Eric Juhlin.
Västerås IK

Nästa generation Juhlin redo att göra avtryck i blågult: ”Inte samma typ av spelare som pappa”

ANNONS

Pappa Patrik var med om att ta Tre Kronor till ett OS-guld i Lillehammer 1994. Nu är det sonen Eric Juhlins tur att sätta avtryck i den blågula tröjan. Västeråsforwarden finns med i det svenska U16-landslags turnering i Ryssland som startar i morgon.
– Pappa säger att vi inte riktigt är samma typ av spelare. Han påstår själv att han var mer enformig, säger Eric Juhlin till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är lätt att sönerna till våra tidigare storstjärnor får extra stora förväntningar på sig. Man jämför gärna och har ett lite extra öga på deras utveckling. Eric Juhlin är inget undantag. Pappa är den tidigare NHL-spelaren och OS-guldmedaljören Patrik Juhlin.

Nu är bara Eric Juhlin 15 år och han har ännu inte riktigt börjat jämföras med sin pappa, men den här säsongen har den talangfulla forwarden från Västerås kommit med i U16-landslaget. Det har också kommit att innebära att talangscouter och media har börjat titta lite extra på honom i VIK. Men det är inte i Västerås som han är född utan han föddes i Schweiz då pappa Patrik spelade i Bern.
– Jag började spela hockey först då vi hade flyttat tillbaka hem till Sverige och Västerås. Jag spelade aldrig någon hockey i Bern, men jag åkte ju skridskor redan då vi bodde där, säger Eric Juhlin då vi ses i Segeltorpshallen innan U16-landslagets resa till Ryssland för turnering.
– Det var rätt självklart att jag skulle välja att spela hockey eftersom jag var med pappa i omklädningsrummet mest hela tiden och var med och såg på alla matcher som han spelade.

Patrik Juhlin spelade själv fram till 2009 så Eric hann med att se honom spela en hel del både i Schweiz och i Västerås.
– Jag minns inte så jättemycket av det, men jag minns ändå några matcher han spelade i kvalserien mot slutet. Jag kommer också ihåg att vi satt uppe i Sälen, när vi var där uppe och åkte skidor, och såg någon match på TV då han spelade. Jag kommer inte ihåg alltför mycket, men lite minnen har jag ändå från den tiden, säger Eric Juhlin med ett leende.
– Pappa har betytt väldigt mycket för mig som hockeyspelare. Han har kommit med mycket tips och vi har alltid kunnat prata öppet med varandra, även då det gäller hockeyn.
– Jag har haft honom ganska länge som tränare. Han kom tillbaka förra säsongen i U16 som assisterande tränare och är så fortfarande. Det var en som hoppade av och då fick han hoppa upp efter att ha tränat ungdom. Sedan har han ju varit min tränare under hela pojkåldern.

Har folk redan börjat jämföra dig med pappa som hockeyspelare?
– Nej, och han säger dessutom att vi inte riktigt är samma typ av spelare. Han påstår själv att han var mer enformig, så det har inte varit jättemycket jämförelser, säger Eric Juhlin med ett ganska avslappnat och skönt leende.


Patrik Juhlin. Foto: Ronnie Rönnkvist

”HÖRT ATT MATEN SKA VARA RIKTIGT DÅLIG DÄR”

Inför årets säsong flyttade Eric Juhlin upp från Västerås U16 till klubbens J18-lag, ett steg som han själv tycker har fungerat ganska bra.
– Det har varit lärorikt att få känna på lite större hockey…

Vad har varit skillnaden?
– Farten och storleken tycker jag är den största skillnaden. Annars är det faktiskt inte så jättemycket, säger Juhlin som har utvecklats ganska mycket som hockeyspelare den här säsongen.
– Säsongen har gått bra. Jag fick vara med och spela i J18 redan under försäsongen. Det var rätt viktigt för mig att redan då få komma in i grejerna i där.

Nu får du chansen ånyo i U16-landslaget. Du var har varit med tre matcher mot Finland tidigare där du svarade för ett mål, hur ser du tillbaka på dom matcherna?
– Det var kul och något nytt. Det var lite nervöst i början, men det släppte ganska fort. Det som skilde mest mot här hemma var farten samtidigt som spelidén är lite annorlunda.

Klockan 04.00 i morse var det frukost för Eric Juhlin och U16-landslaget. Strax efter det avgick bussen till Arlanda och sedan flyget till Helsingfors. Där var det sedan flygbyte och vidare resa mot Sankt Petersburg. Där spelar man den första matchen mot Tjeckien i morgon. Precis som Lucas Raymond sa i en intervju med hockeysverige.se är maten det som Eric Juhlin fruktar mest.
– Det blir första gången för mig att åka till Ryssland och jag har hört att maten ska vara riktigt dålig där, säger Eric Juhlin med ett skratt och fortsätter:
– Jag tror att det kommer bli en rätt bra turnering. Det har känts bra på träningarna så det kan nog bli rätt bra.

Skiljer sig din roll i landslaget mycket från den du har i Västerås?
– Nej, det tror jag egentligen inte. Jag ska köra mycket skridskor, ge energi, skjuta lite, tackla lite… Det är ungefär samma sak som hemma i Västerås, avslutar Eric Juhlin samtidigt som lagets Team Manager Peter Lindström kommer fram och vill prata i positiva termer om hockeysverige.se:s serie Old School Hockey, där för övrigt Erics pappa Patrik Juhlin varit med:

Den svenska OS-snipern – Old School Hockey Patrik Juhlin

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL