Rasmus Dahlin.
Nyheter

Dahlin tänker inte låta hajpen stiga honom åt huvudet: ”Det går inte att jämföra sig med Erik Karlsson”

ANNONS

Det har varit jämförelser med Erik Karlsson och prat om att han ska gå etta i draften 2018. Men Rasmus Dahlin håller sig lugn i virvelvinden av hyllningar och lovord efter JVM-debuten mot Danmark. 16-åringen vill bara njuta av att få vara med om den hittills största turneringen i sitt liv.
– Det är en sjukt rolig upplevelse, en dröm sedan jag var liten, säger Rasmus Dahlin till hockeysverige.se.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
Oliver Kylington vet hur det är. Som 16-åring blev han tidernas yngsta målskytt i SHL när han nätade för Färjestad i en match mot Modo hösten 2013. Det gjorde honom till det nya skimrande namnet i svensk hockey, en spelare alla ville intervjua och skärskåda.

Tre år efter Kylingtons rekordmål blev Frölundas Rasmus Dahlin den näst yngsta målskytten i SHL-historien. Det resulterade i en hel del rubriker och uppmärksamhet, men var inget emot vad som väntade. JVM-debuten mot Danmark, där han gjorde både mål och assist, fick hela hockeyvärlden att öppna ögonen för det 16-åriga backlöftet. Kanadensiska TSN körde ett långt inslag med ynglingen där man beskrev honom som ”bättre än Erik Karlsson i samma ålder” och lovorden fullständigt haglade över svensken som redan nu omnämns som favoriten att gå etta i draften 2018.

Kylington.

Oliver Kylington har inte riktigt hunnit lära känna Rasmus Dahlin än, men utifrån sina egna erfarenheter har backkollegan ett par goda råd som han gärna delar med sig av.
– Det handlar om att behålla lugnet och inte bli för sugen på alla intervjuer eller att läsa om sig själv. Det gäller att fokusera på sig själv, hitta lugnet hos sina vänner och sin familj och inte bli för omtumlad. Det är mitt råd till honom, säger Kylington till hockeysverige.se och nickar instämmande på följdfrågan om det inte finns faror med att bli ett bejublat namn i så tidig ålder.
– Visst gör det det. Man kan börja slappna av, tänka på annat och sluta tänka på det som är väsentligt. Det är väldigt viktigt att inte tappa fotfästet då. Jag tog hjälp av mina nära och kära och fick bra råd. Jag hoppas att Rasmus också får det.

Att döma av tonåringens avslappnade, nästan stoiska personlighet får han det. Rasmus Dahlin, som har hela familjen på plats i Montréal, rycker på axlarna när uppmärksamheten och skriverierna kommer på tal. Än så länge verkar det inte som om annandagens virvelvind av lovord har bekommit honom.
– Jag tycker att det är jätteroligt att det skrivs om mig, men jag försöker att inte grotta ned mig i det. Jag får tänka på vad jag ska göra bättre nästa match, så det är ingenting jag tänker på, säger han.


Dahlin och Montén. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”VI MÅSTE STÄLLA UPP PÅ MEDIA – DET ÄR EN JÄKLIGT VIKTIG GREJ”

Det enda han har reagerat på är liknelserna med Erik Karlsson. Dahlin hade Peter Forsberg som favoritspelare när han växte upp, men när ”Foppa” slutade var det Karlssons spel han började intressera sig för. När han nu nämns i samma mening som den tvåfaldige Norris Trophy-vinnaren, ofta refererad till som världens bästa back, kan han inte låta bli att skratta lite åt det, hur smickrande det än må vara.
– Det går inte att jämföra sig med Erik Karlsson, han är ju världsbäst. Jag får slita hårt varje dag så får vi se var det går. 

Förbundskapten Tomas Montén känner i nuläget inget behov av att ”skydda” sin unge adept från uppmärksamheten, men säger samtidigt att möjligheten finns om spelaren känner att han behöver lugn och ro.
– Vi pratar med alla våra killar om det här och det är klart att man får ta en extra sväng med Rasmus, men han har varit påpassande hemma också och har blivit van.
– Det vi säger är att vi givetvis måste ställa upp på media, det är en jäkligt viktigt grej för oss. Men sedan ska vi sätta oss själva i första rummet hela tiden och känner man att man behöver prioritera sig själv får man vänligt men bestämt säga nej.

Några sådana planer har inte Rasmus Dahlin just nu, men han är väl medveten om att intresset för honom som person kommer att öka om Juniorkronorna fortsätter att skörda vinster och han själv levererar på isen.
– Det är väldigt kul, men jag har hört att det kan bli jobbigt. Jag får höra lite tips från grabbarna då och då, men hittills tycker jag att det går bra.

Det är svårt att säga emot. Vare sig det handlar om hur han har sett ut på isen eller hur han har hanterat omständigheterna utanför densamma har Rasmus Dahlin visat upp en mognad och ett lugn långt bortom sina 16 år. Det om något bådar gott för framtiden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL