Josef AugustaFoto: All Over Press

En av tjeckisk ishockeys stora har gått ur tiden. Josef Augusta har avlidit i hemstaden Jihlava efter en lång tids kamp mot cancer bukspottskörteln.

Under 60- och 70-talet var Josef Augusta ett välkänt ansikte i det Tjeckoslovakiska landslaget och han spelade fyra VM, ett OS och ett Canada Cup under karriären. Han vann dessutom hela åtta tjeckoslovakiska mästerskap med Dukla Jihlava innan skridskorna lades på hyllan 1982. Senare blev han invald i tjeckisk hockeys hall of fame.

Efter spelarkarriären tog en tränardito vid. Han vann som tränare ett tjeckoslovakiskt mästerskap, ett tjeckiskt och som landslagstränare fick han vinna hela tre VM-guld mellan 1999-2001, varav två som huvudcoach. Det första vann han som assisterande bakom forne kedjekamraten Ivan Hlinka.
— Väldigt tråkiga nyheter, säger Sverigebekantingen Bedrich Scerban till iihf.com och fortsätter.
— Han var en av de största legendarerna i Jihlava, tjeckoslovakisk och tjeckisk ishockey.

Sonen Patrik Augusta fick också han en fin hockeykarriär med spel i tjeckiska landslaget och NHL som höjdpunkt.

Josef Augusta blev 70 år.