• Publicerat 2 januari, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
UTOMHUSHJÄLTEN. Auston Matthews levde upp till sin stjärnstatus och avgjorde utomhusmatchen mot Detroit.Foto: Dan Hamilton-USA TODAY Sports

Bara ett mål på två perioder. Sedan fullständigt exploderade utomhusmötet mellan Toronto Maple Leafs och Detroit Red Wings i den tredje. Leafs tappade 4–1 till 4–4 efter att Red Wings kvitterat i sista sekunden. Då klev Auston Matthews fram och gav tillställningen ett sagoslut i förlängningen.
– Jag tror inte att någon i vårt omklädningsrum är överraskad över vad han gör. Vi vet hur bra och talangfull han är, säger lagkamraten Morgan Rielly om Matthews mäktiga framfart i NHL just nu.

NHL:s utomhusmatcher kan ofta vara ganska slätstrukna affärer till ett resultat av väderomständigheterna. Men när Toronto Maple Leafs och Detroit Red Wings drabbade samman i NHL Centennial Classic på Exhibition Stadium i Toronto på nyårsdagen fick publiken underhållning.

Efter att red Wings tagit ledningen genom Anthony Mantha i den andra perioden hände det mesta och lite till i tredje perioden. Där sköt nämligen Toronto Maple Leafs fyra obesvarade mål och tycktes gå mot en jordskredsseger till hemmapublikens stora förtjusning. Men efter Auston Matthews 4–1-mål drygt tolv minuter in i perioden visade det unga Leafs ännu en gång prov på sin oförmåga att stänga matcher.

Anförda av Henrik Zetterberg stormade gästerna tillbaka in i matchen. Efter att Jonathan Ericsson skjutit 4–2 med sitt första NHL-mål för säsongen spelade ”Zäta” fram till målen som tog Red Wings till oavgjort efter full tid. Dylan Larkin gjorde 4–3 med 1.46 kvar att spela och med bara 1,1 sekund kvar på klockan blev Mantha tvåmålsskytt när han tryckte in kvitteringen efter att Zetterberg styrt fram pucken till honom med skridskon. Det var den svenske kaptenens tredje assist i matchen.

Men det här var trots det varken Manthas eller Zetterbergs nyårsdag. Den tillhörde nämligen Auston Matthews. Sommarens draftetta klev i förlängningen fram och ordnade två poäng och hemmafirande åt Leafs genom att peta in sitt 20:e mål för säsongen bakom Jared Coreau i Red Wings kasse. 19-åringen passerade därmed Patrik Laine i nykomlingarnas målliga och är tillsammans med Los Angeles Jeff Carter delad tvåa i hela NHL, sex mål bakom Sidney Crosby.

Matthews har tio mål på sina tolv senaste matcher och ligger totalt på 32 poäng (20+12) på 36 matcher. En pinne mer än Laine i toppen av rookieracet.
– Jag har spelat med honom (Matthews) sedan World Cup och visste vad som skulle hände. Jag tror inte att någon i vårt omklädningsrum är överraskad över vad han gör. Vi vet hur bra och talangfull han är. Varje dag verkar det som att han överraskar folk med sitt spel och det kommer han att fortsätta att göra, säger backen Morgan Rielly till Sportsnet om den nytända NHL-stjärnan.

I Toronto hade William Nylander en assist på Leo Komarovs 1–1-mål. I Detroit fortsätter Gustav Nyquist att ha en tung säsong. På söndagen lämnade han isen mållös för 17:e matchen i rad och har hittills bara mäktat med fyra mål på 37 matcher.

Toronto – Detroit 5–4 (0–0, 0–1, 4–3, 1–0)
Toronto: Auston Matthews 2 (20), Leo Komarov (6) (William Nylander), Mitch Marner (9), Connor Brown (7).
Detroit: Anthony Mantha 2 (9) (Henrik Zetterberg 2), Jonathan Ericsson (1), Dylan Larkin (11) (Zetterberg).