RÄDDNINGEN. Tommy Salo stoppade Paul Kariyas straff och tog Tre Kronor till OS-guld 1994.
Västerås IK

Sveriges tyngst meriterade målvakt – Old School Hockey Tommy Salo

ANNONS

Han har en meritlista som inte ens Henrik Lundqvist rår på. Tommy Salo är en av svensk ishockeys största målvakter och i dagens Old School Hockey får vi höra honom berätta om sin karriär med sina egna ord.

En av svensk ishockeys mest meriterade målvakter är OS-hjälten från 1994, Tommy Salo. På sin meritlista har han VM-guld, OS-guld, två VM-silver, fyra VM-brons plus att han har fått pris som VM:s bästa målvakt två gånger, kommit med i VM:s All-Star Team fyra gånger, blivit Turner Cup-mästare i IHL två gånger och utsedd till IHL:s mest värdefulla spelare…

Vi stannar upp där och reser till brukshockeyorten Surahammar i Västmanland eftersom det var där Tommy Salo inledde sin hockeykarriär. Just generationen med spelare där Salo kom fram var extremt stark och tittar man i ålderskullarna i och omkring 1971 (Salos födelseår) hittar vi bland andra Daniel Rydmark, Mikael Karlberg, Patrik Ekholm och Johan Hult.
– Killarna du nämner umgicks jag en hel del med under mina uppväxt år. Inte Hult, men de andra. Vi spelade mycket landhockey tillsammans. Daniel Rydmark var den jag umgicks mest med och han spelade med 68-, 69- och 70-laget.

Säsongen 1988/89 ger Surahammars tränare Janne Svanberg dig chansen i A-laget, hur minns du tillbaka på seniordebuten?
– Jag spelade bara en match i Division 1 den säsongen. Jag hade tränat med A-laget en gång i veckan och även varit reserv en del matcher. I sista matchen för säsongen, det var ju klart att vi Surahammar skulle åka ur då, fick jag hoppa in och spela. Vi spelade mot Falun och jag gjorde väl ingen vidare insats.

Du väljer att lämna Surahammar efter den säsongen.
– Det stämmer. Jag flyttade till Västerås för att gå på hockeygymnasiet där. Egentligen var det ”Challes” pappa (Christer Karlberg) som hade flyttat till Västerås och tagit hand om deras J18-lag. Vi hade tidigare haft Christer som tränare hemma i Surahammar och efter säsongen 1988/89 värvade man helt enkelt över mig till Västerås.


Foto: Bildbyrån

SLOG MODOs STJÄRNOR I JUNIORFINALEN

Första säsongen i Västerås tillbringar Tommy Salo i klubbens J20-lag. Tränaren hette Göran B Lundberg och han tog laget till final mot Modo i Junior-SM. Ett Modo som för övrigt tränades av blivande förbundskaptenen Kent Forsberg.
– Finalspelet var uppe i Örnsköldsvik och vi hade ett grymt bra lag. Bland annat var Nicklas Lidström, Patrik Juhlin och Stefan Hellkvist med.
– Finalen ledde vi med 4-1 men tappade till 4-4 så matchen gick till sudden.

Där avgör Patrik Zetterberg till Västerås fördel.
– Jag har inget minne av att det skulle ha varit speciellt tufft för min egen del i just förlängningen, men jag minns glädjen väldigt väl då det var klart. Riktigt roligt och då att just slagit Modo i en final som spelades i Ö-vik var extra speciellt.

Första säsongen i Västerås A-trupp fick du resa en hel del till Köping för spel i Westmannia. Säsongen 1991/92 var du till och med bofast i Köpingslaget. Vad kom den här tiden betyda för din utveckling som målvakt?
– Med facit i hand så var den väldigt bra. Jag låg i lumpen det andra året, men i och med att jag spelade i Westmannia fick jag ändå mycket speltid. Just för stunden var jag väldigt besviken att jag inte fick vara med Västerås i elitserien eftersom jag alltid varit sådan att jag vill spela så högt upp som möjligt.
– Vi hade trots allt ett väldigt bra lag med ”Challe”, Patrik Zetterberg, Henrik Pettersson och så vidare och tar oss också till playoff (utslagna av Team Boro). Även om det var tufft just då så var det här året väldigt bra för just min utveckling.

