HÄLSAR TORKAN ADJÖ. William Nylanders läckra mål i natt var hans första på 13 matcher.
Toronto

13 matcher utan mål – då bröt William torkan med ett klassmål

Efter 13 raka matcher utan mål, en massa kritik och minskad speltid lossnade det äntligen för William Nylander i natt. När Toronto Maple Leafs besegrade Arizona Coyotes med 4–1 på bortais sköt han säsongens sjunde mål. Och det var ett synnerligen snyggt mål också.

Inför Toronto Maple Leafs möte med Arizona Coyotes i natt handlade rubrikerna i förväg om Auston Matthews och draftettans hemkomst till platsen där han växte upp. 19-åringen växte upp i Scottsdale utanför Phoenix inte långt från Glendale där Coyotes hör hemma och det var i samband med ökenlagets NHL-matcher som han vid tidig ålder fick upp ögonen för sporten som gjort honom välkänd.

Matthews hembesök blev lyckat både för honom själv och hans Leafs. Centern spelade fram till Connor Browns 1–0-mål drygt tre minuter in i matchen när det blev seger med 4–1.

Om Matthews var glad och lättad över att matchen gick så bra var det antagligen ingenting emot vad William Nylander kände. Efter 13 långa matcher utan mål lyckades han få ett slut på sin torka – med ett riktigt vackert mål. Den 20-årige rookiesvensken var den som fastställde slutresultatet till 4–1 halvvägs in i den tredje perioden efter att ha blåst ifrån Oliver Ekman Larsson av alla motståndare och chippat pucken över målvakten Mike Smith.

Målet kom lägligt för Nylander som har fått en hel del skit för sitt spel den sista tiden och under stundom varit degraderad till fjärdekedjan. I 6–0-segern mot Colorado föregående natt fick han bara drygt tio minuters speltid. I natt spelade han 13.25 och det återstår att se om målet kan få coachen Mike Babcock att ge honom mer förtroende.

Nylander, som utsågs till månadens rookie i oktober, hade inte gjort mål sedan 19 november när han slutligen bröt torkan i natt. Nu har han sju mål och 22 poäng på 32 matcher. Det ger honom fjärde plats i nykomlingarnas poängliga efter Patrik Laine, Winnipeg (30) samt lagkamraterna Auston Matthews (26) och Mitch Marner (26).

Arizona, som är näst sämst i ligan före Colorado Avalanche, fick ett tröstmål av ganska mäktig dignitet i matchen. Lagets 40-årige lagkapten Shane Doan sköt nämligen karriärens 400:e NHL-mål – i sin 1 500:e NHL-match.

Arizona – Toronto 1–4 (0–1, 1–1, 0–2)
Arizona: Shane Doan (4).
Toronto: Leo Komarov 2 (5), Connor Brown (6), William Nylander (7).