Christopher LiljewallFoto: Ronnie Rönnkvist

Skadorna har avlös varandra och poängen har uteblivit. Ändå vill inte Rögles lagkapten Christopher Liljewall skylla jumboplatsen på manfallet. Han tror också att hans lag reder upp det tillslut och undviker kvalspel.

Rögle har haft en tung säsong och ligger nu sist i SHL. Skadorna i laget har nästintill duggat lika tätt som dom uteblivna poängen. I dagsläget har Ängelholmslaget sju poäng upp till säker mark och det så kallade kvalspöket närmar sig sakta. Rögle har på pappret ett ganska starkt lag men frågan är om man gör det lite för enkelt för sig man säger att alla skador som laget haft under säsongen är anledningen till att laget ligger sist i SHL.
— Ja, det tycker jag absolut att man gör, men självklart påverkar det, säger Rögles lagkapten Christopher Liljewall till hockeysverige.se och fortsätter:
— Några av våra bästa anfallare och målskyttar är skadade så man ljuger om man säger att det inte påverkar laget alls. Däremot har vi spelat med fullt lag i varje match. Visst påverkar det men det är inga ursäkter för att vi ligger där vi ligger. Hade vi spelat bättre i många matcher så hade vi haft fler poäng med oss och inte legat sist.

”FÖR MYCKET SLARV”

Vad är det som inte har fungerat?
— Nu på slutet har vi gjort för lite mål. Annars, generellt under säsongen, har det känts som att vi varit med bra i matcherna, men vi har satt oss i situationer som vi inte hade behövt, vilket ofta har straffat sig.
— Jag vet inte vad jag ska säga att det beror på, men det har varit för mycket slarv emellanåt och vi har varit för ojämna i vår prestation. När vi inte spelar bra är det på tok för dåligt. Det behövs inte att vi spelar dåligt i mer än en femminutersperiod för det ska straffa sig mer än en gång bakåt. Lagen i serien är för bra för att ge bort en tvåmålsledning till.

Ni spelar bra i många matcher men lyckas inte knyta till säcken, hur mycket sätter det här sig mentalt i killarnas skallar?
— Klart att vi känner av det. Å andra sidan tycker jag att det är något man måste lära sig samtidigt som det är en mognadsfråga.
— Vi har en del unga spelare, men det har andra lag också. Jag vet inte om det handlar om brist på ork eller om vi vill så mycket att vi öppnar upp oss för mycket bakåt. Precis som du säger har vi varit med och spelat bra under längre stunder av matcherna och haft med oss ett likaresultat. I stället för att då spela lite smartare sista fem och bevaka poängen har vi gått för extrapoängen. Då har vi istället lyckas släppa in ett sent mål i matcherna som också har blivit matchavgörande. Jag tror det handlar om lite tillfälligheter och lite orutin i vissa lägen.

BRA TRYCK I HALLEN

Det är ofta ett väldigt tryck på Rögles nere i Ängelholm, men det ser bara lagkaptenen som något positivt.
— Det är en positiv grej, tycker jag, att folk bryr sig och att folk vill att det ska gå bra för klubben. Personligen är det så för mig eftersom jag som har spelat här hela tiden och vet hur det fungerar. Däremot kanske det är annorlunda för andra eftersom det är en stad som andas väldigt mycket hockey och som påverkas mycket av om vi spelar bra eller dåligt.
— Snacket på stan är kanske mer positivt när vi vunnit matcher jämfört med nu då vi förlorat så pass mycket som vi gjort. För mig är det ändå en positiv grej men för andra kan det vara en belastning i vissa former.

Ni är i ett utsatt läge, vad är viktigt i din roll som lagkapten nu?
— Jag tror att jag framförallt måste tillföra ett lugn och sedan förmedla att vi måste fortsätta tro på det vi gör. Det är många matcher kvar och det är vi i laget som har satt oss i den sitts vi är i nu. Då är det också vi i laget som ska ta oss ur den.
— Jag tycker att vi är ett bättre lag än vad tabellen visar, vi ska bra få ihop det. Man kan tycka att vi redan nu borde fått ihop det på ett bättre sätt. Som du sa innan så spelar vi i många matcher ett bra spel, men det är det sista lilla som fattas för att vi ska gå segrande ur matcherna. Det är också det här lilla sista vi måste börja plocka fram nu på slutet för att få med oss flera trepoängare.
— Ett lugn, en tro på det vi gör och att fortsätta jobba hårt då kommer trepoängarna. Det är jag helt övertygad om.

EGNA SÄSONGEN UPP OCH NER

Christopher Liljewall har så här långt den här säsongen svarat för fyra mål och totalt 15 poäng på 28 matcher. Men som så många andra i Rögle har även han haft skadebekymmer.
— Min säsong har varit lite som lagets, lite upp och ner. Jag hade en period i december som var lite tung att spela eftersom jag hade ett ben i foten som var av, men som jag ändå spelade med.
— Det gjorde att jag inte tränade så mycket som jag hade önskat. Det funkade i ett par matcher, men i längden så blir det svårt att prestera så bra som jag vill. 100 procent kan man alltid ge oavsett hur ont du har, men prestationen i sig kanske inte är där den brukar vara i vanliga fall. Säsongen har ändå varit helt okej, men jag kan bättre.

anders-carlsson-a

Kommer sportchefen ”Masken” Carlsson agera innan fönstret stänger? Foto: Ronnie Rönnkvist

Folk utanför laget vill se Rögle värva nu då ni har så pass många skador, är det nycken till att undvika kvalspel?
— Nycken till att undvika kval vet jag inte… Vi är i ett läge där vi är väldigt kort om spelare samtidigt som vi har ett juniorlag som också måste ha spelare. Nu har vi plockat upp några spelare från juniorlaget så nu står dom där med lite spelare istället.
— I längden kan man lyfta upp en eller ett par spelare om det kommer skador, men nu har vi lyft upp väldigt många och ändå är vi kort på folk. Förra matchen fick vi inte ens ihop fyra hela femmor utan vi var bara 18 spelare.
— Jag ser inte att nyckeln för att vi ska hålla oss kvar är att värva in, men vi hade behövt få in någon spelare till för vi går på väldigt lite folk i matcherna när skadeläget är som det är. Vi borde kunna få ihop 20 spelare i ett lag, men just nu får vi inte det.
— Vi får väl se, men det där är något jag lämnar helt åt sportchefen och tränarna. Det är inget jag tänker på utan varje dag tränar vi för att bli bättre och för att vi ska vinna matcher. Börjar jag tänka på att det ska komma in spelare eller lägga sig i det så tror jag att man är väldigt fel ute.

Kommer Rögle spela kvalspel framåt våren?
— Nej, jag tror inte det utan jag tror att vi kommer greja detta utan något kvalspel.