Var det under Västeråstiden du lärde känna Pär Hellenberg och Jonas Levén som du senare jobbade med i Leksand?
– Jonas lärde jag känna på hockeygymnasiet i Västerås. Han var en jäkla rolig kille och en väldigt duktig målvakt. Jonas är ju ett år äldre en jag och var juniorlandslagsmålvakt dessutom.
– ”Hellas” var andremålvakt i Västerås efter Mats Ytter första året jag fick chansen i A-laget. När jag sedan kom tillbaka efter Westmannia fick ”Hellas” flytta på sig. Jag tog hans plats, men det har aldrig varit några problem mellan oss utan vi har hela tiden varit bra kompisar.


Foto: Bildbyrån

FICK SNABBT CHANSEN I LANDSLAGET

Säsongen 1992/93 etablerar sig Tommy Salo i Elitserien och Västerås. Laget vinner elitserien, men blir utslagna av Djurgården i kvartsfinalen. Salo fick dock sitt stora nationella genombrott och uppmärksammades av förbundskaptenerna Curt Lundmark och Pär Mårts genom att de gav honom chansen i Tre Kronor.
– Den säsongen började väldigt bra och jag fick stå en hel del matcher i elitserien. I slutet av säsongen fick jag chansen i Tre Kronor. Vi spelade mot Norge i Oslo och vann med 5-0 (Markus Näslund 2 mål, Håkan Åhlund, Kenneth Kennholt och Fredrik Nilsson ett mål var).
– Jag har hela tiden strävat efter att ta ett steg uppåt i min utveckling så att jag fick chansen i Tre Kronor så pass tidigt ser jag bara som positivt. Att just få dra på sig landslagströjan har varit en stor dröm och även om det var ett stort steg tyckte jag bara att det var väldigt roligt att vara med.

Förbundskaptenerna Curt Lundmark och Pär Mårts har alltid haft ett gott öga till dig.
– Ja, jag har fått många chanser i Tre Kronor av Curre och Pelle. Det har alltid fungerat bra mellan oss och vi lärde känna varandra väldigt bra.

Hur upplevde du OS i Lillehammer säsongen därpå?
– Det var en resa i sig kan man väl säga. Jag hade spelat i Vikingarna (B-landslaget) en del matcher den säsongen och funderade inte mycket på att jag skulle få chansen att spela OS.
– Väl i OS följde jag första matchen från läktaren och trodde väl att jag skulle se resten av matcherna därifrån också. Andra matchen var jag reserv och inför tredje matchen, mot Frankrike, kom Mårts in på mitt rum och sa att jag skulle stå.
– Tanken var hela tiden att Håkan Algotsson skulle vara första målvakt i turneringen. Nu åkte han hem till Göteborg eftersom hans fru skulle föda. Då fick jag chansen i stället och Micke Sundlöv kom tillbaka och var andra målvakt resten av turneringen.

Tre Kronor går till final mot Kanada och vinner till slut efter både förlängning och straffar med 3-2. Hinner man som målvakt bli nervös i dom här ögonblicken?
– Det blir man helt klart. I första hand var jag väldigt nervös under själva förlängningen. När väl straffarna drog igång försvann nervositeten.

Var det tungt att få hela laget över sig?
– Då fick jag panik, skrattar Salo.

