Jonathan Dahlén.
Nyheter

Dahléns nyårsfyrverkeri – hattrick när Sverige slog Tjeckien

Betydelselös match på pappret. Ändå tryckte Juniorkronorna till Tjeckien i den fjärde och avslutande gruppspelsmatchen på JVM. Detta efter att Jonathan Dahlén skjutit hattrick i 5–2-segern.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
Ingen motivation? Det märktes i så fall inte i inledningen av Juniorkronornas avslutande gruppspelsmatch mot Tjeckien. Sverige behövde bara 37 sekunder på sig att göra 1–0 då Rasmus Asplund rakade in 1–0 efter att målvakten Daniel Vladar lämnat retur på Filip Ahls skott.

Efter rivstarten kom den svenska attackviljan av sig och JVM-debuterande målvakten Filip Gustavsson ställdes på en hel del svåra prov. Han visade dock prov på ett lugn och stabilitet. När Sverige sedan fick sitt första powerplay i mitten av perioden var man inte sena att utnyttja det. Alexander Nylander och Rasmus Asplund snygga passningar gav Jonathan Dahlén en enkel uppgift att styra in 2–0.

Innan perioden var över hann Tjeckien dessutom bjuda Sverige på ett självmål fram till 3–0. Lukas Jasek styrde in pucken i egen kasse med skridskon, ett mål som gick till Jens Lööke.

Den andra perioden såg ut att bli mållös, men sent omsider frispelade Fredrik Karlström Jonathan Dahlén som med lite hjälp av den tjeckiske keepern Vladar fick in sitt andra mål i matchen. Vladar räddade Dahléns avslut, men fick inte kontroll på pucken som gled retfullt in i kassen till 4–0.

Dahlén fullbordade sitt hattrick i powerplay tidigt i den tredje perioden. Framspelad av Alexander Nylander tryckte han sig in vid första stolpen från sin position till vänster om målet och petade in pucken mellan benen på Vladar. Målet var hans fjärde i turneringen.

Tjeckien spräckte Filip Gustavssons nolla med knappt sju minuter kvar att spela då David Kase forcerade in en reducering vid ena stolpen. Ytterligare en reducering kom i powerplay genom kaptenen Filip Hronek i powerplay med två och en halv minut kvar att spela.

Sverige spelar kvartsfinal mot förloraren i nattens möte mellan Ryssland och Slovakien i grupp B. Den matchen startar 21.30, svensk tid, på måndag kväll och spelas i Bell Centre i Montréal.

Sverige – Tjeckien 5–2 (3–0, 1–0, 1–2)
Första perioden: 1–0 (00.37) Rasmus Asplund (Filip Ahl, Elias Pettersson), 2–0 (08.56) Jonathan Dahlén (Rasmus Asplund, Alexander Nylander) spel fem mot fyra, 3–0 (16.46) Jens Lööke (Fredrik Karlström, David Bernhardt).
Skott: 10–12.
Andra perioden: 4–0 (17.09) Jonathan Dahlén (Fredrik Karlström).
Skott: 16–10.
Tredje perioden: 5–0 (03.34) Jonathan Dahlén (Alexander Nylander, Oliver Kylington) spel fem mot fyra, 5–1 ( David Kase (Daniel Kurovsky), 5–2 (17.28) Filip Hronek (David Kase, Filip Chlapík) spel fem mot fyra.
Skott: 11–16.
Skott totalt: 37–38.