• Publicerat 6 januari, 2017
  • Skrivet av Anton Edman
  • 0 Kommentarer
Joel Eriksson Ek.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Juniorkronorna föll snöpligt på övertid mot Ryssland i bronsmatchen. För Joel Eriksson Ek var det här sista chansen i JVM. En fjärdeplats var inte vad Sveriges lagkapten hade tänkt sig.
– Jag tyckte vi hade en bra känsla i gruppen och det kändes bra. Det gick inte vägen, det studsade emot lite och i dag lyckades vi inte knipa det sista, säger Eriksson Ek till hockeysverige.se.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERRIGE.SE)
Förlusten i bronsmatchen var extra bitter eftersom det var Sverige som förde matchen och skapade de bästa målchanserna. Detta trots att man hade fyra timmar mindre på sig att slicka såren efter semifinalförlusten, jämfört med motståndaren Ryssland.

Joel Eriksson Ek medger att det var tufft att ladda om.
– Du går från hopp till att inte riktigt veta var du ska ta vägen. Det är så hockey är. Det är de som bestämmer sig mest som brukar vinna sådana här matcher.

Rysslands avgörande mål kom blott 33 sekunder in på övertiden. Läget uppstod efter en olycklig situation där det såg ut som att Alexander Nylander och Rasmus Dahlin missförstod varandra.
– Vi förlorar som ett lag och vi vinner som ett lag. De har hjälpt oss att vinna många matcher innan så det är som jag sa, vi förlorar som ett lag, säger Eriksson Ek om det snöpliga avgörandet.

Vad var det första du tänkte när pucken gick in i förlängningen?
– Det blir bara tomt, suckar Eriksson Ek.

SISTA FRAMTRÄNDANDET I JVM: ”SVÅRT ATT VARA NÖJD”

Joel Eriksson Ek är född 1997 och det betyder att 19-åringen har gjort sitt sista framträdande i JVM-sammanhang. Färjestad-spelaren har imponerat på många i turneringen, men han har själv svårt att vara nöjd med tanke på slutresultatet.
– Det är svårt att vara nöjd när man slutar fyra. Det är en lagsport och om du slutar fyra är det ganska svårt att vara nöjd.

En som var betydligt mer nöjd över Sveriges lagkapten är förbundskaptenen Tomas Montén.
– Jag tycker han är en av de absolut bästa forwardsen i hela turneringen. Han spelar mycket, han vinner tekningar, kan spela i penalty kill och han spelar offensivt. Han är nog ganska sliten också tror jag men han gnäller aldrig utan bara spelar och kör.

För Eriksson Ek väntar nu vardag och spel med sitt Färjestad i SHL. 19-åringen är tillsvidare utlånad från Minnesota i NHL.
– Ja, det ska bli kul. Det är mycket sjukdomar nu så förhoppningsvis kan vi få igång allt och få lite vinster igen.

”FÄRJESTAD SKA NJUTA AV HONOM”

Tomas Montén tycker att Färjestad och deras fans ska ta till vara på Eriksson Eks närvaro lite extra framöver.
– Färjestad ska njuta av honom de månaderna som är kvar för han kommer inte tillbaka sen, säger Monten och drar efter andan innan han fortsätter:
– Nej, garanterat inte alltså. Jag tycker han är helt fantastisk, man skulle ha haft några fler.

Efter att USA besegrat Kanada i finalen offentliggjordes även turneringens All-Star Team. Enda svensk att ta plats blev Alexander Nylander. Nylander delade vinsten i poängligan med ryssen Kirill Kaprizov. Frågar man Monten skulle det ha varit en till svenska spelare med. För honom är Joel Eriksson Ek given i laget.
– Ja, lätt! Lätt! Han kanske inte har gjort mest poäng om man tittar så. Men titta vad han gör på isen hela tiden. Nej, jag har svårt och se att det är någon som är bättre, eller mer nyttig i alla fall.

Årets upplaga av junior-VM i Montreal och Toronto är nu över. Nästa turnering, år 2018 spelas i Buffalo. En ny chans för Tomas Montén att gräva guld, den gången i USA.

Nu skrivs ny historia – se framtidens stjärnor på C More