När hörde New York Islanders av sig och sa att det var dags för Tommy Salo att resa över till NHL?
– Under hela säsongen 1993/94 pågick väl diskussionen med Islanders om vilket sorts kontrakt jag skulle få. När OS och även senare VM spelades visste jag att efter säsongen skulle jag åka över.
– Steget över dit var ganska stort faktiskt och jag var inte riktigt mogen för spel i NHL. Nu var det lockoutår i NHL så jag fick börja i farmarlaget Denver Grizzlies innan jag kom upp och spelade i NHL vilket jag tror var bra.


Foto: Getty Images

DELADE MÅLVAKTSPOSTEN MED SÖDERSTRÖM I NHL

Även Tommy Söderström fanns där under några av dina säsonger i New York Islanders vilket var unikt eftersom det aldrig tidigare varit något NHL-lag som haft en första och andramålvakt från Sverige.
– Vi umgicks ganska mycket jag och Tommy. Det gick så långt att tränaren sa åt oss att splittra på oss.
– I början var det Tommy och jag som delade på målvaktsjobbet i Islanders. Fast det gick inte speciellt bra för laget så jag skickades ner till farmarlaget igen. Tredje säsongen blev det tvärtom. Jag var i Islanders och Tommy i farmarlaget.

Du gjorde fyra och en halv säsong i New York Islanders, hur märktes traditionerna med fyra Stanley Cuptitlar i organisationen?
– Jag fick en väldigt bra kontakt med Butch Goring som var tränare i farmarlaget och dessutom med Al Arbour. Både var ju med under Islanders storhetstid på 1980-talet. Två väldigt bra personligheter.
– Annars märktes det inte speciellt mycket. Islanders var inte på topp under mina år i organisationen och vi gick inte heller till slutspel någon av säsongerna.

Hur fick du beskedet att New York Islanders värvat Felix Potvin och att du då skulle flytta till Edmonton Oilers?
– Jag hade på känn att jag skulle trejdas innan deadline den säsongen. Därför packade jag extra mycket kläder när vi skulle åka till Vancouver och spela match kvällen innan deadline. Mycket riktigt fick jag beskedet där att jag var såld till Edmonton så det var bara för min del att resa vidare från Vancouver till Edmonton i stället.

Går det att beskriva hockeyintresset i Edmonton?
– Det var helt sjukt! Hela Kanada är för den delen galet i hockey. Det var hockey 24 timmar om dygnet vilket passade mig väldigt bra.

Tommy Söderström hade inte samma intresse för hockey har jag förstått?
– Nej det kan man inte säga direkt, skrattar Salo och fortsätter:
– Det går uppriktigt sagt inte att jämföra oss båda då det gäller intresset för hockey. Tommy var ju helt ointresserad av att se på hockey och följa vad som händer i olika ligor och matcher, men jag har alltid varit väldigt intresserad av allt som handlar om hockey.


Foto: Bildbyrån

KONKURRERADE UT STJÄRNAN DIREKT

Redan första säsongen i Edmonton Oilers konkurrerar Tommy Salo ut stjärnmålvakt Bill Ranford.
– Jag fick förtroende direkt i Edmonton och det var nog här jag hade mina bästa år som målvakt. Under fyra år i rad fick jag priset som Edmontons MVP. Ett pris som fansen i Edmonton röstade fram. Det säger en del om hur det gick för mig där. Bill Ranford var på väg ner i sin karriär när jag kom till klubben, men vi fungerade okej ihop även om jag tog över som förstamålvakt.
– Vi gick till slutspel nästa varje år jag var i Edmonton, men varje år föll vi mot Dallas.

Varför lyckades ni inte slå just Dallas?
– Det var alltid tajta matcher, men det verkade inte spela någon roll om jag tog eller släppte in puckarna. Vi förlorade i alla fall.
– Jag tror anledningen till att vi inte gick längre i slutspelet var att vi hade lite för många unga spelare i laget. Vi var för orutinerade helt enkelt.

