• Publicerat 23 december, 2016
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Oliver Kylington och Alexander Nylander.Foto: Bildbyrån

De saknades i Juniorkronornas första träningsmatch mot Slovakien. Men i natt fanns Oliver Kylington och Alexander Nylander med på isen när Ryssland besegrades med 4–0.
– Alex är en artist som kan göra det extra och i Oliver får vi en back som kan ta stort ansvar åt båda håll, säger förbundskapten Tomas Montén till hockeysverige.se.

Det var två tunga förstärkningar som anlände till Kingston och Juniorkronornas läger inför JVM härom dagen. Oliver Kylington och Alexander Nylander förväntas bli två av Juniorkronornas stora nyckelspelare under turneringen i Montréal.

I genrepet mot Ryssland visade båda just att de kan bli den stora tillgång alla förväntar sig att de ska bli. Kylingtons skridskoåkning och offensiva instinkter satte ständigt ryssarna på prov medan Nylanders spelsinne och mjuka handleder resulterade i två assist.

Tomas Montén var nöjd med sin tillskott.
– I Oliver får vi en back som kan ta stort ansvar åt båda håll. Han har varit otroligt bra i Stockton (Calgarys farmarlag i AHL) när jag har sett honom båda på plats och på video, säger förbundskaptenen innan han går in på elefanten i rummet.

För det var som bekant så att Kylingtons sista säsong i Sverige innan han valde att flytta till USA blev lite rörig. Han fick inte den speltiden han förväntade sig i Färjestad och bad om att få bli utlånad till AIK i Hockeyallsvenskan, vilket trissade upp en hel del känslor i Karlstad.
– Oliver har ett oförtjänt dåligt rykte från det att han var 16 år och spelade i SHL. Han är en genuin hockeyarbetare i dag, en professionell hockeykille som tänker göra allt han kan för att vinna medalj med Sverige här.

”ALEX KAN FÅ EN TUFFARE TURNERING ÄN I FJOL”

Montén pratar om en personlig och fysisk mognad som går hand i hand och som har gjort 19-åringen till en mycket stabil hockeyspelare.
– Han har alltid haft en mobilitet, offensiv skicklighet och bra passningar som sina kännetecken. Nu har han förbättrat sin fysik, blivit väldigt bra tränad och en mer proffsig spelare. Framför allt skulle jag säga att han har blivit bättre defensiv, mer vaken och kontrollerad. Han är en mer komplett back än när han lämnade Sverige.

Alexander Nylander vann å sin sida den svenska poängligan på JVM som U18-spelare i fjol. Han är det närmaste Juniorkronorna kommer en fixstjärna.
– Han är en artist som kan göra det lilla extra. Det spetsar vår trupp. Samtidigt tror jag att han kan få en tuffare turnering än vad som var fallet i fjol. Nu vet motståndarna hur bra han är och kommer att highlighta och jaga Alex. Förhoppningsvis är det något som kan skapa utrymme åt andra spelare hos oss, säger Montén om 18-åringen som spelade med Joel Eriksson Ek och Filip Ahl mot Ryssland.

Under fredagen förflyttar sig Juniorkronorna till Montréal där man kommer att ha en återhämtningsdag med rehab och lättare träning. För coachstaben med Montén och de assisterande tränarna Anders Johansson och Henrik Stridh väntar några svåra beslut. En back och två forwards ska bort innan truppen ska färdigställas på juldagen.
– Vi ska sova på saken, titta på matchen igen och fundera. Vi har en träning i Montréal på julafton och det kan bli så att vi kanske behåller hela truppen över den dagen och sedan tar ett beslut på morgonen den 25:e, säger Montén.

Linköpings back Gabriel Carlsson har inte spelat någon av träningsmatcherna på grund av skada, men enligt Tomas Montén är det ingen fara för att han missar turneringen.
– Hans status är ganska bra. Hade det varit en viktig match hade Gabbe spelat, men vi kände att om han inte spelar i dag ger det honom fyra dagars vila att förbereda sig inför turneringen, säger han.
– Jag räknar med att ”Gabbe” spelar mot Danmark. Jag hade honom under tre år i Linköping så jag vet var jag har honom.

Juniorkronorna spände musklerna – körde över Ryssland i genrepet: ”Så vi måste spela”

Nu skrivs ny historia – se framtidens stjärnor på C More