Evgeni Malkin Foto: Charles LeClaire-USA TODAY Sports …
Washington

En doft av 1980-talet – Washingtons segersvit bruten efter målorgie: ”En galen match”

Säsongens galnaste NHL-match? Ja, Pittsburgh Penguins och Washington Capitals bjöd onekligen på en av de mer sevärda tillställningarna vi kommer att få ta del av under 2016/17 i natt. Hela 15 mål producerades när Penguins vann med 8–7 efter Conor Shearys övertidsmål.
– En galen match, säger Jevgenij Malkin som svarade för ett hattrick i matchen.

Efter nio raka vinster tog det stopp för Washington Capitals. Ironiskt nog i en match där man ledde med 3–0 tidigt i den andra perioden och slutligen sköt hela sju mål. Drabbningen med Pittsburgh Penguins i PPG Paints Arena saknade nämligen bromsar helt och hållet.

Penguins vann med 8–7 efter förlängning sedan Conor Sheary avgjort tillställningen. Då hade Penguins gått från 0–3 till 5–3 i en andraperiod som innehöll totalt nio (!) mål. Det var kort och gott en drabbning i sann 80-talsanda.
– Det var en galen match, säger Penguins Jevgenij Malkin till nhl.com efter att ha svarat för ett hattrick.
– Vi hade en svag start och det är inte vårt spel. Sju mål är för många. Vi måste arbeta på vårt spel i försvarszonen och på att undvika att ta dpliga utvisningar, som jag gjorde i första bytet… Det är kanske lite av en rolig match, rolig för forwards men inte för målvakter.

Nej, nu stod visserligen Penguins rookiekeeper Matt Murray hela matchen och lämnade isen med en seger, men sju insläppta mål på 28 skott var knappast något som gynnade hans statistikrad. Den regerande Vezina Trophy-vinnare Braden Holtby i Washingtons kasse byttes ut efter att ha släppt in fem mål inom loppet av drygt åtta minuter i den andra perioden.
– Båda lagen var bra på att anfalla, men inte på att försvara sig. Jag gillar i alla fall hur vi kom tillbaka i matchen, skrockade Washingtons coach Barry Trotz som fick se sitt manskap gå från 3–5 till 5–5 i andra perioden för att sedan hämta upp 5–7 till 7–7 i tredje perioden.

Poängbäst i Pittsburgh – och matchen – var Sidney Crosby (1+3) och backen Justin Schultz (0+4) med fyra poäng vardera. Crosby nådde därmed 50 poäng och är nu bara en poäng bakom Connor McDavid i NHL:s poängliga. Patric Hörnqvist hade den enda svenska poängen i Pittsburgh med en assist.

I Washington, som inte hade förlorat sedan 29 december, förlängde Nicklas Bäckström sin poängsvit till sju matcher genom att skjuta ett av lagets mål. Han har 13 poäng (4+9) under poängsviten. André Burakovsky svarade för både mål och assist medan Marcus Johansson hade en assist.

Pittsburgh – Washington 8–7 (0–2, 6–3, 1–2, 1–0)
Pittsburgh: Jevgenij Malkin 3 (21) (Patric Hörnqvist), Conor Sheary 2 (13), Nick Bonino (7), Bryan Rust (11), Sidney Crosby (27).
Washington: Lars Eller 2 (6), André Burakovsky (7), Nicklas Bäckström (13), Justin Williams (15) (Marcus Johansson), Brett Connolly (7) (Burakovsky), T.J. Oshie (15).