Foto: Bildbyrån

Imorgon drar juniorernas Superelit topp 10 igång efter julledigheten. Som namnet antyder är tio lag kvalificerade, fem vardera från respektive grundserie av norra och södra Superelit.
Hockeysverige har gett sig på den digra uppgiften att ranka de tio bästa spelarna i topp tio baserat på vad de presterade i grundserien. Kravet för att få vara med i diskussionen är att man deltagit i två tredjedelar av grundseriens matcher för sitt lag, det vill säga minst 18, vilket diskvalificerar en hel del potenta namn såsom exempelvis Frölundas Rasmus Dahlin och Leksands Rickard Hugg.

10. William Romfors (fw), HV71
Centern hade en formidabel höst med en poängproduktion som stannade på 30 poäng till slut. Han gjorde fyra matchavgörande mål och hade +18 i den statistiken, vilket han vann plus/minus-ligan på i hela den södra serien.

9. Jonathan Frykholm (mv), Örebro
Vann målvaktsligan i syd gällande både räddningsprocent och insläppta mål per match. 19 matcher mellan stolparna har det blivit och han vann tolv av dessa för sitt Örebro som till slut kom på en fjärde plats i den jämna södra tabellen.

8. Sebastian Björnstad (b), Leksand
Lagkapten i Leksand och har fått testa på SHL-livet under åtta matcher i höst. Spelar i första backpar i J20 och landade in på +19 i den statistiken på sina 22 matcher innan jul. Gjort fem mål, varav tre varit matchavgörande. Inte rädd för att kliva fram alltså.

7. Oliver Nordberg (fw), Brynäs
Av 18-åringens åtta mål innan jul var fyra matchavgörande. Kom fyra i den norra seriens poängliga med 28 poäng, han vann plus/minus-ligan och den egne produkten går mot ett genombrott i juniorsammanhang. Kan han följa upp sin fina höst ska vi nog inte bli allt för överraskade om han återkommer i landslagsdiskussionen, fyra pojklandskamper finns på meritlistan sedan tidigare.

6. Victor Brattström (mv), Timrå
Var en starkt bidragande orsak till att hans lag vann den norra serien. Fick hela 703 skott mot sig på de 21 matcher han spelade och kom undan med en finfin räddningsprocent på 93,17. Lämnade moderklubben Frölunda i somras för att flytta norrut och hittills kan man ju inte säga att han gjorde fel i det beslutet.

5. Emil Bemström (fw), Leksand
20 mål på 24 matcher blev det innan jul för 17-åringen som är från en riktig hockeyfamilj. Eller vad sägs om pappa, Jörgen Bemström, som har över 500 matcher bakom sig i SHL med Södertälje, Luleå och Modo innan skridskorna lades på hyllan 2009. Eller farbror Srefan Bemström med nästan lika många matcher i Södertälje och Leksand. Har dessutom en bror och kusin som spelar juniorhockey i Södertälje.
Emil Bemström har fått testa på SHL-hockey redan den här säsongen med fem matcher och i U18-landslaget är han bofast. Det vankas U18-VM framåt vårkanten för den draftaktuelle forwarden.

161022 Leksands Emil Bemstršm i ishockeymatchen i SHL mellan Leksand och Ršgle den 22 oktober 2016 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRN / COP 173

Leksands Emil Bemstršm  Foto: Daniel Eriksson / Bildbyrån

4. Rasmus T Andersson (fw), HV71
Med 32 poäng på 24 matcher vann han poängligan i söder under hösten. Har redan hunnit med att visa upp sig i SHL där han står noterad för fem matcher. Fanns dessutom med i det danska lag som gjorde succé i JVM, men som till slut fick ge sig mot Ryssland i kvartsfinalen. Är ett bevis på att det lönar sig att skjuta: 99 skott på mål resulterade i att 15 letade sig in. I och med den mördande konkurrensen på forwardssidan i HV71 lär det nog bli J20-spel i vår för 19-åringen.

3. Lucas Bylin (b), Leksand
Vann poängligan för backar i hela Superelit innan serierna nu har delats upp och han avslutade med imponerande +19 i plus/minus-statistiken. Vad som är än mer imponerande är att 17 av hans totalt 25 poäng kom i spelformen powerplay. Drar på sig få utvisningar och är relativt småväxt. Är det sista måhända anledningen till att 18-åringen ännu inte testats i SHL av ”Perra” Johnsson?

2. Erik Brännström (b), HV71
Den 17-årige supertalangen hann med att SHL-debutera redan förra säsongen och har i år fått något att ett minigenombrott i högsta serien där han spelat ett stabilt och tryggt backspel. Han har också spelat J20-hockey frekvent under hösten. Det har han gjort på ett bra sätt och skrapat ihop imponerande 21 poäng hittills på 18 matcher. Fyra av dessa poäng har faktiskt kommit till i boxplay. Skulle kunna spela SHL-hockey regelbundet, men både han själv och HV71 vill skynda långsamt och därför lär vi med största sannolikhet få se backen varva spel i A-laget med spel i J20 under våren. Finns högt upp på NHL-scouternas listor inför sommarens draft där han spås gå tidigt. Missade JVM i Kanada med en hårsmån, men till vårens U18-VM lär han garanterat komma med om inte skador sätter stopp.

bb161018bb494

Erik Brännström. Foto: Bildbyrån

1. Einar Emanuelsson (fw), Luleå
Blev poängkung för hela Superelits grundserie med 38 poäng på 23 matcher. 17 av poängen var mål och av dessa var sex stycken matchavgörande.
19-åringen spelade TV-pucken två år i rad och öste in poäng där. Vann Sven Tumbas stipendium som turneringens bäste forward 2012 och var starkt bidragande till Norrbottens bronsmedalj det året. Hade en tung fjolårssäsong som spolierades på grund av en axelskada. Men nu är han tillbaka på allvar igen och säsongen har gått så bra för den Kirunafostrade forwarden att det känns högst troligt att vi faktiskt inte kommer få se honom i Topp 10. Han har redan hunnit med tolv matcher för Luleås a-lag och kan anses vara ordinarie där. Men helt omöjligt är det inte att han kliver ner för några matcher om läge dyker upp.

161203 LuleŒs Einar Emanuelsson under ishockeymatchen i SHL mellan LuleŒ och Fršlunda den 3 december 2016 i LuleŒ. Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRN / Cop 116

Einar Emanuelsson. Foto: Peter Skaugvold / Bildbyrån