• Publicerat 28 december, 2016
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
VÄNNER OCH FIENDER. Gabriel Carlsson och Joren von Pottelberghe står på varsin sida isen i kväll.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Lagkamrater och grannar i Linköping under tre säsonger. I kväll kommer de goda vännerna Gabriel Carlsson och Joren von Pottelberghe att stå öga mot öga med varandra på varsin sida isen när Juniorkronorna och Schweiz drabbar samman i JVM.
– Jag tänker stoppa alla puckar som ”Gabbe” skjuter, säger den schweiziske målvakten till hockeysverige.se.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är en del unga schweiziska spelare som har sökt sig till Sverige de senaste åren för att få ett lyft i utvecklingen. För killar som Dean Kukan och Kevin Fiala har det bidragit till att de tagit sig till Nordamerika och fått testa på NHL-spel.

Målvakten Joren von Pottelberghe har inte tagit sig så långt i karriären än, men de tre åren han gjorde i Linköpings juniorverksamhet har sannerligen inte försämrat oddsen för att han en dag skriver ett NHL-kontrakt med Detroit Red Wings, som draftade honom i fjärde rundan 2015.

Inför den här säsongen valde schweizaren att återvända hem för att få speltid i toppligan NLA i 2015 års mästarlag Davos.
– Jag tror att Linköping var sugna på att behålla honom, men han är från Schweiz och fick ett riktigt bra erbjudande från en storklubb där nere, så det är inga konstigheter, säger svenske förbundskaptenen Tomas Montén som coachade von Pottelberghe i LHC:s juniorverksamhet när de båda befann sig i organisationen.

Nej, några konstigheter var det inte. När hockeysverige.se träffar Joren von Pottelberghe efter övertidssegern (4–3) mot Tjeckien, där han stoppade 36 skott, förklarar han beslutet att flytta hem på ett ganska logiskt vis.
– Jag kände att för min utveckling var det rätt steg för mig. Jag har en väldigt bra målvaktscoach där hemma i Marcel (Kull) och coachen (Arno del Curto) har stort förtroende för de unga spelarna och Davos är ett lag som alltid satsar ungt, så jag gillade förutsättningarna, säger keepern som står noterad för tolv NHL-matcher den här säsongen.

Och så får du spela med Dick Axelsson.
– (skratt) Han är en riktigt skön kille. En skicklig spelare och en riktigt rolig snubbe i omklädningsrummet.


Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

”JAG GILLAR HONOM STARKT”

Utöver Montén är von Pottelberghe mer än bekant med Juniorkronornas back Gabriel Carlsson. Under juniortiden har de inte bara varit lagkamrater i LHC, de har även bott grannar.
– Vi bodde i samma trappuppgång, hängde en del och tog sällskap till och från hallen, säger Carlsson.
– Det är en jätteskön kille, ödmjuk. Jag gillar honom starkt, en bra vän som man kan lita på

Hur är han som målvakt?
– Han är stor och kör mycket på reflexer, han är väldigt reflexsnabb. Sedan kan han vara lite virrig ibland och överarbeta vissa situationer, men han är oerhört duktig, stor och täcker mycket av målet. Det gäller att vi får in mycket folk där.

Har du några tips till grabbarna kring hur ni ska överlista honom?
– Det är som vanligt, att försöka vara i ansiktet på honom och försöka komma in på returerna. Det är sidledspassen, utmana och hålla i någon sekund som är nyckeln.

Carlsson har pratat en del med kompisen inför turneringen, men säger att trashtalket lyst med sin frånvaro. ”Han är den snälla typen”, som LHC-backen uttrycker det.
– Men möts vi på isen så får vi se om blir något om vi kommer nära varandra, ler svensken.
– När vi mötte dem i Davos (i Champions Hockey League) sa han att jag och Vilmos (Gallo) var de enda som inte fick göra mål. Då gick Vilmos in och hängde en i första bytet (skratt).

Joren von Pottelberghe låter inte överdrivet bekymrad över att Gabriel Carlsson, mer av en defensivback, ska utgöra något hot mot honom i kvällens match.
– Jag tänker stoppa alla puckar Gabbe skjuter, säger han självsäkert.
– Men egentligen spelar det ingen roll om det är han eller någon annan som skjuter. Jag vill stoppa alla skott.

Är det speciellt att möta en kompis som ”Gabbe”?
– Äsch, inget speciellt. Vi har spelat mot varandra i landslaget på U18- och U19-nivån. När dagen kommer spelar det ingen roll om man möter Sverige, Tjeckien eller FInland. Det är en ny match och du måste prestera.

Nu skrivs ny historia – se framtidens stjärnor på C More