Rasmus Dahlin och Tomas Montén.
Nyheter

Därför matchades Dahlin så försiktigt: ”Ska inte spela när man försvarar en ledning”

ANNONS

Rasmus Dahlin är svensken på allas läppar i årets JVM-turnering. Men hittills har han matchats väldigt försiktigt av förbundskapten Tomas Montén. Så också i 3–1-segern mot Finland, där han bara spelade drygt sju minuter.
– Han är kanske inte jättedefensiv spelare som ska spela mycket när man försvarar en ledning, säger Montén om Dahlin till hockeysverige.se.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han är spelaren alla vill se och alla pratar om. Men hittills har Rasmus Dahlins speltid i JVM varit sparsmakad. Frölundabacken spelade 8.50 i premiären mot Danmark, 12.17 mot Schweiz för att sedan bara spela 7.02 i nattens 3–1-seger mot Finland.

Dahlin spelade bara två byten i första perioden och blev utvisad för en tripping i det andra. Men det var inte därför Tomas Montén valde att matcha 16-åringen försiktigt.
– Nej, utan känslan var bara att vi inte hamnade i sådana lägen första tio att vi kunde matcha honom. Jag tyckte mest vi hade tek i egen zon och pågående spel, säger Montén.

Dahlin åkte ut ytterligare en gång i den andra perioden efter att ha tacklat en icke puckförande spelare. Montén ville inte kritisera honom för det.
– Han måste spela sitt spel, han måste spela så. Den första utvisningen är sådant som händer. Den andra är kanske lite mer naiv.

Montén menar också att matchutvecklingen gjorde att han inte kände att han ville ha Dahlin på isen lika ofta som han hade hoppats.

TIO RAKA GRUPPSEGRAR – 39 RAKA VINSTER I GRUPPSPELET

– Vi försökte hålla i gång sju backar tills det var tolv minuter kvar, men när det blir tajt på slutet om du ska jaga eller försvara blir det oftast bättre att spela med samma gubbar i varje byte än att mixtra runt det. Han är kanske inte jättedefensiv spelare som ska spela mycket när man försvarar en ledning, säger han.

3–1-segern säkrade gruppvinsten. Juniorkronorna har därmed vunnit sin grupp i tio (!) JVM-turneringar i rad och har dessutom 39 (!!) raka segrar i gruppspelsmatcher. För Montén är sviterna av mindre vikt. Han är mer intresserad av att det här nu innebär att svenskarna får stanna i Montréal.
– Det kan vara en ganska bökig flytt, Montréal till Toronto är ändå en bit, säger han apropå risken som fanns att svenskarna skulle få spela en kvartsfinal i Air Canada Centre i Toronto.
– Sedan trodde vi inte att gruppsegern skulle bli klar redan nu. Någonstans har vi trott att det skulle avgöras mot Tjeckien i sista matchen. Det blev en lite annorlunda grej. Vi är tacksamma för att vi är klara och har vunnit tre raka. Vad de andra lagen har gjort är ingenting vi kan styra över.

Den avslutande gruppspelsmatchen mot Tjeckien på nyårsafton blir i och med nattens resultat betydelselös. Det som blir intressant för Sverige är i stället att se om det är Lettland eller Slovakien som blir deras kvartsfinalmotståndare. Nationerna möts i Toronto under fredagsnatten, svensk tid, och vinnaren där möter Sverige i kvarten den 2 januari.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM