Brad Marchand.
Nyheter

”Grabbarna skulle acceptera en homosexuell lagkamrat – utan tvekan”

ANNONS

Brad Marchand har gjort sig känd som något av en superpest på isen. Utanför densamma har han dock blivit hyllad för sitt mod att stå upp för bland annat homosexuella. Själv tror Boston Bruins-stjärnan att tiden är mogen för de som är homosexuella i sporten att träda fram.
– Grabbarna skulle acceptera det, utan tvekan, säger Marchand i en intervju med ESPN.

Tidigt i sin karriär gjorde sig Brad Marchand i första hand känd som en liten ettrig retsticka på isen. Det var en roll han inte minst grundlade genom fulsmällarna Boston Bruins-forwarden delade ut på Daniel Sedin i Stanley Cup-finalen mot Vancouver Canucks 2011.

Med tiden har den nu 28-årige kanadensaren dock vuxit ut till mer av en producerande stjärnspelare. I fjol satte han personbästa med 37 mål och 61 poäng och i höstas var han en av de mest framträdande spelarna när Kanada vann World Cup i en turneringen där han stod för fem mål och tre assist i toppkedjan med Sidney Crosby och parhästen Patrice Bergeron.

Men även utanför isen tycks Marchand ha funnit stabilitet i tillvaron. Sedan några år tillbaka är han involverad i välgörenhetsarbete till förmån för familjer till soldater som strider runt om i världen och nyligen blev han uppmärksammad för att ha reagerat kraftfullt mot en homofobisk tweet han fick skickad till sig på Twitter. För det blev han hyllad i HBTQ-kretsar. Själv tog han det med ro.
– Jag vill stå upp för vad jag tror på och jag tycker inte att det är rätt när folk säger saker eller ger sig på människor bara på grund av deras sexuella läggning, säger Marchand till ESPN:s Joe McDonald.
– Jag har vänner som är gay och jag tycker att det inte att det är rätt att människor är emot det. Alla ska få söka kärlek på sitt sätt, vad det än må vara, så jag kände att det var dags att säga ifrån, speciellt nu. Vi befinner oss i 2017 och saker och ting är väldigt annorlunda jämfört med för hundra år sedan. Vi utvecklas till jämlikar och det är så det borde vara.

En omdebatterad fråga inom hockeyn, som ofta klassas som en machosport, är varför inga manliga spelare har trätt fram som gay. Marchand tror definitivt inte att det skulle medge några problem att göra det i dagens hockey.
– Grabbarna skulle acceptera det, utan tvekan, menar han.
– Vi är ett lag i omklädningsrummet och samtidigt en familj. Det spelar ingen roll vilken tro killar har, var de kommer från eller vad det än må vara. Grabbarna skulle acceptera det. I omklädningsrummet är vi en familj. Sp funkar det i ett hockeylag och så kommer det alltid att funka.

Marchand hoppas att någon ska våga ta steget och komma ut, men är inte säker på när.
– Jag har ingen aning. Det kommer att ske förr eller senare och när det sker kommer det att accepteras, säger han bestämt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL