Patrik Lundh
SHL

”Det är några kilo som lossnar från axlarna när man gör sitt första mål”

ANNONS

Han värvades som en av de nya ledarna för unga Djurgården, men fick inte det offensiva spelet att stämma till en början. Det får han nu. Efter fem poäng på de fyra senaste matcherna är Patrik Lundh plötsligt lagets hetaste spelare.
– Det är några kilo som lossnar från axlarna när man gör sitt första mål, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Patrik Lundh bestämde sig för att lämna Växjö och komma hem till Stockholm var det för att bli en ledare. Både i omklädningsrummet och på isen. Pratar man med folk runt omkring laget har han skött den förstnämnda uppgiften beundransvärt, men på isen hade han i likhet med resten av laget svårt att få till det under säsongens första månader. Studsarna var inte på 28-åringens sida och poängen trillade varken in för honom eller laget.

På sista tiden har det blivit ändring på det. Säsongens första mål kom mot Frölunda under 2016 års näst sista dag – i hans 25:e match för säsongen – och efter det var det som det lossnade.

I gårdagens 4–3-seger mot Brynäs blev det ytterligare ett mål och en assist och totalt har han nu fem poäng på sina fyra senaste matcher. Det är nästan hälften av hans totala poängutdelning – elva poäng på 28 matcher – den här säsongen.
– Det är några kilo som lossnar från axlarna när man gör sitt första mål. Det tog lång tid och har nog aldrig tagit så lång tid som det gjorde den här säsongen, säger han till hockeysverige.se.
– Det är små marginaler, men nu känns det som det är lite lättare när man har pucken när man känner att man har lite medstudsar med sig i stället för att det känns som om allting går emot.

Framför allt har självförtroendet och modet vuxit på isen efter det förlösande målet mot Frölunda.
– Man vågar göra lite mer och kanske inte bara kasta bort pucken. Oftast när man har lite sämre självförtroende och det går lite tyngre gör man det lite svårare för sig. Man vågar inte göra saker trots att det kanske är då man behöver det som mest. Någonstans blir det som att man inte vill göra några misstag, utan bara spela väldigt enkelt. Då får man inte speciellt mycket utdelning heller.


Foto: Bildbyrån/Andreas L. Eriksson

Har du varit frustrerad över att utdelning inte har kommit?
– Nej, under stora delar av säsongen tycker jag att jag har gjort ett bra jobb och fått mycket speltid i boxplay och defensiva roller som jag ändå tyckt att jag har varit bra i och gjort så att vi har vunnit några matcher. Men självklart vill man alltid vara med och bidra offensivt, det är det roligaste som finns med hockey.

Samtidigt tror Lundh, nu 28 år gammal, att åldern och rutinen som har hjälpt honom att hålla huvudet högt genom torkan.
– Hade det varit för en sex-sju år sedan tror jag inte att jag hade klarat av det lika bra. Det känns absolut som att man lär sig med åren. När man var yngre blev man väldigt, väldigt frustrerad, men nu tycker man att det är tufft men vet ändå vad man kan göra och fortsätter att kämpa och kriga på, för då vet man att man få utdelning förr eller senare.

Djurgårdens tränare Robert Ohlsson utnämnde Lundh till ”lagets bästa spelare” efter straffvinsten mot Brynäs. Här visade han nämligen prov på både kreativitet och stort ansvar över hela isen. Först svarade han för en läcker bakom ryggen-passning som gav Emil Johansson fritt fram att skjuta 1–0 – trots att han själv hade goda möjligheter att stoppa in pucken.
– Jag trodde att jag var helt fri när jag fick pucken av Matt, men sedan hörde jag någon skrika när Emil kom bakom mig. Han ropade på pucken rätt bra och då kändes det som instinkten tog över med passningsspelet i stället för skottet, skrattar han.

Sedan satte han även 2–0-målet i powerplay efter att ha jobbat in pucken bakom David Rautio på tredje försöket. Ett mål ”Peppe” Lundh kanske inte hade lyckats göra för en månad sedan, men som han med sitt förnyade självförtroende kunde göra nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM