160321 LuleŒs mŒlvakt Joel Lassinantti under kvartsfinal 3 i SM-slutspelet i ishockey mellan LuleŒ och FŠrjestad den 21 mars 2016 i LuleŒ. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRN / Cop 116 …

Nollan spräcktes – minuterna var inte på Lassinanttis sida

I november 2012 slog Alexander Salák ett 20 år gammalt SHL-rekord när han passerade Thomas Östlunds rekord i att hålla nolla i längst tid i svit. Joel Lassinantti hade chansen att passera båda. Men han lyckades han föll några minuter kort.

Efter två raka nollor mot Karlskrona och Leksand och dessutom 54 minuter utan insläppt mål under avslutningen av matchen mot Skellefteå dessförinnan, så var Luleås Joel Lassinantti i en god sits för att kunna sätta nytt SHL-rekord och bli den blott andra målvakten på 23 år att göra så också.

Han behövde 30 minuter och 46 sekunder för att passera Alexander Saláks notering från säsongen 12/13 – det enda målvakten som varit förbi det rekord Thomas Östlunds notering från 92/93 som stod sig i 20 års tid.

Enda problemet för Lassinantti var att motståndet för att hålla de där dryga 30 minuternas nolla var svårast möjliga. Ligasuveränerna Frölunda. På bortaplan.
– Vi vill hjälpa varandra hela matchen ut. Givetvis vore det kul för Lassi att hålla ett rekord, men får våran del handlar det om att vinna matchen, sade Luleåtränaren Stefan ”Skuggan” Nilsson till C More inför andra perioden när det bara var knappa elva minuter kvar att hålla nollan för att passera Salák.

Men det ville sig inte. När Christián Jaroš åkte ut tidigt i andra perioden behövde inte Victor Olofsson speciellt lång tid på sig innan han snärtade in matchens första mål och gav Frölunda ledningen med 1-0 och stängde igen Lassinanttis nolla efter 199 minuter och 24 sekunder, vilket ger Luleåmålvakten en tredjeplats på listan över längst nolla genom tiderna I SHL.

Frölunda vann matchen med 3-1.