Jonathan Dahlén.
Timrå IK

Supertalangen om trötta tiden efter JVM: ”Uppe och gick på nätterna”

ANNONS

Ett av säsongens stora genombrott har Timrås supertalang Jonathan Dahlén stått för. I kedjan med Elias Pettersson och Sebastian Lauritzen har det uppstått kemi och i JVM stod 19-åringen för en stark insats. Men veckan efter turneringen blev svår då tidsomställningen tog tid.

I Timrås möte med Tingsryd i måndags svarade Jonathan Dahlén för lagets båda mål. Målen innebar att Timrå vände matchen och vann med 2-1. Med en match mer spelad ligger nu Timrå bara fyra poäng efter serietvåan Karlskoga. Som bekant möts just Karlskoga och Timrå i Hockeyallsvenskans sista omgång.

bb161214ln082

Elias Pettersson. Foto: Bildbyrån

Så här lång i Hockeyallsvenskan har den 19-åriga ytterforwarden från Östersund svarat för fina 20 mål och totalt 35 poäng på 39 matcher. Med det är han seriens näst bästa junior poängmässigt efter kedjekamraten Elias Pettersson (15 mål totalt 36 poäng). Lagom till slutstriden i Hockeyallsvenskan tycks duon tillsammans med centern Sebastian Lauritzen hittat en imponerande fin form.
— Det är ju häftigt att kunna vara uppe på 20 mål. Jag ville stanna en säsong till i Timrå för att få ett stort förtroende. Jag tycker också att jag har fått det och även kunnat svara upp bra på det, säger Jonathan Dahlén till hockeysverige.se innan vi kommer in på hans utveckling den här säsongen.
— Den här säsongen har gett mig otroligt mycket och jag känner mig nu väldigt erfaren på den här nivån. Jag vet vad jag kommer till varje dag och det känns som jag verkligen har etablerat på en allsvensk nivå, vilket också var det jag var ute efter då jag stannade i Timrå.

Man talar om den speciella kemin mellan dig och Elias Pettersson, hur skulle du beskriva den?
— Vi tänker likadant. Vi kan titta varandra i ögonen under spelsekvenser och med det veta att nu slår han passen där så då kan jag sticka och så vidare. Samma sak åt andra hållet. Klart att det är riktigt att kunna spela när det är så, men även ”Basse” (Sebastian Lauritzen) har varit högst delaktig i det.

När började den här kemin växa fram mellan dig och Elias?
— Kemin är egentligen, som jag sa, att vi tänker likadant. Jag kommer ihåg när Elias var första säsongen i J18 och blev uppflyttad sista sex matcherna i J20:s fortsättningsserie. Vi fick spela ihop där och jag tror att han gjorde 13 poäng på sex matcher (4+9). Jag hade väl något liknade och det kändes som att vi hittade varandra på något vis där.
— Sedan dess har vi spelat ihop, vi tänker lika och det har fungerat bra. Klart att det är extra kul då.

SVÅRT ATT SOVA

En spelare som har en viktig roll i kedjan med Jonathan Dahlén och Elias Pettersson är Sebastian Lauritzen.
— Han betyder otroligt mycket och har den klassiska centerrollen där han både ska försvara och anfalla. Han kan ju också spela hockey och det är riktigt kul att spela med honom eftersom han har ett bra spelsinne och tänker på samma sätt som oss. Dessutom täcker han upp bra hemåt. Han tar ett jätteansvar där och bidrar med mycket rutin, säger Dahlén som också tillägger att det finns en bra kemi även med honom ute på isen.
— Ja, absolut. Han har slagit många magnifika passningar under säsongen och visat prov på ett riktigt bra spelsinne. Det har han ju gjort under hela sin karriär. Han var med Brynäs och vann guld tidigare och gjorde det bra där också. Han är väldigt värdefull med rutinen och allting.

I månadsskiftet december/januari fick Jonathan Dahlén debutera i Junior-VM. Det blev fem mål och totalt sex poäng på sju matcher. Det jobbigaste för honom efter att han kommit hem blev nätterna.
— Det var en erfarenhet och en riktigt rolig turnering. När jag kom hem efter att ha varit där borta (Kanada) rörde tidsskillnaden till det väldigt mycket. Första veckan var jag uppe och gick på nätterna (skratt) mellan kanske två och fyra, fem på morgonen.
— Sedan lyckades jag oftast somna om, men då var jag istället helt slut på dagen, men jag försökte ändå inte sova då. Trots det vandrade jag runt på nätterna och hade svårt att sova. Det är klart att det vart en omställning att komma hem men, som sagt var, JVM var en riktigt rolig erfarenhet att fått vara med om.

Är det bara att komma hem, snöra på sig skridskorna och gå ut och prestera på samma nivå igen?
— Ja, det är vad man måste göra. Det var bara hem och lira direkt, koppla bort det andra och passa på att vila när man har chans till det.

FÖRSÖKER NJUTA

Inför säsongen och under säsongen har förväntningarna på Jonathan Dahlén prestationer varit höga. Själv har han inte funderat kring den biten speciellt mycket utan istället försökt njuta av möjligheten att spela hockey på den nivå som han gör.
— Varje gång jag kliver ut på isen tycker jag det är kul. Nu har jag dessutom lyckats spela som bäst. Varje gång man kliver ut och tänker att det bara är mitt jobb så brukar det gå åt skogen. Men varje gång jag går ut och tänker att hockeyn är det bästa jag vet och bara har kul det är då det går riktigt bra.
— För mig är det bara att gå ut, ha kul och inte tänka något på förväntningar utan bara älska att spela hockey.

Ulf Dahlén 006

Ulf Dahlén. Foto: arkiv

Är det här något även du och din pappa Ulf Dahlén har pratat en del om genom åren?
— Han har alltid sagt till mig att jag ska älska att spela hockey och den dagen jag inte älskar det så ska jag lägga av. Det är så snacket har gått mellan oss, skrattar Jonathan Dahlén.

Pappa spelade under många år i USA och Kanada, har det inte lockat dig att fortsätta din hockeyutbildning där?
— Jag har fullt fokus på avslutningen av den här säsongen. Sedan får vi se vad jag har för möjligheter, men framförallt vart vi är med Timrå. Det är så många viktiga matcher som kommer nu med Timrå så det finns ingen tid att fundera på något annat.

Hur stora är möjligheterna att vi får se Jonathan Dahlén spela i SHL med Timrå nästa säsong?
— Jag hoppas dom är väldigt stora. En av anledningarna till att jag ville stanna i Timrå var för att få gå upp med laget i SHL. Nu har vi nos på en allsvensk final så det vore riktigt häftigt att få gå upp med Timrå. Det skulle vara en dröm som gick i uppfyllelse.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga