Elias Pettersson.Foto: Bildbyrån/Linnea Rheborg

Han bodde i Ånge, men spelade hockey i Timrå. Den allsvenske genombrottsmannen Elias Petterssons resa till JVM innehåller mängder av mil i bus, buss och på tåg. 
– Det är ungefär tio mil enkel resa till Timrå. Oftast var det mamma eller pappa som skjutsade, men ibland tog jag tåget och då var det någon som hämtade upp mig i stan och skjutsade ut mig till hallen, berättar Pettersson.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
En av Hockeyallsvenskans stora utropstecken den här säsongen är Timrås 18-åriga center Elias Pettersson. På 27 matcher har han svarat för 12 mål och totalt 27 poäng. Nu är inte Elias ensam i familjen om att spela hockey på elitnivå. Storebror Emil Pettersson bytte nyligen Skellefteå mot Växjö i SHL. I en tidigare intervju med Tidningen HOCKEY har Elias Pettersson berättat om hur han och hans bror blev Timråspelare.
– Vi var och är tajta. Den blev kanske någon fajt mellan varandra någon gång och lite tjafs, men det hör till. Vi är båda tävlingsmänniskor så det blev lite tufft ibland när det hettade till.

Trots att det tidigt blev Timrå som gällde bodde han kvar i Ånge. Därför blev det många och långa resor för talangen – i ur och skur.
– Jag började spela i Timrå då jag spelade U15. Direkt efter skolan hemma i Ånge satte vi oss i bil till Timrå. Sedan kom jag hem sent på kvällen, sova, skola och sedan var det samma resa igen, berättar Elias.
– Det är ungefär tio mil enkel resa till Timrå. Oftast var det mamma eller pappa som skjutsade, men ibland tog jag tåget och då var det någon som hämtade upp mig i stan och skjutsade ut mig till hallen. Brorsan hade gjort samma resa som mig, men han började där i U16 så jag började ett år tidigare än honom.

När hockeysverige.se träffar Elias Pettersson dagen innan avresan till Junior-VM i Kanada passar vi på att fråga vad i hockeyklimatet i Timrå som ligger bakom att så många unga spelare frodas för tillfället. Han ler lite när han levererar sitt svar:
– Det är en bra miljö. Vi har mycket tid till extra fritid där vi kan träna och vara på is. Det passar oss bra, säger Elias Pettersson som också berättar att det är en bra stämning i omklädningsrummet bland det unga lagets spelare.
– Alla i laget trivs med varandra bra och vi har en grupp där alla kan vara med alla. Det är skönt att det kan vara så. Vi är tajta även vid sidan av isen, men det är alltid så att man är mer med någon eller några andra i laget.

För Elias Petterssons del blir det mycket fritid tillsammans med Jens Lööke och Jonathan Dahlén som också ska med till Junior-VM.
– Det blir mycket att jag umgås med Dahlén och Lööke. Nu när Jesper Boqvist (lån från Brynäs) också är här så blir det att jag är en del med honom också.

Vad vet du om Timråspelarna Jonathan Dahlén och Jens Lööke som vi andra inte vet?
– Dahlén snarkar väldigt högt så när man ska försöka sova med honom så blir man lätt arg på honom.
– Men Lööke… Det har jag inget negativt, inte en så länge i alla fall. Vi får se efter Junior-VM om jag har något då (skratt). 

Vem är det annars som hörs mest i Timrås omklädningsrum?
– Dahlén. Han alltid något skämt att dra med alla i laget. Det är roligt att ha någon att skoja med samtidigt som det är kul att det är just Dahlén för han är en av mina bättre polare.


Andersson, Pettersson och Grundström – tänkbar svensk förstakedja?
Foto: Ronnie Rönnkvist

”SÄSONGEN HAR GÅTT GRYMT BRA, ÖVER MIN FÖRVÄNTAN”

Nu åker tre alltså fyra av Timrås bästa spelare till Junior-VM medan deras lag krigar vidare i Hockeyallsvenskan.
– Vi missar några matcher, men samtidigt tror jag att det är bra att några från J20 får testa på Hockeyallsvenskan. På det viset ser jag det bara positivt.

Känns det ändå tungt att åka iväg i det här läget när Timrå krigar om att nå Hockeyallsvenska finalen?
– Ja, absolut. Jag vill ju hjälpa laget att vinna matcher så visst känns det tufft. Jag tror ändå att killarna kommer att klara sig bra.

Har Timrå opponerat sig mot att ni tre åker iväg?
– Jag har inte hört något negativt och jag läste att Timrå visste redan innan säsongen att vi var aktuella för JVM så jag tror att det här var något dom varit förberedda på.

Elias Pettersson har svarat för en fantastiskt fin säsong och med 27 poäng på lika många matcher ligger han skrivande stund totalt femma i seriens poängliga.
– Säsongen har gått grymt bra och över min förväntan. Jag har inte satt upp några mål inför den här säsongen, att jag skulle göra si eller så många poäng. Jag har jobbat hårt hela sommaren och gör det även i varje match så det är kul att träningen betalar av sig.

Är det så enkelt som att det är träningarna som ligger bakom dina framgångar den här säsongen?
– Nej, så är det inte. Jag spelar i ett bra lag som jobbar hårt varje träning för att bli bättre. Då blir det, jag ska inte säga enklare på matcherna, men bättre även på matcherna, så det känns verkligen bra att spela i Timrå.

Under senaste U20-landslagsturneringen, som spelades i Göteborg, spelade Elias Pettersson i en kedja med Lias Andersson och Carl Grundström. Trion visade upp ett mycket fint spel och stod för 21 poäng (!) på tre matcher. Just nu toppar Lias Andersson U20-landslagets poängliga på tre mål och totalt elva poäng på åtta matcher. Tvåa ligger Carl Grundström med sju mål och totalt tio poäng på sex matcher. Trea är Elias Pettersson med tre mål och totalt åtta poäng på sex matcher.
– Det gick grymt bra. Jag och Lias har spelat med varandra innan i landslaget, men jag och Calle hade inte spelat med varandra. Jag har sett Calle i Modo då min brorsa spelade där så jag hade rätt bra koll på honom.
– Redan från första träningen kändes det bra. Sedan var första matchen lite så där, men i andra och tredje matchen, mot Finland och Ryssland, gick det väldigt bra.

Förbundskaptenen Tomas Montén har ännu inte sagt något om han tänker fortsätta med trion under Junior-VM, men Elias Pettersson skulle inte säga nej om det blev så.
– Det är absolut något jag skulle vilja testa igen eftersom det gick väldigt bra nere i Göteborg.

Vilka förväntningar ska vi ha på det här laget som åker till Junior-VM?
– Vi vill ta oss till final och göra vårt bästa där. Vi är där för att vinna såklart så vi får hoppas det går vägen.

Nu skrivs ny historia – se framtidens stjärnor på C More