INBITEN SUPPORTER. Finska jättelöftet Henrik Borgström hyser starka känslor för Djurgården.
SHL

Finsk JVM-stjärna – och fanatisk djurgårdare: ”Skulle verkligen vilja spela för dem en dag”

ANNONS

Han är draftad i första rundan och en av de tilltänkta stjärnorna i Finlands JVM-lag. Centern Henrik Borgström är dessutom en inbiten djurgårdare. Ända sedan barnsben hyser han en
– Jag har tänkt på det och det skulle ju vara coolt att spela för Djurgården en dag, så på sätt och vis är det en dröm, säger finländaren inför kvällens match mot Juniorkronorna.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
Henrik Borgström är en i raden av alla stora finska talanger som har tagit hockeyvärlden med storm det senaste året. I juni överraskade Florida Panthers många när de plockade den storvuxne centern som 23:e spelare i första rundan av draften – trots att han bara lirat juniorhockey hemma i Finland.

I år har han tagit steget över till USA för collegespel på Unversity of Denver där han som freshman står noterad för 16 poäng på 14 matcher. Flytten till Nordamerika och studierna i Colorado har givetvis sina fördelar. Men det finns en stor nackdel med att inte bo kvar på vår sida Atlanten. Det gör det svårt för Henrik Borgström att följa favoritlaget Djurgårdens IF lika bra som tidigare.

Jo, ni läste rätt. Den finska talangen från Helsingfors är en stor djurgårdssupporter. När hockeysverige.se träffar Borgström inför finnarnas JVM-match mot Juniorkronorna spricker han upp i ett enda stort leende när det svenska favoritlaget kommer på tal. Kanske för att han för en gångs skull slipper prata om finnarnas svaga inledning på JVM-turneringen där det har blivit förluster mot Tjeckien och Danmark för de regerande juniorvärldsmästarna. Men även för att han faktiskt visar sig vara en inbiten supporter som har bra koll på favoritklubben – och gärna följer den på plats när tillfälle ges.

Borgström, som är född och uppvuxen i Helsingfors och har Jokerit som moderklubb, förklarar att det var en hockeyresa till Sverige i tidig ålder som gjorde att han fick upp ögonen ”mesta mästarna”.
– Det jag minns är att vi var på en turnering i Stockholm när jag var tio år och att jag fick en djurgårdsplånbok som jag faktiskt har kvar än i dag. Det där med Djurgården växte och för fem år sedan började jag och min brorsa följa fotbollsmatcher och grejer. De senaste tre åren har vi varit på Tele 2 Arena och sett en del matcher och någon gång har vi till och med varit på hockey, berättar han.

Vad var det som gjorde att intresset växte?
– Jag älskar atmosfären på matcherna och har lärt mig alla hejarramsor. Varje gång jag får chansen att åka dit blir jag väldigt upprymd och står och skriker för mitt lag. De har en dag för fansen i januari varje år som jag alltid är sugen att åka på, men det har alltid varit matcher och grejer så jag har aldrig kunnat åka.


Foto: Getty Images/Bruce Bennett

”JAG HAR ALLTID GILLAT FREDRIK BREMBERG”

Som namnet antyder har Borgström en del svenskt blod i släkten. Det finns även släktingar i Sverige, men de har inte påverkat hans fascination för Djurgården. Snarare tvärtom.
– Min pappa har kusiner i Jönköping, men jag gillar inte HV71 så mycket. De slog ju Djurgården i finalen 2010. Det var inte kul, skrattar han.

Kul var det inte heller när Djurgården åkte ur SHL 2012. Henrik Borgström vill inte ens veta av frågan hur han reagerade på degraderingen till allsvenskan, utan börjar i stället prata om hur det var när de gick upp igen två år senare.
– Jag vet att de mötte Malmö i en av de sista matcherna och jag och min bror följde matchen på Viasat. Det var riktigt coolt när de vann den och sedan spelade ut Västerås i sista matchen och bara öste in mål. Det är fina minnen, ler han.

Har du haft någon favoritspelare i Djurgården?
– Jag har alltid gillat Fredrik Bremberg och han spelade faktiskt i Jokerit när jag spelade där. Jag älskade hans skicklighet. han var en speciell spelare. Från fjolårets lag gillade jag verkligen (Marcus) Sörensen. Han är så snabb och skicklig och gillar att spela tufft. En riktigt bra spelare.

Hur följer du laget nu när du bor i Nordamerika?
– I år har det varit svårare att streama matcher eftersom jag bor här borta numera. Men jag försöker alltid att se alla highlights från SHL och kolla vad fansen twittrar om. Det är kul att hänga med. Även om jag spelar själv kan jag vara en rätt galen hockeysupporter själv ibland (skratt).

Det kanske är en långsökt fråga med tanke på att Henrik Borgström är en av Florida Panthers mest aktade talanger och att han av allt att döma tycks ha en framtid i NHL, men jag kan inte låta bli att undra om han någonstans inom sig skulle vilja spela för Djurgården en vacker dag.
– Jag har tänkt på det och det skulle ju vara coolt att göra det en dag, så på sätt och vis är det en dröm. NHL är mitt mål, men jag skulle verkligen vilja spela för Djurgården en vacker dag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga