• Publicerat 6 januari, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
"TROY OSHIE". Troy Terry sätter dit straffmålet som ger USA sitt fjärde JVM-guld.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Tre straffmål som sänkte Ryssland i semifinalen – ytterligare ett som gav JVM-guld i finalen mot Kanada. Troy Terry – eller ”Troy Oshie” som han numera kallas – blev JVM:s stora hjälte för USA i Montréal i natt.
– Jag är definitivt ingen hjälte. Jag hade turen som fick göra målen, men alla i det här laget bidrog och det är därför det här är så fantastiskt, säger Terry efter 5–4-segern.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var en hockeymatch som hade det mest man kan begära när det gäller underhållningsvärde. USA och Kanada bjöd på en ny klassisk JVM-final som fick publiken i Bell Centre att kastas mellan hopp och förtvivlan om vart annat.

Kanada såg ut att ha dödat tillställningen när mål av Nicolas Roy och Mathieu Joseph förde upp hemmanationen till en 4–2-ledning tidigt i den tredje perioden. Men USA tänkte inte åka hem utan en kamp. Efter att ha vänt 0–2 till 2–2 gjorde man sin andra upphämtning i matchen är Kieffer Bellows satte 3–4 med sitt andra mål i matchen och Colin White fixade kvitteringen med en styrning bara några minuter senare.

Matchen hamnade i en förlängning där både lagen hade ypperliga möjligheter att avgöra med flera puckar som dansade i målgården. Den här finalen skulle dock komma att avgöras först efter en straffläggning. Och där säkrade Troy Terry sin position i JVM-historien.

19-åringen från Denver, som draftades i femte rundan av Anaheim 2015, hade ett drygt dygn tidigare svarat för en magisk straffuppvisning när han med tre straffmål – alla mellan benen på Ilja Samsonov – sköt USA till final. Det gav honom snabbt smeknamnet ”Troy Oshie”, en referens till NHL-spelaren T.J. Oshie som gjorde flera läckra amerikanska mål i OS-matchen mot Ryssland i Sotji 2014.

”JAG ÄR DEFINITIVT INGEN HJÄLTE”

Den här gången räckte det med ett straffmål för ”Oshie”. Och återigen var det en lucka mellan benen han utnyttjade. Terrys mål på Carter Hart i den fjärde straffrundan blev det enda och när målvakten Tyler Parsons stoppade Nicolas Roys straff i den femte rundan var guldet säkrat.
– Vanligtvis brukar jag inte komma ihåg mina straffar, men jag hade väl lite mer lugn i mig i dag. Jag såg att det fanns en liten lucka mellan benen, att han inte hade klubban och benskydden i linje, så jag hoppades på det bästa och satte dit den, berättar Troy Terry om målet.
– Innan straffläggningen hade jag tänkt göra något annorlunda än att skjuta mellan benen, men när jag kom in mot målvakten tog instinkten över och jag gjorde det ändå.

På sociala medier hyllades Terry som en stor amerikansk hjälte av flera framstående amerikanska hockeyspelare. Det var emellertid en titel han inte ville veta av själv.
– Det är fantastiskt, men jag är definitivt ingen hjälte. Jag hade turen som fick göra målen, men alla i det här laget bidrog och det är därför det här är så fantastiskt. Alla spelare hade del i det här guldet, säger han och förklarar att strafflyckan mot ryssarna gav honom styrkan att sätta sin straff även mot Kanada.
– Att jag lyckades så bra i går hjälpte verkligen. Jag visste att jag kunde klara det här och lyckades utföra det.

USA:s JVM-guld är det första sedan 2013, då man slog Sverige i finalen i ryska Ufa. Totalt har USA vunnit fyra guld i JVM-sammanhang, 2004, 2010, 2013 och nu 2017.

USA – Kanada 5–4 (0–2, 2–0, 2–2, 0–0, 1–0)
Första perioden: 0–1 (04.58) Thomas Chabot (Mathew Barzal, Mathieu Joseph), 0–2 (09.02) Jeremy Lauzon (Mitchell Stephens).
Skott: 6–10.
Andra perioden: 1–2 (03.04) Charlie McAvoy (Jordan Greenway, Adam Fox), 2–2 (09.30) Kieffer Bellows (Adam Fox, Tage Thompson) spel fem mot fyra.
Skott: 13–11.
Tredje perioden: 2–3 (01.52) Nicolas Roy (Jake Bean, Tyson Jost) spel fem mot fyra, 2–4 (04.05) Mathieu Joseph (Mike McLeod, Thomas Chabot), 3–4 (04.44) Kieffer Bellows (Charlie McAvoy), 4–4 (07.07) Colin White (Adam Fox, Clayton Keller).
Skott: 9–10.
Fjärde perioden:
Skott: 7–17.
Avgörande straff: 5–4 Troy Terry.
Skott, totalt: 36–50.

Nu skrivs ny historia – se framtidens stjärnor på C More