I mitten av säsongen 2003/04 lämnar Tommy Salo Edmonton Oilers för spel hos Colorado Avalanche.
– Det var deras General Manager som ringde och sa att jag skulle komma till Colorado och ta hand om Peter (Forsberg).
– Det var helt okej i Colorado, men jag önskar att jag fått spela lite mer. Jag tycker inte att deras förstamålvakt (David Aebischer) var speciellt märkvärdig. Nu var han förstamålvakt och jag andramålvakt. Det var bara att acceptera att det var bestämt så redan innan jag kom till Colorado.

Varför valde du Modo när du återvände till Sverige efter den säsongen?
– Det var Peter Forsberg som övertygade mig om att jag skulle spela där. Peters pappa Kent var tränare och vi hade ett ruskigt bra lag med Peter, Mattias Timander, Mattias Weinhandl, Markus Näslund, bröderna Sedin, Per Svartvadet, Hasse Jonsson, Andreas Salomonsson och så vidare.
– Plumpen var ju att vi inte tog oss längre i slutspelet. Annars trivdes jag väldigt bra både i Modo och i Örnsköldsvik.

Efter säsongen bestämde du dig för att sluta.
– Stämmer. Jag skulle flytta till Göteborg och då ringde Frölunda och frågade om jag inte kunde tänka mig att spela där en eller ett par säsonger.
– Frölunda hade vunnit SM-guld året innan och jag skulle komma in och ta över Henrik Lundqvists plats i laget. Vi gick till final även den säsongen och finalserien mot Färjestad. Tyvärr lyckades vi inte försvara guldet.

Hur upplevde du Göteborg som hockeystad?
– Fantastisk. Det är speciellt att spela i Frölunda och på Scandinavium. Jag trivdes fantastiskt bra under mina säsonger där nere.


Foto: Bildbyrån

HÖLL NOLLAN I TVÅ RAKA FINALMATCHER

Vid VM 1998 får Tommy Salo uppleva sitt första VM-guld.
– Det är alltid svårt att säga vilket guld eller mästerskap som var roligast att få vara med om att vinna. Guldet 1998 var speciellt eftersom vi vann mot Finland med 1-0 och 0-0. Alltså höll jag nollan i båda finalmatcherna.
– Om det var min bästa insats i ett VM eller OS vet jag inte heller. Jag har spelat väldigt många internationella turneringar och det är svårt att säga när mitt spel fungerade som bäst.

Det kanske är på sin plats att sammanfatta Tommy Salos alla turneringar med Tre Kronor. OS 1994, VM 1994, World Cup 1996, VM 1997, OS 1998, VM 1998, VM 1999, VM 2000, VM 2001, OS 2002, VM 2002, VM 2003 och World Cup 2003. Vi kan väl lägga till JVM 1991.
– För mig har det aldrig varit ett problem att åka direkt från NHL till ett VM eller OS. Däremot skulle jag inte resa till en turnering om jag inte var sugen på att vara med.
– Varje gång jag har tackat ja till spel i Tre Kronor har jag känt mig både spelsugen och bra förberedd. Att spela i Tre Kronor har jag alltid sett som en stor ära.

Vad hände med Tre Kronor vid OS 2002 då ni förlorade mot Vitryssland?
– Matchtiden var inte den bästa. Än hur vi försökte ställa om oss till att spela en match klockan elva på förmiddagen så fungerade det inte. Vi verkade inte vakna och även om vi hade det mesta av spelet så satte vi inte dit puckarna.
– Egentligen går inte förlusten att skylla på något annat än att det var en för dålig prestation av oss.

Hur upplevde du den här fladderpucken som ramlade in över din axel?
– Jag såg pucken först, men tappade den i blicken för en stund. Tanken var att jag bara skulle stå och få pucken men, äh det gick inget vidare. För dåligt som sagt var, avslutar Tommy Salo som numera bor i Västerås efter att han klivit av jobbet som sportchef i Leksand. Ett Leksand som han tog tillbaka till elitserien säsongen 2012/13.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan