• Publicerat 5 januari, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
AMERIKANSKT JUBEL. USA:s spelare jublar efter Troy Terrys avgörande – men då hade Ryssland redan hunnit jubla en gång.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

USA missade sin tredje straff – och det ryska båset exploderade av glädje. Men semifinalen var inte över där. Inför den här säsongen ändrade IIHF nämligen reglerna för straffläggningen, något amerikanerna hade koll på.
– Vi visste vad som gällde, men ryssarna firade lite för tidigt, säger amerikanske backen Charlie MacAvoy till hockeysverige.se efter att ha gått segrande ur straffdramat.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
20 maj i fjol meddelade Internationella ishockeyförbundet att man förändrar straffreglerna i internationella turneringar. Under nattens JVM-semifinal mellan USA och Ryssland sattes de på prov.

3–3 efter full tid och förlängning gjorde att den dramatiska semifinalen fick avgöras på straffar. Denis Gurianov, som hade skjutit två mål för ryssarna i matchen, satte sin straff i den första rundan efter att Colin White blivit stoppad av Ilja Samsonov. Därefter räddade målvakterna de fyra följande straffarna. När Joseph Anderson stoppades av Samsonov vid den tredje straffen utbröt ett jubel i det ryska båset och backen Michail Sidorov hoppade till och med in på isen för att gratulera sin målvakt. Lite för tidigt skulle det visa sig.

De nya reglerna säger nämligen att straffläggningen ska avgöras på tre straffrundor under gruppspelet och fem under slutspelet. Förvirringen förvärrades av en del oklarheter på IIHF:s webbsida och ilskan gick varm på sociala medier tills det framkom hur reglerna numera ser ut.
– Jobbigt för ryssarna, de trodde att de hade vunnit men det hade de inte, säger USA:s back Charlie MacAvoy till hockeysverige.se med ett brett leende.
– Vi visste att det var fem straffar som gällde och de trodde väl att det var tre så de firade lite för tidigt. De önskar nog att det var tre just nu.

USA hade spelet under större delen av finalen och hade chansen att sätta kniven i ryssarna i den tredje perioden när Clayton Keller tilldelades en straff och fick chansen att göra 4–2. Samsonov räddade dock och mindre än en minut senare kvitterade Gurianov till 3–3 med sitt andra mål i matchen.
– Det är aldrig enkelt att tappa ledningen som vi gjorde där, men det säger en hel del om vilken grupp vi har. Vi lyckades hitta fokus och styra spelet i slutet och skapade många fler chanser i förlängningen. Vi ger oss aldrig, vi bevisade i kväll att vi är en grupp som har mycket karaktär, säger MacAvoy.

Sverige eller Kanada i finalen?
– Är det en fråga om preferens? Vi kommer att förbereda oss för morgondagens match på samma sätt oavsett vilka vi möter. Ändå från starten av turneringen har vi förstått att det handlar mer om oss själva än vilka vi möter. Om vi spelar som vi ska tror jag att vi kommer att bli nöjda med resultatet.

Nu skrivs ny historia – se framtidens stjärnor på C More