Mika Zibanejad.
Nyheter

Zibanejad om hur Trumps immigrationsdekret påverkar familjen: ”Just nu suger det”

ANNONS

Han har inte iranskt pass själv, men Mika Zibanejads pappa kommer från Iran och han har mängder med släkt i landet vars invånare nu har stoppats från att resa in i USA till en följd av president Donald Trumps immigrationsdekret.
– Det har inte varit enkelt för dem att komma hit tidigare och det här gör det sannerligen inte lättare, säger Zibanejad till New York Daily News.

President Donald Trumps immigrationsdekret, som stoppar flyktingar samt medborgare från sju specifika länder med huvudsakligen muslimska invånare från att komma in i USA, fortsätter att skapa en våg av protester och demonstrationer. Människor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen kan för närvarande inte få visum till USA. Enligt Trump för att stoppa potentiella terrorister från att äntra landet.

En som kan komma att påverkas av Trumps initiativ är New York Rangers svenske center Mika Zibanejad. 23-åringen är visserligen svensk medborgare, men han har iransk släkt via sin pappa Mehrdad som är född och uppvuxen i landet. Mehrdad Zibanejad bor i USA och har ett amerikanskt green card som ger honom uppehållstillstånd, men hans mor, systrar och deras åtta barn – Mikas kusiner – bor kvar i Iran.
– Det har inte varit enkelt för dem att komma hit tidigare och det här gör det sannerligen inte lättare, eller en möjligt just nu, konstaterar Mika Zibanejad i en intervju med New York Daily News.
– Det är svårt att kommentera det just nu. Jag vill inte gå in på det för mycket, men det verkar som det (immigrationsdekretet) är väldigt rakt och enkelt och att de har väldigt raka linjer för vad som gäller, men jag tror fortfarande att de är lite förvirrade, att de inte vet vad som gäller eller inte. När en förändring kommer så här snabbt, på sättet det gjorde, känns det som det kanske inte fanns så mycket tanke bakom hur det skulle fungera. Det verkar rakt och enkelt, men de är väldigt förvirrande hur de hanterar det.

Han är oroad över att inte kunna träffa sina släktingar framöver.
– Att vara här nu och bo här gör det inte lättare. Det suger, men jag vill inte kommentera det mer än så. Just nu suger det bara. Ju längre det här går och ju mer vi får se vad det finns för lösning, ju enklare blir det att kommentera det, säger Zibanejad.

Zibanejad trejdades från Ottawa Senators till New York Rangers i somras och fick flytta från Kanada till USA. Under All-Star-uppehållet var han på minisemester på ö-gruppen Turks & Caicos. Han hade inga problem att komma in i USA igen, men medger att han är lite förbryllad över vad som väntar.
– Jag är lite oroad eftersom alla inte verkar tolka det här likadant, så om du stöter på någon som är dåligt informerad eller som tror sig veta mer än någon annan skulle det kunna ställa till med lite problem. Men jag har inte varit alltför oroad, säger svensken.

I en intervju med The Hockey News reporter Ken Campbell från Mika Zibanejads draft i Minnesota 2011 berättar pappa Mehrdad Zibanejad om sin bakgrund, varför han flydde från Iran till Sverige och hur det har påverkat honom:
http://www.thehockeynews.com/news/article/fathers-life-provides-mika-zibanejad-with-perspective

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL