Sofia ReidebornFoto: Ronnie Rönnkvist

Ikväll går Sverige in till sin tredje match i U18-VM för damer. Efter två inledande förluster mot Kanada och USA väntar nu Ryssland på andra sidan. En match som målvakten Sofia Reideborn tror de har stor chans att vinna om de gör det som krävs.

Sverige har inlett Junior-VM med två ganska väntade förluster. Inledningsvis förlorade svenskorna mot Kanada med 1-5 och efter det mot USA med 0-4. Nu väntar tredje matchen i grupp A där Ryssland står för motståndet. En match som framförallt gäller vilken motståndare Sverige får i sin kvartsfinal.
– Vi börjar starkt i båda förstaperioderna, men tappar nästan allt vårt spel i dom båda andra perioderna. Det är också då vi släpper in mål. Sedan kommer vi tillbaka bra i tredje perioderna, säger målvakten Sofia Reideborn till hockeysverige.se på telefon från tjeckiska Zlin och fortsätter:
– Personligen tycker jag att vi lägger alldeles för lite puckar på mål. Vi måste få mer tryck på deras kassar om vi ska vinna dom här matcherna.

MYCKET SKOTT MOT USA

Reideborn vaktade inte kassen mot Kanada utan det gjorde Anna Amholt från Luleå, men hon stod matchen mot USA där hon får 61 skott emot sig och utsågs till matchens lirare.
– Det var mycket skott i den matchen. Jag upplevde att vi i första och tredje perioden höll USA:s tjejer mycket på utsidan. Dom kom inte in på mig, men offensivt tycker jag att vi är lite för svaga. Vi har mycket skott utifrån och kommer inte riktigt in på kassen.
– Jag tror att vi kommer in två eller tre gånger riktigt bra och skapar bra målchanser. Vi är lite för svaga i det offensiva spelet för att vi ska ta USA och Kanada. Försvarsspelet, när vi spelar som vi ska, är jättebra. Vi täcker skott, jobbar för varandra och så vidare, men det offensiva spelet måste bli lite bättre.

Din match mot USA påminner lite vad du ibland kan utsättas för i SDE Hockey, alltså få mycket skott emot dig, hur upplevde du den?
– Det är precis som hemma, säger Sofia Reideborn med ett lätt skratt och fortsätter: Det var riktigt svettigt men det var också väldigt roligt att spela. Det är otroligt kul att få så mycket skott på sig men, som sagt var, det blir lite svettigt.
– USA lade mycket puckar på mål och försöker trycka in returer. Samtidigt boxade vi ut väldigt bra i första och tredje perioden.

Har du haft nytta av att stått i SDE Hockey nu då du ni möter lag som exempelvis USA?
– Ja, absolut. Jag tror att det är en otrolig fördel just nu.

BRA STÄMNING I GRUPPEN

Sverige har åkt på två ganska stora förluster siffermässigt så här långt i turneringen, men Sofia Reideborn upplever att hennes lagkamrater fortfarande är lika starka mentalt som inför turneringen.
– Vi är en väldigt tajt grupp och man känner knappt att vi har förlorat två raka matcher. Vi tränar på samtidigt som vi är en jäkligt positiv grupp som har kul tillsammans.
– Vi visste när vi kom hit att USA och Kanada är fruktansvärt bra. Vi måste ha en väldigt bra dag på jobbet för att vi ska kunna vinna dom matcherna. När vi har förlorat mot dom så är det verkligen bara att släppa den matchen gå vidare.
– Nu måste vi ta Rysslandsmatchen. Det är en match om vi spelar som vi ska så har vi dom. Det finns ingen anledning att gå och gräma sig över våra två första matcher för det är också många bra saker som vi gjort i dom, vilket vi tar med oss.

Ryssland inledde turneringen med att förlora mot USA med 6-1. I andra matchen blev det förlust mot Kanada med 4-2, en match där faktiskt ryskorna ledde med 2-1 i mitten av andra perioden.
– Ryssland vill vända spelet snabbt, går mycket på kontringar och lägger ofta långa passningar över mittzonen. Sedan har dom inte speciellt skickliga backar så dom ska vi sätta extra mycket press på. Vi är ett starkt lag så utnyttjar vi bara våra styrkor är det inget snack om vilka som kommer att ta den matchen.

Är nyckeln till en vinst att ni ska sätta en hög press på Ryssland?
– Ja, absolut. Vi ska sätta mycket press på Ryssland.

Finns det en oro i laget för själva spelet med tanke på era två inledande förluster eller känner ni er trygga med det spel som Ylva Lindberg och Madeleine Östling har satt upp?
– Eftersom vi har gått igenom det här grundspelet sedan regionscamperna i Hallsberg och Härnösand i september så tycker jag att det sitter ganska bra. Vi vet vilket spel vi ska köra på så det känns väldigt, väldigt tryggt. Jag tror inte att det finns någon i laget som tvivlar på det spelet.
– Samtidigt tror jag inte heller att någon känner en press på att det här är en match som vi bara måste vinna. Det är bara att gå in och göra som vi gjort tidigare. Alla tror på oss och på spelet så det är ingen fara.

Vem avgör matchen mot Ryssland?
– Nu vet inte jag vem av oss som står, men jag säger att det blir målvakten i vårt lag blir den som avgör.