lag och har alltid gjort det.
– Det blir en hel del hockeysnack. Framför allt vid matbordet när mamma och pappa sitter och kommer med tips – som vi inte lyssnar på hela tiden, ler Jonathan Davidsson.
– Vi håller det mest till när vi är på Hovet och tränar och försöker hjälpa och sporra varandra att bli bättre på vissa saker. Man vill inte att det ska bli för mycket fokus på hockey heller.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”DET HÄR ÄR ETT JOBB NU”

Jonathan Davidsson behöver inte känna sig helt ensam i Kanada om han tar en plats i den slutgiltiga JVM-truppen. Även om ”Mackan” inte kan komma och kolla på Juniorkronorna får andra utvalda delar av familjen göra det.
– Han får hålla ställningarna hemma i Djurgården. Det blir mamma och min syster Alexandra som åker över, så får pappa stanna hemma och ta hand om ”Mackan”. Han klarar sig inte själv (skratt).

Jonathan Davidsson har svarat för en fin höst i Djurgården och är med sina tio poäng (3+7) på 26 matcher trea i juniorernas poängliga i SHL efter Carl Grundström (13) och Rasmus Asplund (11).
– Det har varit upp och ned, en berg- och dalabana både för mig och Djurgården. Vi hade en tuff period i laget och jag kände att jag försökte ta kliv och bli en mer ansvarsfull spelare då. Så även om det var jobbigt var det lärorikt för mig. Nu på slutet har det gått bra. Jag känner att jag har gått från att vara en juniorspelare till att bli en seniorspelare, säger Jonathan Davidsson.

Hur känner man det?
– Det handlar om besluten man tar på banan, att veta när man ska spela lite enklare och i vilka situationer man kan våga sig på något mer. Man inser också att man ska bidra med det man är bra på varje dag. Det här är ett jobb nu.

Vad har du för mål inför JVM?
– Först och främst att ta en plats i truppen, spela bra i matcherna innan turneringen. Sedan vill jag ta det hela vägen med laget om jag kommer med, bidra med mycket fartfylld hockey, mycket skott och gå hårt på kassen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL