VÄRNAR OM TALANGERNA. Tommy Boustedt vill försöka få fler talanger att stanna i Sverige.Foto: Bildbyrån

Sverige ligger i frontlinjen när det gäller att plocka fram talangfulla hockeyspelare, men allt för sällan får man möjlighet att skörda de framgångarna i landslagen. Många försvinner från Sverige i en tidig ålder. Det är något som ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt ser som ett dilemma.
– Vi har ett jobb att göra, att få NHL att förstå att SHL är en bra miljö att utvecklas i och att man även då får spela landslagshockey, säger Boustedt i en stor intervju med hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Resultatmässigt har Tre Kronor blandat och gett den här säsongen. Vinst i Channel One Cup förbyttes till en tredjeplats i Sweden Hockey Games. Men hur ser generalsekreteraren på Svenska Ishockeyförbundet, alltså den högsta chefen, Tommy Boustedt på Tre Kronors framfart den här säsongen?
– Vi har enorm bredd av spelare att välja bland. Vi har 130 spelare i Nordamerika och som har NHL-kontrakt. 82 av dessa har så här långt spelat i NHL och resterande i AHL. Alla dom är landslagsmässiga. Det är positivt att det är så många, säger Tommy Boustedt när hockeysverige.se träffar honom på hans kontor på Svenska Ishockeyförbundet samtidigt som förbundskaptenen Rikard Grönborg springer förbi utanför kontorsfönstret.
– Sedan finns det i KHL plus 20 spelare och nere i Europa har vi strax under 20 spelare. Dessutom har vi väldigt många bra spelare i SHL. Det finns alltså väldigt många bra spelare på toppen att välja på. Det som är negativt kopplat till det är att många av dom inte är tillgängliga för stunden. Det gör att det blir väldigt svårt att ta ut ett landslag, men en sådan här bredd har vi aldrig någonsin haft på herrsidan tidigare, alltså så här många elitspelare.

Det negativa den här säsongen ligger i att ni inte får loss alla spelare?
– Loss och loss… Hade alla dom är 130 plus 20 plus 20 spelat i SHL så hade publiken och fansen fått se dom varje dag här hemma. Då hade det även varit enklare att ta ut ett landslag med tanke på scouting, resor, uppehåll i spelterminen och liknande.
– När jag växte upp var det tre spelare som spelade i Nordamerika sedan var resten i allsvenskan, som högsta serien hette då. Dom här nya tiderna gör att det är svårt att ta ut ett landslag. Nu är det inte heller jag som tar ut några landslag för det gör våra coacher, managers och så vidare, men jag ser att det är en enorm skillnad.
– Positivt är att varje gång vi spelar landskamper så har vi debutanter med och som dessutom gör ganska bra ifrån sig. Det visar ändå vilken bredd det finns i svensk ishockey. Det som är synd är att vi sällan kan spela dom bästa eftersom det bara är i World Cup och OS vi kan ta ut bästa lagen, vilket är ganska sällan.

Tre Kronor den här säsongen har varit höga toppar och låga dalar resultatmässigt…
– Nej, jag tycker inte att det är så stor skillnad, avbryter Tommy Boustedt och fortsätter:
– Det är ganska jämnt och om man tittar på matcherna. Det har spelats nio matcher, tre i Finland, tre i Ryssland och tre i Göteborg, och jag tycker inte spelkvalitén varit så varierande. Det som skiljer är resultaten.

Hur tänker du kring det, för det är ändå en resultatbaserad verksamhet?
– Något jag lärde mig ganska tidigt av ”Boorken” (Leif Boork) på 70-talet var att det alltid är två lag som vill vinna. Det är inte så enkelt att det laget som vinner gör allt rätt och det lag som förlorar gör allt fel. Det är många prestationer som finns i det här och jag tycker att man kan spela bra och ändå förlora men även spela dåligt och ändå vinna.
– I slutändan är det på elitnivå ändå bara resultat som gäller, men lagsporterna är väldigt grymma. I individuell idrott kan man slå personbästa, blir fyra och man tycker att det är ett fantastiskt resultat. I lagsporter går det inte att mäta på samma sätt vilket kan vara ett problem.
– Men jag tycker inte att det varit toppar och dalar under den här säsongen, utan under dom här nio matcherna har det varit ganska jämt i prestationen. Sedan ska man ha klart för sig att det inte är samma lag i alla nio matcherna utan det är samma laguppställning i tre matcher. Sedan blir det en ny laguppställning till nästa tre matcher.


Mattias Ekholm och Filip Forsberg. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”SVENSKA SPELARE ÄR VÄLUTBILDADE, GNÄLLER INTE OCH ÄR RELATIVT BILLIGA”

Tommy Boustedt ser även turneringarna i Euro Hockey Tour som en bra språngbräda för våra unga spelare.
– Det är en bra utbildning för speciellt våra yngre spelare som kommer in och får spela. Oavsett vad man tycker om Euro Hockey Touren så är det högre kvalité på spelet där än vad det är i den nationella serien beroende på att man möte och spelar med bättre spelare. Det är lite svårare, tajtare och går lite fortare. Varje misstag blir man hårdare straffade av än man blir i en nationell serie.
– Jag tror att en av anledningarna till att vi har många spelare i Nordamerika är att vi har ett brett landslagsprogram. Ska spelarna som efter att man spelat juniorhockey och inte har ett NHL-kontrakt kunna utvecklas så tror jag en förutsättning är att man får spela landslagshockey.
– Men även dom lite äldre spelarna, om dom ska fortsätta hålla en hög nivå krävs det nästan att man spelar landslagshockey. På det viset är Euro Hockey Tour viktig. Många tror att den enda anledningen till att vi spelar dom här turneringarna är att vi tjänar så mycket pengar på dom, men det gör vi inte. Det är höga kostnader. Visst är det även biljettintäkter på hemmaturneringen, men allt det där går i stort sätt jämt upp.
– Det är självklart viktigt att ha ett landslag för att popularisera sporten, men också för att utveckla spelare. Man är inte färdigutvecklad bara för att man har fyllt 19 eller 20 år.

En viktig bit i utvecklingen för unga svenska spelare och intresset för hockeyn är, enligt Boustedt, att stoppa blödningen av spelare under 20 år som reser över tidigt för att spela i USA och Kanada.
– Jag tror att det absolut viktigaste för intresset är att vi har bra spelare här hemma. Det som kanske är lite synd i allt det här är att vi har 130 spelare i Nordamerika. Väldigt många av dom, tror jag, hade utvecklingsmässigt mått bra av att spela i Sverige. Publikt hade det också varit väldigt intressant eftersom många av dom som inte riktigt tagit plats i NHL ännu är väldigt bra. I stället skulle dom kunna tillföra mycket i vår liga.
– Om vi har 130 spelare i Nordamerika och 80 som spelar i NHL så har vi runt 50 spelare som spelar i andra ligor men har NHL-kontrakt. Hade dom spelat i Sverige hade det lyft både landslags- och serieverksamheten. Där har vi ett jobb att göra, att få NHL att förstå att SHL är en bra miljö att utvecklas i och att man även då får spela landslagshockey.

Finns det någon sådan dialog med NHL:s organisation?
– Den diskussionen pågår hela tiden…

Vad får ni för feedback?
– Att dom förstår men har problem med sitt lönetak samtidigt som svenska spelare är välutbildade, gnäller inte och är relativt billiga. Det gäller att få in alla dom här spelarna under ett lönetak och många säger att Sverige är ett av världens mest amerikaniserade länder. Nästan alla unga människor här pratar flytande engelska och så vidare. Dom är anställningsbara för att dom gör rätt för sig när dom kommer över dit.
– Vi har i särklass flest spelare där borta vid sidan av USA och Kanada. Skyhögt många fler än Finland, Tjeckien och Ryssland, så vi har ett större problem med det där. Det beror på att våra klubbar är duktiga på att utbilda spelare samtidigt som vårt samhälle är bra på att lära människor språk och hur det fungerar i världen övrigt. Dessutom är vi vana att leva i en miljö som är väldigt likt den som är där borta, vilket vi får lida av lite grann, säger Tommy Boustedt med en ganska allvarlig uppsyn innan vi avslutar samtalet med hur han ser på ”färskingen” Rikard Grönborgs första säsong som head coach för Tre Kronor.

Att kalla Grönborg för ”en färsking” gillar inte generalsekreteraren.
– Färsking och färsking… Rikard har jobbat med oss i tio år. Jag tror på att man går den vägen, oavsett vilket jobb man nu har, att inte bara kanske spela elithockey och sedan är man helt plötsligt sportchef eller tränare. Jag tror att man ska jobba sig upp i en organisation. Det hade jag även tyckt om jag var chef på IKEA vilket jag har varit en gång i tiden. På IKEA börjar man i kassan. Sedan hamnar man på lagret. Efter det blir man förman och sedan jobbar man sig upp. Då lär man sig företagskulturen och man får visa vad man går för. Så här har vi tänkt med flera innan Grönborg också. Pär Mårts började med U20 och juniorsidan och sedan upp i Tre Kronor.
– Rikard har gått en ännu längre väg. Han började som scout för U20, scoutade sedan för Tre Kronor i flera år och sedan började han jobba med U18- och U20-landslagen. Efter det blev han assisterande coach i Tre Kronor.
– Sedan är det en ganska stor skillnad på internationell landslagshockey och nationell ligahockey. Rikard kan den internationella hockeyn väldigt väl. Dessutom har han tidigare haft väldigt många av dom här spelarna som nu är dom bästa svenska spelarna i NHL.

Känns det som att Rikard Grönborg redan har flutit in i rollen på ett naturligt sätt?
– Absolut har han det. Han känner ju redan ledare, personal och liknande. Dessutom känner han alla spelare som kan vara aktuella för vårt herrlandslag. Jag tycker att det är en naturlig utveckling.
– Det finns naturligtvis olika teorier för hur man ska jobba med ett företag, organisation eller idrottsförbund, men jag tror att en bra metod är att få jobba sig upp. Många andra har gått den vägen också, men på andra nivåer. Jag tror på hårt arbete och att visa vad man går för.