• Publicerat 23 december, 2016
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Tomas Montén.Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

Efter den slätstrukna insatsen i första träningsmatchen mot Slovakien svarade Juniorkronorna i natt för ett imponerande genrep mot Ryssland. Seger med 4–0 efter en riktigt bra svensk insats.
– Ska vi vara med och bråka i den här turneringen måste vi spela som i dag, säger förbundskapten Tomas Montén till hockeysverige.se efter segern.

Det sägs att ett dåligt genrep bådar för en bra turnering. I så fall ligger Juniorkronorna pyrt till inför årets JVM. Nattens drabbning med Ryssland i Kingston slutade nämligen med en 4–0-seger efter att svenskarna svarat för en fläckfri insats där en rivstart i första perioden grundlade segern. Var det en för bra insats? Förbundskapten Tomas Montén skrattar när han får frågan.
– Som hockeytränare är man halvschizofren. Man blir sur när man spelar dåligt och inte är tillräckligt bra och vinner man så kan man bli orolig för det, skrockar han när hockeysverige.se når honom i Kingston.
– Jag pratade med killarna här efteråt och vi sa att det delas inte ut några poäng i dag. I morgon flyttar vi till Montreal och då kommer allvaret att starta. Det gäller att ställa in sig på det.

Jens Lööke gav Juniorkronorna ledningen genom att svepa in en målvaktsretur i powerplay. Detta sedan målvakten Ilja Samsonov inte lyckats få bort Carl Grundströms avslut. 2–0 kom inte långt därefter och återigen var det en timråspelare som var sist på pucken då Jonathan Dahlén blev målskytt. Svenskarna kunde ha haft med sig betydligt mer än 2–0 från en dominant öppningsperiod där man vann skotten med 15-6 och tvingade Samsonov att storspela för att siffrorna inte skulle rinna i väg.
– Då spelar vi till vår topp, gör alla saker vi har pratat om och får utdelning, säger Montén.

I den andra perioden spottade Ryssland upp sig och uppträdde mer homogent än vad som var fallet under matchens första 20 minuter. Det hindrade inte Joel Eriksson Ek från att lätta in 3–0 efter Alexander Nylanders förarbete direkt i periodöppningen. Detta efter att dominant byte där toppkedjan, som också innefattade Filip Ahl, snurrat ordentligt med ryssarna. Den tredje perioden blev en transportsträcka där Ahl avslutade målskyttet med att göra 4–0 efter förarbete av Eriksson Ek och Nylander med sex minuter kvar att spela.

”FELIX VAR VÅR BÄSTA SPELARE I DAG”

– Vi får en svacka i andra perioden som jag inte alls är nöjd med. Då tog jag timeout. Känslan var att det kanske höll på att rinna oss ur händerna och då ville jag agera med en gång i stället för att stå och tveka, säger Montén.
– Men vi studsar tillbaka i tredje. Det gillar jag. Där visar laget karaktär och visar att man kan ta sig ur en dålig period.

Ryssland hade sina möjligheter att spräcka nollan, men Felix Sandström svarade för en imponerande insats mellan stolparna och stoppade 22 skott för att hålla nollan.
– Han var jättebra, så bra som han varit innan med oss. Vi hade en tuff period i andra och tredje och där kom han upp stort. Vår bästa spelare i dag, berömmer Montén.

Matchen avslutades trots den svenska segern med förlängning, tre mot tre, och straffar. Allt för att ge spelarna lite extra träning inför det som komma skall. Där kunde ingen vinnare koras. Förlängningen blev mållös och straffläggningen slutade 2–2 efter att Elias Pettersson och Alexander Nylander svarat för granna straffmål.

Tomas Montén tycker sammanfattningsvis att han fick riktigt positiva besked inför måndagens öppningsmatch mot Danmark i Montréal.
– Jag är nöjd med att vi gör en bättre match än mot Slovakien (4–3), för då tycker jag att vi hade tur som vann. Vi ville spela mer bestämt, med mer speed och försöka utnyttja vår styrkor mer. Det gör vi i dag.
– Ska vi vara med och bråka i den här turneringen måste vi spela som i dag.

Ryssland-Sverige 0-4 (0-2, 0-1, 0-1)
Period ett: 09.05 0-1 Jens Lööke assist Carl Grundström i power play spel fem mot fyra, 12.54 0-2 Jonathan Dahlén assist Jacob Moverare.
Skott: 6-15.
Period två: 01.56 0-3 Joel Eriksson Ek assist Alexander Nylander och Filip Ahl.
Skott: 11-14.
Period tre: 13.59 0-4 Filip Ahl assist Joel Eriksson Ek och Alexander Nylander.
Skott: 5-12. Totalt: 22-41.
Utvisningar: Ryssland 5×2, 1×10 min. Sverige 2×2 min.

Nu skrivs ny historia – se framtidens stjärnor på C More